Tradíció és modernizáció a Krúdy Szakmai Napokon

Körkép – SzaSzi írása

szakmai-napok-krudy

2023. április 3-án és 4-én Tradíció és modernizáció mottóval szakmai napokat rendezett a Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum. A rendezvénysorozatot névadó ünnepség, diákstandok forgataga, versenyek, társasjátékok, kóstolók, kvízes felfedező séta, zenés és szakmai előadások színesítették, kiemelt partnerek és neves vendégek gazdagították.

Talán nem kell különösebben magyarázni az esemény mottóját. Sokkal izgalmasabb felfedezni, hogyan találkozik a hagyománytisztelet az új kor kihívásaival a technikum által rendezett szakmai napokon. Régi technológiák bemutatása, egykori neves elődök előtti tisztelgés, évről évre megrendezett szakmai versenyek, volt krúdys diákok vendégelőadásai, beszélgetések és az új ötletek, innovatív irányelvek (mint a fenntartható fejlődés), az iskola jelenlegi partnerei és a ma diákjai találkozhattak az intézmény falai között. Ide sorolható az első nap Petőfi 200 szavaló- és illusztrációs versenye is.

szakmai-napok-krudy

A délelőtt folyamán felavatott tankonyha a neves szakács, Nemeskövi Dénes nevét vette fel, amiről emléktábla is tanúskodik a helyiség bejáratánál. Az ünnepségre a háromszoros olimpiai- és háromszoros világbajnok, Venesz-díjas szakácsmester özvegye és lánya látogatott el, akik serlegeket és olimpiai bajnoki szakácsérmet ajándékoztak az iskolának. Az avatáson Pető István neves győri vendéglátós közreműködött, illetve Horváth Csaba mesterszakács, a Magyar Gasztronómiai Szövetség győri irodájának a vezetője, aki a versenyek zsűrizésében is részt vállalt.

A diákstandok mellett számos, a szakmákhoz kapcsolódó vendég volt jelen, – a teljesség igénye nélkül – az OTP Travel mint utazási iroda, a Gyere Győrbe képviseletében Csobayné Pintér Éva idegenvezető, a Gyirmót Sport&Wellness Hotel, a Domus Peregrini és a Hotel Domus Collis szállodák munkatársai, ezenkívül fűszereivel és gyógynövényeivel a Sudár Birtok, és – mint fontos partnerek – a Metro áruház és a Zöldfa étterem. Meghívottként saját standdal és versenyzőkkel is szerepeltek mint testvériskola a Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola képviselői Nagymegyerről.

A kiállításokkal és a tankonyhaavatással párhuzamosan szakács- és cukrászverseny zajlott, volt süteménydíszítésre lehetőség, illetve érzékenyítési céllal „vak” kóstolás és „vak” felszolgálás. Délután az egykor a Krúdy padjait koptató, ma már többnyire nyugdíjas kollégák látogatták meg a rendezvény programjait.

szakmai-napok-krudy06

A második napon a főszerep két helyszínen is a vendégelőadóké volt, akik – szintén a szakmából érkezve – értékes tapasztalatokkal gazdagították a tanulókat. Az egykori krúdys diákok közül Cseri Barnabás, a 2022-es év Magyar Bor Nagydíjas ifjú borásza, Tóth Bendegúz, a Bocuse d’ Or csapat tagja, Vass Gergely, aki megjárta az El Caminót, Farkas Richárd Head Chef, vagy a tanári karból Nagy Janette, aki hajón járta be a Karib-térséget. A győri Benedetto cukrászda tulajdonosa, Cseh István, Kadlecsek Krisztián, a TV2 Poggyász című műsorának szerkesztő műsorvezetője, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára, dr. Vukoszávlyev Zorán (az épített örökségek, világörökségek és azok védelme témában), Illyés Noémi, a ChekINN innovációs programigazgatója (tradíció és innováció témakörben) mind ezernyi ismerettel járultak hozzá, hogy az itt képzett diákokból motivált, széles látókörű szakemberek válhassanak. Kardos Horváth János zenész, szövegíró, a Kaukázus és a Hahó együttes frontembere, A Dal 2021 győztese (Egyetlen szó) dalaival érkezett, de nagy utazóként és a fenntartható fejlődés elkötelezettjeként is sok újat közvetített a hallgatóságnak.

A szervező pedagógusok büszkén mesélték, hogy sikerült úgy megszervezniük a két napot, hogy minden diák részt vegyen valamilyen programon a standoktól az avató ünnepségen, a versenyeken át a Győr városát felfedező sétáig. Így vált ez mindannyiuk szakmai napjává. Közel ezer gyereket mozgattak, senki nem unatkozott! Egy biztos, a szervezés sem volt piskóta.

A rendezvényt a „Krúdy Alapítvány a tanulókért” támogatta.

SzaSzi
Fotók: Konyeczky Kíra krúdys diák

2023.04.06