Komédiás beszélgetések ‒ Találkozás Bende Ildikó színművésszel

Bári Edit írása

bende-ildiko

2023. április 15-én délután a Komédiás étteremben, a „Színházat mindenkinek” elnevezésű csoport soron következő összejövetelén Győr egyik emblematikus művésznője volt a meghívott vendég: Bende Ildikó, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja fogadta el a meghívást egy fesztelen, könnyed beszélgetésre, ahol sok-sok év szerepeiről, élményeiről, már eltávozott kollégákról folyt a megemlékezés.

Bende Ildikó ebben az évben, pontosan március 4-én töltötte be 80. életévét. Kecskeméten született, 1963-ban pedagógus diplomát szerzett, de egy évvel később már a kaposvári színházban dolgozott először súgóként, tánckari tagként, később segédszínészként. Ariel szerepében (Shakespeare: Vihar) debütált mint színésznő. 1966-tól a Kecskeméti Katona József Színház, majd 1974-től a győri teátrum művésze. 2007-ben megkapta – Korcsmáros György színidirektor ajánlására – a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, ebben az évben pedig a Gobbi Hilda-életműdíj boldog várományosa, amelyhez szívből gratulálunk.

Természetesen vendégművészként több színházban fellépett, játszik a Holle Anyó Gyermekszínházban, és a mai napig aktív tagja a győri társulatnak. Szerepeit, alakításait meg sem kíséreltük számba venni, hiszen generációk láthatták színpadon. Gyermekeket és felnőtteket egyaránt elvarázsol napjainkban is, például „Mamókaként” A padlás című mesemusicalben. Mint megtudtuk, jövőre Aldo Nicolaj Hárman a padon című színművének egyik főszerepét fogja alakítani, melyet a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor rendez majd.

Közel fél évszázad a győri teátrum színpadán már-már színháztörténelem, ahová Bende Ildikó beírta a nevét. Felelevenítettünk számos előadást, alakítást, rendezőt és kollégát, hallhattunk keserédes történeteket, megható megemlékezéseket vagy nevetésbe fúló színházi bakikat, mintha egy kicsit az érzelmek hullámvasútján ültünk volna. Egy tartalmas életutat ismerhettünk meg, amely valószínűleg nem mindig volt zökkenőmentes, de példát mutat szakmai alázatból, helytállásból.

A megközelítőleg kétórás csevej után Bende Ildikót a csoport egy díszdobozzal lepte meg, melynek fedelét a művésznő szerepeiről készült fotók díszítenek, ám az ajándékozás kölcsönös volt. A társaság tagjai gazdagodtak egy gondolattal, talán egy érzéssel. Noha az évek szállnak, mint a legkisebb szellőre a homokszemek, de aktívan és humorral élni, szerethetőnek maradni bizony nem mindig és mindenkinek sikerül. Mi ezen a délutánon az aktív, humoros, szerethető Bende Ildikót ismertük meg.

Születésnapja alkalmából és a Gobbi Hilda-életműdíjhoz is szívből gratulálunk, és reméljük, hogy még sok éven keresztül láthatjuk őt színpadon. Ehhez kívánunk jó egészséget és sok sikert!

Bári Edit
Fotók: Sopronyiné Kovács Anna

2023.04.20