Kovács Attila: A csontváz óra – Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai

Sulyok Attiláné könyvajánlója

kovacs-attila-a-csontvaz-ora

Bármilyen hihetetlen, de a híres emberek is voltak gyerekek, így Petőfi Sándor is, aki éppen 200 évvel ezelőtt született. Igaz, sokáig Petrovics Sándornak hívták, és akkor még ő sem tudta, hogy egyszer nagy költő lesz, aki részt vesz az 1848-as forradalomban és a szabadságharcban.

A kis Petrovics apjának módjában állt, hogy taníttassa a fiait, Sándor már ötévesen koptatta az iskolapadot. Számos helyen megfordult: Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Szabadszálláson, Sárszentlőrincen, Pesten, Aszódon, Selmecbányán, végül a pápai Református Kollégiumban tanult. Még nem volt 9 éves, amikor beíratták a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba, ahol két évig tanult. Szerette ezt az iskolát, főleg a latin nyelv és a szépírás terén tűnt ki.

A kisdiák Petőfiről és a barátjáról szól Kovács Attila kitalált, kalandos detektívtörténete, amelynek valós helyszínek, személyek szolgáltak alapul. Padtársával, Sass Istvánnal, Pistával egész életükben barátok maradtak, akivel itt együtt nyomoznak. A cselekmény fordulatos, egy különleges svájci óra eltűnésének és megtalálásának izgalmait meséli el. Vajon ki volt a tettes, ki tulajdonította el az órát? Ez persze csak az utolsó pillanatban derül ki, a történet során pedig még alföldi betyárok is megjelennek.

A könyv a Már tudok olvasni sorozatban jelent meg, amely olyan gyerekeknek szól, akik most barátkoznak a könyvekkel és az olvasással. Kortárs magyar írók könnyen érthető, izgalmas, de humoros történeteket alkottak, melyek fokozatosan vezetik a kisiskolásokat az önálló olvasás felé, sikerélményt nyújtva számukra. A sorozaton belül három olvasási szintet különböztetnek meg, hogy minden gyermek megtalálja a neki, a tudásának éppen megfelelő kötetet. Aztán szintről szintre egyre nehezebb szövegekkel találkozik a kis olvasó.

Az 1. szinten még könnyen követhető a történet, csak néhány sort tartalmaz oldalanként. Rövidebbek a szavak, nagyobbak a betűk és több a rajz. A 2. szinten már megjelennek a fejezetek, hosszabb-nehezebb szavakból álló mondatokkal, itt már több sor van oldalanként. Nagyjából azonos a rajz és a szöveg aránya. Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai már a 3. szinthez tartozik. Ez is olyan olvasók számára készült, akik még kevés könyvet olvastak, de hosszabb történet, bonyolultabb mondat- és szószerkezet jellemzi. Itt már több a szöveg és kevesebb a rajz, de még elég nagy betűkkel nyomtatták.

A Móra Könyvkiadó kötetét a már több díjat nyert, illusztrátor, képregényeket is rajzoló Oravecz Gergely kitűnő rajzai díszítik, amelyek segítik a szövegértést, de egyúttal vizuális élményt is nyújtanak. Az író Kovács Attila népszerű gyermek- és ifjúsági szerző, akit sokan Holden Rose-ként ismernek. Fokozza a könyv értékét, hogy elrejtettek benne néhány közismert verssort Petőfitől (Anyám tyúkja, Itt van az ősz, Füstbement terv, Szeptember végén), ezenkívül több madárfajtát is – ezeket meg lehet keresgélni olvasás közben.

A kötet végén szómagyarázatot helyeztek el, mivel előfordulnak benne ritkán használt kifejezések is. Utána pedig játékos, szórakoztató, de a szövegértést és a szókincset fejlesztő feladatok találhatók. A kitartó kis olvasók végül megjutalmazhatják magukat néhány matricával, sőt még oklevéllel is. Kezdődjön hát a kaland!

Sulyok Attiláné

2023.04.18