Anthony Hopkins Vespasianus császár lesz, jön Hartung Attila második mozifilmje, Johnny Depp kosztümös francia filmben

Három filmes hír a nagyvilágból

anthony-hopkins-tenki-reka-johnny-depp

Elkezdődött a Gladiátor című Oscar-díjas film világát idéző Those About to Die című tévésorozat, amelynek egyik rendezője Roland Emmerich – számolt be róla a Variety.com. A szériában, amelynek felvételei a római Cinecittá filmstúdióban folynak, Anthony Hopkins alakítja Vespasianus császárt.

A Vespasianus trónjára pályázó Marsust Rupert-Penry-Jones játssza, Berenice szerepét Liraz Charhi, de a Trónok harcából ismerős Iwan Rheon is a szereplők között van, akárcsak David Wurawa, Tom Hughes, Sara Martins, Jojo Macari, Gabriella Pession, Dimitri Leonidas és Moe Hashim. A Those About to Die forgatókönyve Daniel Mannix nem fikciós könyvéből készült. A történet a gladiátorviadalok „bonyolult és korrupt” világában játszódik.

A szériát Roland Emmerich (A függetlenség napja, Holnapután, 2012) és német kollégája, Marco Kreuzpaintner rendezi. Emmerich az executive producerek között is szerepel, többek között a forgatókönyvíró Robert Rodat társaságában. A szériát a High End Productions és az AGC International finanszírozza. Az európai forgalmazási jogok felett a High End rendelkezik, a világ többi piacára pedig az AGC adhatja majd el a produkciót.

Hazugságokkal és elhallgatásokkal teli családi vacsora történetét meséli el Hartung Attila rendező második nagyjátékfilmében, amelyet a ráckeresztúri Pázmándy-Brauch kastélyban forgatott Cserhalmi György, Alföldi Róbert, Mészöly Anna, Tenki Réka, Nagy Márk, Hay Anna és Lengyel Tamás szereplésével – közölte a produkció az MTI-vel. A közlemény idézte Hartung Attilát, aki elmondta: „Ebben a történetben is a bűn kérdésköre foglalkoztat, az elszámoltathatóság szubjektivitása és annak következményei. Ez egy dráma, horror elemekkel, amiben a sokszor ismételt családi anekdoták ferdítései és hazugságai mögött meghúzódó, tovább öröklődő traumákkal igyekszünk szembenézni.” A forgatás feszített tempóban zajlott, de nagy plusz energiát ad, hogy a legjobb barátaim és alkotótársaim vesznek körül a folyamatban – tette hozzá a rendező.

A forgatókönyvet a rendező Veres Attilával közösen írta, a film producere Iványi Petra, operatőre M. Deák Kristóf, a film vágója Duszka Péter Gábor, zeneszerzője Konsiczky Dávid, a látványtervező Varga Magdolna, a jelmezeket Nagy Adrienn tervezte. A történetben Henrik vendégként érkezik a Szentiványi család ünnepi vacsorájára, ám valódi szándékait senki sem sejti. A család sokak életét tönkretette már, az este során aztán egyre több titok kerül napvilágra.

A pokol élővilága önerőből és koproduceri hozzájárulásokból készül a Lupa Pictures produkciójában, a Lions Producions, a The Goodfilms Picture, a Filmkontroll és a Pama Studio koprodukciójában. A film a Canon Hungaria és a Prop Club támogatásával jött létre.

A Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film díszbemutatójával nyílik meg május 16-án a 76. cannes-i filmfesztivál. A kosztümös filmdrámát Maiwenn rendezte, a főszerepet Johnny Depp alakítja. A 46 éves francia színésznő-rendezőnőnek ez a hatodik alkotása, ő játssza a film címszerepét is.

A Jeanne du Barry XV. Lajos francia király utolsó hivatalos szeretőjének életéről, felemelkedéséről és bukásáról szól. A francia uralkodót az amerikai filmsztár alakítja, akinek oldalán olyan francia színészek láthatók, mint Pierre Richard, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud vagy India Hair. A filmet eredeti helyszeneken, egyebek mellett a versailles-i kastélyban forgatták.

A kosztümös francia film Johnny Depp nagy visszatérését is jelenti a képernyőkre, miután az elmúlt években elsősorban a volt feleségével, Amber Heard színésznővel folytatott bírósági ügyei miatt került a címlapokra. Az 59 éves amerikai filmsztár számos film alkotójaként felvonulhatott már a cannes-i fesztiválpalota vörös szőnyegén (Félelem és reszketés Las Vegasban, A Karib-tenger kalózai-széria, A halál ára), de most először érkezik egy francia film főszereplőjeként.

A május 16-án nyíló és 27-én záruló 76. cannes-i filmfesztiválon Martin Scorsese Killers of the Flower Moon című filmjét is bemutatják Leonardo DiCaprio és Robert De Niro főszereplésével, és ott debütál majd az Indiana Jones és a sors tárcsája című film Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore, Mads Mikkelsen és a film rendezője, James Mangold főszereplésével, valamint Wes Anderson szintén sztárszereposztással forgatott Asteroid City című filmje is. A hivatalos program többi filmjét április 13-án teszik közzé. A zsűri elnöke idén Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendező lesz.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2023.04.13