Nagy presztízsű szakmai fórumon készül tovább a Bruttó Nemzeti Boldogság


brutto-nemzeti-boldogsag-film

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai Bruttó Nemzeti Boldogság (Agent of Happiness) című magyar-bhutáni koprodukcióban, a Filmintézet támogatásával több évszakon át Bhutánban forgatott dokumentumfilmjét beválogatták a dok.incubator nemzetközi fórumra.

A Himalája utolsó buddhista királyságaként ismert, mindössze 700.000 embert számláló Bhutánban boldogságban mérik a GDP-t: létezik egy Boldogság Kutatóintézet, ahol boldogság-ügynökök dolgoznak, akik felmérik a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki a fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogság indexét”. Ez az ideológia Bruttó Nemzeti Boldogság néven vált ismertté, a buddhista filozófia és a közgazdaságtan értékeit ötvözi.

A dokumentumfilmes csapat két, negyvenes éveiben járó boldogság-ügynököt követ, akik évente kétszer másfél hónapot töltenek úton, kérdőíveikkel házról házra járják a Himalája elszigetelt, mesebeli falvait. Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezők arra vállalkoztak, hogy intim betekintést nyújtsanak a bhutániak hétköznapjaiba és vágyaiba, és filmjükben arra az univerzális kérdésre keresik a választ, hogy valóban mérhető-e a boldogság.

A Bruttó Nemzeti Boldogság forgatásának jelentős része már lezajlott, de a munka oroszlánrésze még hátravan: a jelenleg nyersvágat fázisban lévő dokumentumfilmet az alkotók a nyolc hónapon keresztül megvalósuló nemzetközi workshop keretein belül fogják vágni, miközben még egy utolsó forgatási etap is hátravan.

A dok.incubator nemzetközi program három egyhetes képzést foglal magában, amelynek egyik állomása idén Budapesten lesz a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) szervezésében a Filmintézet támogatásával. A dok.incubator korábbi magyar projektjei között szerepelt Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban, Simonyi Balázs Ultra, valamint Oláh Judit Visszatérés Epipóba című dokumentumfilmje is.

Nagy örömmel tölt el minket, hogy bejutottunk a dok.incubator workshopra. Amellett, hogy ez egy fantasztikus alkotói lehetőség, a filmet nemzetközi szakértők mentorálásával juttathatjuk el a végső vágatig, miközben a projekt marketingtervén is dolgozunk. A programnak köszönhetően a Bruttó Nemzeti Boldogság már ebben a fázisban is komoly nemzetközi figyelmet kaphat” – mesélte a film producere, Szakonyi Noémi Veronika.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai a Színház- és Filmművészeti Egyetem DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzésén végeztek Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában. Első közös alkotásuk, a szintén Bhutánban forgatott A monostor gyermekei (2017) számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Zurbó Dorottya első önálló rendezése, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának köszönhetően megvalósult Könnyű leckék egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárta a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezdett Magyarországon.

A Bruttó Nemzeti Boldogság című dokumentumfilm a Match Frame Productions és a Sound Pictures gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, Catapult Film Fund, deNovo Initiative és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készül. A film producere Szakonyi Noémi Veronika, koproducere Arun Bhattarai. Magyarországon a Mozinet forgalmazásában, előreláthatólag 2024-ben kerülhet mozikba.

Nemzeti Filmintézet

2023.04.21