Cowboyok és indiánok – Legendás vadnyugat

Kiállítás az Esterházy-palotában

cowboyok-es-indianok-esterhazy-palota

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításának célja, hogy bemutassa a történeti hiteles valóságot a cowboyokkal kapcsolatban, ugyanakkor teret ad a tömegkultúrában kialakult képnek is. A Cowboyok és indiánok – Legendás vadnyugat az Esterházy-palotában tekinthető meg szeptember 3-ig.

A tehénpásztorkodással foglalkozó cowboyok életének eredeti tárgyai mellett a hollywoodi filmekből és a spagettiwesternekből származó kellékek is láthatók. A tárlókban látható műtárgyak nagy része az USA-ból, a legnagyobb vadnyugati múzeumból, az Oklahomai Cowboy és Western Örökség Múzeumból származik. De az amerikai kollekció mellett magyarországi múzeumokból – így a Magyar Nemzeti Múzeumból, a Magyar Néprajzi Múzeumból és a Hadtörténeti Intézet és Múzeumból –, valamint magángyűjtőktől is érkeztek tárgyak. Az eredeti nyergek, fegyverek, sheriff jelvény, békepipa, tollas fejdísz, teljes cowboyruházat és indián öltözetek nemcsak az 1850-től 1900-ig terjedő időszak indiánjainak és cowboyainak mindennapjait, szokásait idézik meg, hanem a látogatók megismerhetik a különböző területen élők életének hasonlóságait és különbségeit, így a magyarországi betyárok jellemzőit is.

cowboyok-es-indianok-esterhazy-palota

A 18-19. században a politikai és gazdasági szélsőségek közepette az országban elsőként az alföldi pusztavilágban születtek meg a katonaszökevényből vagy elszegényedett zsellérből bűnözővé vált legények, helyi banditák, akik megélhetésük biztosításához bárkit kifosztottak, aki az útjukba került. Mivel szemben álltak a törvénnyel, ezért a társadalom egy része elítélte őket, azonban voltak olyanok, akik a szabad, korlátok és elnyomás nélküli élet lehetősége miatt felnéztek rájuk, és egyfajta népi hőssé léptek elő. Minden tájegységnek megvolt a maga leghíresebb betyárvezére, így Győr vármegyének is, ahol a 19. század elejének legismertebb útonállója, Sobri Jóska portyázott.

A kiállítás egyik érdekessége a győri múzeum helytörténeti gyűjteményében őrzött Henry-karabély, melyet az etnológus, természettudós Xántus Jánosnak tulajdonítanak. Xántus az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után emigrált az Egyesült Államokba, kalandos élete során volt matróz, hírlapkihordó, zongoratanár és vasúti mérnök is. Részt vett a Pacific vasút építésében, és különböző katonai erődítményekben teljesített szolgálatot. Mivel Xántus Jánus amerikai utazásait feldolgozó emlékiratai Karl May műveinek egyik forrásául szolgálhattak, ezért May róla mintázhatta Old Shatterhand alakját.

cowboyok-es-indianok-esterhazy-palota

Az Amerikából érkező anyagban az eredeti viseletek, eszközök (kalapok, sarkantyúk, lasszókötelek), fegyverek (coltok, winchesterek), a rodeozáshoz kapcsolódó emlékek (nyergek, lábszárvédők serleg, trófea) és az eredeti cheyenne indián ruházat mellett olyan érdekességek lesznek láthatók, mint a Jack Lord által játszott Stoney Burke sarkantyúja az azonos című TV-sorozatból, vagy Bronco Charlie Miller, az utolsó Pony-Express futár ereklyéi. Bronco Charlie Miller a Pony Express megszűnése után volt postakocsi-hajtó, vadlovak betörője, nyomkereső a seregben, és szerepelt Buffalo Bill vadnyugati show-jában. 81 évesen, pusztán kalandvágyból, ellovagolt New Yorkból San Franciscóba 7 hónap alatt. 105 éves korában halt meg NYC-ben 1955-ben, ő volt az utolsó élő Pony Express-futár. A tárlaton olyan filmes kellékek is megtekinthetők, mint a kalap, amit Tom Selleck a Monte Walsh című westernfilm főszereplőjeként viselt, vagy a Bud Spencer-féle „spagetti” westernekben használt fegyverek, övek és bilincsek.

A látogatók mindezek mellett megismerhetik az indiánok öltözködését, törzsi viseleteiket, láthatnak eredeti bőringet, ágyékkötőt, eredeti fejdíszt, békepipát, amuletteket és indián használati tárgyakat is.

Fotók: Vas Balázs

2023.04.28