Megújult a Patkó Imre állandó kiállítás


patko-imre-gyujtemeny

A Patkó Imre-gyűjtemény anyagából készült állandó kiállítás megújításával a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum egy régi terve vált valóra.

A Magyar Géniusz Program támogatásával, 54 millió forintból felújított Vastuskós ház két emeletén mintegy 100 műtárgyból álló reprezentatív válogatás nyújt átfogó képet a Patkó Imre-gyűjtemény gazdag képzőművészeti anyagából. A kiállított festmények és grafikák a 20. századi magyar és nyugat-európai művészet főbb stílusirányzatait és jelentős egyéni törekvéseit mutatják be.

patko-imre-gyujtemeny

A tárlat a magyar aktivizmustól kezdve a két világháború közötti, illetve második világháború utáni művészetünket mutatja be, egészen az 1960-70-es években külföldön élő magyar alkotók és nyugat-európai kortársaik művészetéig.

Ebbe a reprezentatív körképbe olyan alkotók tartoznak, mint Kassák Lajos, Kádár Béla, Tihanyi Lajos, Ámos Imre, Keserü Ilona, Hencze Tamás, Pablo Picasso, Georges Braque, Georges Rouault, Sonia Delaunay és mások. A vázolt képzőművészeti panorámát a neves kínai festőművész, CsiPaj-si, illetve a vietnámi NguyễnSáng művei színesítik.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

2023.04.26