Arra volt A.

Méhes Károly író, újságíró fotókiállítása a győri könyvtárban

mehes-karoly-kiallitas-gyori-konyvtar

Április 13-án nyílt meg Méhes Károly író, újságíró fotókiállítása a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében Arra volt A. címmel. A fekete-fehér felvételekből álló tárlat május 5-ig látogatható.

A kiállítást dr. Horváth Sándor Domonkos, a könyvtár igazgatója nyitotta meg, aki szavaival először az alkotót – egykori munkatársi minőségében is – méltatta, majd „rendkívül döbbenetesnek” nevezte a kiállított fotókat, mivel „nagyon közel hozzák a világot, az embert, annak bizonyos apró szeleteit”. A falakon látható felvételek alatti feliratok „hihetetlenül izgalmasan élnek együtt a képekkel” amolyan „irodalmi félmondatokként”: egyrészt más kontextusba is helyezik némileg a megörökítetteket, másrészt pedig szójátékszerűen adnak hangulati, intellektuális, szemléletmód- és látószögbeli mélységet, valóságos „beleérzési” lehetőséget.

A fotóst megszólítja egy-egy ablak, épület, szituáció, alak, és egészen frappáns címadással arról is tanúbizonyságot tesz, hogy mindez nem véletlen … itt olyan isteni pillanatokról van szó, amit el lehet(ett) kapni.” A képek együttesen hordoznak irodalmi, képző- és fotóművészeti értéket valami egészen sajátos, élettapasztalatot és műveltséget feltételező humorral. Méhes Károly alkotásainál pedig így egy valóban integrált műfaj jelenik meg – zárta gondolatait dr. Horváth Sándor Domonkos.

A győri kiállítás anyaga – amely egy nagyjából 10-15 éves időszakot ölel fel a mától visszamenőleg – egy jelentős, Párizs irányába tartó, nyugat-európai turné első hazai állomásaként valósult meg.

mehes-karoly-kiallitas-gyori-konyvtar

Méhes Károly költő, író, újságíró Pécsen látta meg a napvilágot 1965-ben. Szülővárosán kívül Győrben végezte alapiskoláit, majd a pannonhalmi bencés gimnáziumba járt. 1985-ben kezdte meg tanulmányait a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-esztétika szakán, 1989-ben egy szemesztert az Indiana University of Pennsylvania (USA) egyetemén töltött ösztöndíjasként. 1991-től – 21 éven keresztül – a pécsi Dunántúli Naplónál dolgozott újságíróként, 2012-től a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed munkatársa.

1983-tól közlik az irodalmi lapok verseit, elbeszéléseit és fordításait (Műhely, Jelenkor, Kortárs, Hitel, Holmi, Forrás, Árgus, Életünk, Alföld, Pompeji, Somogy, Új Forrás, Élet és Irodalom, Múlt és Jövő, Vigilia, Nappali Ház, Parnasszus). Kulturális témájú cikkeket ír, programokat szervez, valamint a Formula-1-es autóversenyzés egyik legismertebb magyarországi szakértője, több autós szaklap rendszeres szerzője is. 1996-ban Móricz Zsigmond-ösztöndíjban és Radnóti-díjban részesült. A pécsi Writer in Residence (2007-2010) életre hívója, majd a Pécsi Íróprogram (2011-) kurátora. Ez idáig 30 önálló kötete jelent meg: versek és gyerekversek, elbeszélések és rövid prózai alkotások, mesék és regények, sport témájú könyvek és fotóalbum. 1996-ban Radnóti-díjat, 2000-ben Déry Tibor-díjat kapott.

Az Arra volt A. címet kapott kiállítás május 5-ig tekinthető meg, hétköznapokon 13 és 16 óra között (ettől eltérő időpontban előzetes bejelentkezés alapján látogatható).

Szilvási Krisztián
Fotók: Szilvási Krisztián (1-9. kép), Márné Tóth Krisztina (10-25. kép)

2023.04.14