Győrben is kezdetét veszi a 10. Színházi Olimpia

Sajtótájékoztatón jártunk – SzaSzi tudósítása

szinhazi-olimpia

Az év legnagyobb színházi eseményére, a 10. Színházi Olimpiára készülnek hazánkban, Győr is az ünnep találkozóhelyévé válik. A különleges kulturális kavalkádban a főváros után itt vehetnek részt a legtöbb előadáson. A világméreteket öltő eseményre áprilistól június végéig országszerte 100 helyszínen 58 ország 400 társulata 750 előadással és 7500 fellépővel érkezik. A győri programokról április 12-én sajtótájékoztató keretében értesültünk.

A megjelenteket Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója köszöntötte a teátrumon belül kialakított új helyszínen, a Kisfaludy Pódiumon. Elmondta, hogy 2023-ban tizedik alkalommal kerül sor hazánkban a rangos művészeti eseményre, amelynek fontos szempontja volt, hogy a főváros mellett vidéki helyszínek is teret kapjanak. Nem volt kérdéses, hogy Győr partnerként csatlakozik az országos attrakcióhoz, a Győri Nemzeti Színházzal az élen a Vaskakas Bábszínház, az Öt Templom Fesztivál és a Győri Balett is kiveszik a részüket, szervezői, házigazdái lesznek a programoknak.

Elsőként a főszervező részéről a Nemzeti Színház direktorának videóüzenetét mutatták be, amelyben Vidnyánszky Attila méltatta a győri művészeti intézmények munkáját: „Ezúton is gratulálunk mindenkinek, Győrhöz abszolút méltó módon az egyik legizgalmasabb vidéki helyszín lett, fantasztikus programokkal, nagyon bátor gondolatokkal. Bakos-Kiss Gábor az első pillanattól kezdve a szövetségesem volt. Azt gondolom, hogy egy olyan világban, amikor porladnak, tűnnek el évtizedes kapcsolatok, amikor a hidak lerombolódnak, nem lehet más a célunk, mint hogy újakat építsünk, hogy újabb és újabb helyzeteket teremtsünk ahhoz, hogy megismerhessük egymást, és így elfogadni is könnyebb lesz egymást.

szinhazi-olimpia

Az önkormányzat részéről dr. Pergel Elza alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. A városvezető fontosnak tartja, hogy e kulturális kavalkád középpontja lesz Győr városa, rengeteg külföldi együttest fogad majd. Visszatekintett a színházi olimpiák történetére: nem más ez, mint a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében 1995-ben Görögországban életre hívott színházi találkozó, amelyet Theodórosz Terzopulosz álmodott meg. Az alapítók neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz, német és brazil alkotók voltak. A világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye időről időre egy-egy városban, országban talál otthonra. Az első, Delphoiban rendezett eseményen 9 előadás szerepelt 7 országból, melyeket két hét alatt tekinthetett meg a közönség. A következő években egyre növekedett a helyszínek és a résztvevők száma. A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye. A színészek, táncosok, bábosok és csepűrágók Norvégiától Olaszországon át Ausztráliáig messze földekről érkeznek a közönség szórakoztatására. „Egy olyan olimpiának lehetünk a részesei, amely az alkotást, az értékteremtést ünnepli” – zárta szavait az alpolgármester.

Simon Róbert Balázs – mint az országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke – több, hazánkat is érintő eseményre reagálva elmondta: „Mindenki szeretne fellélegezni és új produkciókkal találkozni. Azt gondolom, hogy végre beindul a kulturális élet, büszkék lehetünk a Győrben működő társulatokra, akik a nehéz időkben is kitartottak.” Minőségi és sokszínű jelzővel illette a helyi kulturális életet, amelynek egy újabb nívós állomása a Színházi Olimpia.

szinhazi-olimpia

A Győri Nemzeti Színház szervezőként és befogadóként vállal részt április 17. és 23. között a Kolibri Színház által szervezett Patchwork Fesztiválnak, vagyis a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválnak. Nyolc országból nyolc különleges formanyelvű, magas színvonalú bemutatót láthatnak majd az érdeklődők – mondta el Gyevi-Bíró Eszter a szervező Kolibri Színház nevében mint fesztiválmenedzser. „Fantasztikus lehetőség, hogy az olimpia történetében először külön szegmensként lett kezelve, és a programsorba is bekerülhettek a gyermek- és ifjúsági színházi előadások” – hangsúlyozta. Elmondta, hogy a társulatok Ausztráliából, Dél-Koreából és számos európai országból érkeznek. A klasszikus irodalmi alkotások színpadi adaptációi mellett táncszínházi és mozgásszínházi előadásokkal, közösségi élményen alapuló részvételi színházzal, látványszínházi és bábelőadásokkal is találkozhat a közönség.

A bábosok olimpiai megjelenése három „lábon” áll: a szenzációs cseh Drak Színház lenyűgöző kortárs előadása (Georges Méliès utolsó trükkje), a „Határtalanul magyar” program részeként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos hallgatói Weöres Sándor Bennem a létra című kamara előadását mutatják be, amelyet dr. Fűzfa Balázs Weöres Sándor költészetéről tartott rendhagyó irodalomórája előz majd meg. Harmadikként a szabadtéren rendezett Csepűrágók Világfesztiválját ajánlotta Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója. A gólyalábasok, utcaszínházasok, akrobaták és egyéb csepűrágók bemutatásával felvonuló nyolc produkcióval a Kossuth-díjas bábművész, Kemény Henrik emléke előtt kívánnak tisztelegni.

szinhazi-olimpia

Az Öt Templom Fesztivál is csatlakozott az olimpiai kavalkádhoz. Az egyedi élményeket kínáló, tematikus, szakrális színházi és zenei kínálattal május 11-én debütálnak, a fesztivál zárásaként pedig Dés László koncertje nyújt szórakozást az érdeklődőknek.

A sajtótájékoztatón Bakos-Kiss Gábor bejelentette, hogy hagyományteremtő szándékkal, június 7-11. között meg rendezik az I. Duna Színházi Fesztivált (Dunafeszt), amelynek célja a művészeten keresztül hirdetni az összetartozást, összefogni a Győrhöz hasonló léptékű, pezsgő kulturális élettel rendelkező, Duna menti városok teátrumait. Az idén Ingolstadttól Ruszéig terjed a „vendégkör”. „Szeretnénk megmutatni, mitől vagyunk mások, mégis egyek” – fogalmazott a színházigazgató.

Az olimpiát a XVIII. Magyar Táncfesztivál két különleges előadása zárja majd. „Két nemzetközi produkciót hozunk Győrbe. Izgatottan várjuk a Szlovák Nemzeti Balett alkotását, valamint a koreai, női táncművészekből álló Mutdance káprázatos performanszát” – zárta a tájékoztatók sorát Velekei László balettigazgató.

Részleteket a szervezők honlapjain találnak.

Szaszi
Fotók: Vas Balázs

2023.04.13