Kettős kiállításmegnyitó

A Vastuskós házban

2023. április 29-én (szombaton) 16 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban a megújult Patkó Imre Állandó Kiállítás, és Kováts Albert festőművész Übü örök című kamaratárlatának megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők.

A program helyszíne: Vastuskós ház (Győr, Széchenyi tér 4.)

A Patkó Imre-gyűjtemény anyagából készült állandó kiállítás megújításával a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum egy régi terve vált valóra. A Magyar Géniusz Program támogatásával 54 millió forintból felújított Vastuskós ház két emeletén mintegy 100 műtárgyból álló reprezentatív válogatás nyújt átfogó képet a gyűjtemény gazdag képzőművészeti anyagából. A kiállított festmények és grafikák a 20. századi magyar és nyugat-európai művészet főbb stílusirányzatait és jelentős egyéni törekvéseit mutatják be. A tárlat a magyar aktivizmustól kezdve a két világháború közötti, illetve második világháború utáni művészetünket mutatja be, egészen az 1960–70-es években külföldön élő magyar alkotók és nyugat-európai kortársaik művészetéig.

Ebbe a reprezentatív körképbe olyan alkotók tartoznak, mint Kassák Lajos, Kádár Béla, Tihanyi Lajos, Ámos Imre, Keserü Ilona, Hencze Tamás, Pablo Picasso, Georges Braque, Georges Rouault, Sonia Delaunay és mások. A vázolt képzőművészeti panorámát a neves kínai festőművész, CsiPaj-si, illetve a vietnámi NguyễnSáng művei színesítik.

Az állandó kiállítás kamaratermében Kováts Albert Munkácsy-díjas festőművésznek, a gyűjtemény egyik alkotójának kiállítása látható. Az Übü örök című tárlat mintegy tucatnyi munkáján a művészt évtizedek óta foglalkoztató tematika jellegzetes darabjait láthatja az érdeklődő közönség.

Az alkotások megtekinthetők hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig.

2023.04.24