Egyszerű, de mégis nagyszerű – az egyik legősibb péksütemény

Április 26. ‒ A perec világnapja – Lszimonetta írása

perec

Ki ne hallotta volna még az ismert mondókát: „Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet, sósat, sósat, jó ropogósat...” Mert bizony a perec akkor jó, ha sós és ropogós, hiszen ettől olyan finom. Sokféle fajtája létezik, készíthetjük akár édes változatban is. Ez a különleges és egyszerű péksütemény most nagyon is aktuális, hiszen a perec világnapját (World Pretzel Day) április 26-án ünnepelik világszerte.

A perec története és kialakulása

Na, de lássuk, hogy korunk egyik legrégebbi és legfinomabb ropogtatnivalója, honnan is ered. A történetéről eléggé megoszlanak a vélemények, vannak tanulmányok, amelyek azt támasztják alá, hogy német eredetű, és vannak, amelyek olasz és francia keletkezésre utalnak. Az biztos, hogy az ókori Rómában egy, a perechez hasonló, kör alakú péksüteményt brecea-nak neveztek, amelynek karperecre emlékeztető alakja volt. Ebből a szóból alakult ki később a német Bretzel, amiből a magyar perec szó született meg.

Egy másik tanulmány szerint a VII. században egy olaszországi szerzetes készített csavart mintájú péksüteményeket – amelyek a mellkason összefonódó imakezeket jelképezték –, ezzel jutalmazva diákjait. Fennmaradt írások alapján a perec nagyon népszerű volt a kora középkorban. A kolostorokban az étkezések mellé kínálták a különleges formájú süteményt. Eredetileg csak liszt és víz keverékéből készült, tojást, zsírt és tejet nem tartalmazhatott. Ahogy telt az idő, a perec a húsvét és a nagyböjt szerves részévé vált, egyesek szerint a tészta csavart részei a Szentháromságot jelképezik.

A perec azonban nemcsak a szerzetesek és a kolostorok körében vált népszerűvé, a 14 században a pék céhmesterség jelképe lett.

perec

Perecváltozatok világszerte

A pereceknek számos fajtája létezik, ezek ízben és textúrában is eltérhetnek egymástól. A klasszikus perec henger alakú, keresztre hajlított, de az idők során többféle formában megjelent: lehet gombóc, szív, vagy akár gombolyag alakú is.

Az ízek terén is nagy a választék, sós vagy édes változata is készíthető. Európa legtöbb országában inkább a sós, Amerikában, Lengyelországban és Kanadában pedig jobbára az édes típusát kedvelik: cukrosan, lekvárosan vagy csokiöntettel bevonva fogyasztják. Hazánkban főként a sós és a sajtos perec terjedt el, de bizonyára van, aki megkóstolta már a híres rábaközi vertperecet, vagy találkozott az erdőhorváti-, a kunsági-, az őrségi kerek pereccel vagy a debreceni füzéres fajtával.

A perec titka

És hogy mi az igazán finom perec titka? A válasz roppant egyszerű: a tésztát élesztővel kell készítenünk, majd miután kialakítottuk a perec formáját, sós vízben leforrázzuk, végül a sütőben megsütjük. A perecek belseje a forrázástól puha és könnyű lesz, a külsejük pedig a sütéstől ropogósra és aranysárgára pirul. Így egy igazán ízletes péksüteményt kapunk. Az eredeti bajor perec is így készül, a só mellett szezámmagot, sajtot és tökmagot is tesznek rá. Egy legenda szerint az első perec úgy született meg, hogy egy bajor pék felesége éppen lúgos vízzel mosta fel a műhelyüket, amikor a nyers perecet véletlenül lelökte az asztalról a földre. Az asszony ijedtében felkapta a tésztát, és megkérte a férjét, hogy gyorsan süsse ki, nehogy kárba vesszen.

A fentieket elolvasva összegezhetjük a tényeket. Bármelyik történetet is fogadjuk el, bármelyik változatát is készítjük otthon, egy biztos: a perec a világ egyik legrégebbi, legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető péksüteménye. Érdemes otthon kipróbálni mind a sós, mind az édes változatát.

perec

A sós házi perec receptje

Hozzávalók:
360 ml meleg víz
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
1 csomag aktív száraz élesztő
565 g liszt
3 evőkanál olaj
120 g szódabikarbóna
2 tojás, felverve

Elkészítés:
1. Egy nagy tálban keverjük össze a vizet a sóval és a cukorral.
2. Tegyük bele az élesztőt, hagyjuk felfutni.
3. Ha felfutott az élesztő, öntsük hozzá a lisztet és 2 evőkanál olajat, majd gyúrjuk össze a tésztát.
4. Kenjük ki a tálat a maradék olajjal, tegyük bele a tésztát, fedjük be folpackkal. Meleg helyen 1 órát pihentessük.
5. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
6. Szedjük 8 részre a tésztát, formázzunk belőle csíkokat, és hajtsuk perec alakba.
7. Tegyünk szódabikarbónát egy nagy tál vízbe, forraljuk fel, és forgassuk meg benne a pereceket.
8. Tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire, kenjük meg a felvert tojással, szórjük meg sóval. 10-15 percig süssük, amíg aranybarna lesz.

LSzimonetta

Forrás: wikipédia, femina.hu, gradsubotica.co.rs, origo.hu, hellovidek.hu

A képek a Pixabay.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2023.04.26