Petőfi 200 – gasztronómia – verskedvelők

Versenyen jártunk… – SzaSzi tudósítása

szavaloverseny-krudy

E három találkozásából született az ötlet a Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumban, hogy szavalóversenyt és illusztrációs pályázatot hirdessenek az iskola tanulói számára. 2023. április 3-án Petőfi Sándor emléke, születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve került sor a versengésre.

A mottó

És a bor vidám hevében / Füttyentek rád, zord világ!” A költő sorai jól mutatják, hogy milyen ifjonti lelkesedéssel volt képes dicsőíteni a feledés, a gondűzés forrását, noha ő maga soha nem vált annak rabjává. Első verse A borozó – amit pápai diákként, 19 évesen még Petrovics Sándor néven írt, és a nagynevű Athenaeumban jelent meg – szintén innen merítette az ihletet. Költészetében gyakran kapcsolódik a borhoz szellemesség, derű, életszeretet, mint ahogy a szerelem is, amelytől éppúgy képes volt „megrészegülni”.

A kategóriák

Bordal, Szerelem és bor, A költő és a szőlővessző, A jó öreg kocsmáros, Ivás közben, Egy estém otthon, Hortobágyi kocsmárosné, vagy a meghökkentő, ám humoros Vizet iszom – csak néhány az elhangzott versekből. A szavalatok mellett még másik két kategóriában is indulhattak a diákok: Petőfi egy versének átdolgozása slam poetry stílusban, plakátterv vagy illusztráció szabadon választott technikával. Mindhárom kategória feltételül szabta meg, hogy valamilyen formában jelenjen meg a gasztronómia (bor, szőlő, kocsma, ételek, vendéglátás).

szavaloverseny-krudy

Ráhangolódás

A versengés „kávéházi” környezetben zajlott: kockás abrosszal leterített asztalok, rajta tea és a poéta egyik kedvence, püspökkenyér. A „petőfis” hangulatot a RizikóFaktor együttes élő zenéje alapozta meg. A jánossomorjai csapat megzenésített versekkel és saját dalokkal érkezett, koncertjük bizonyította, hogy maguk is értői, kedvelői a lírai műfajnak.

A verseny

A háromtagú zsűrinek cseppet sem volt könnyű dolga, hogy kiválassza az általuk legjobbnak ítélt versenyzőt. Szövegbiztonság, artikuláció, előadásmód, hangulatteremtő képesség, versválasztás, kiállás mind-mind szerepet játszottak a döntésben. Szem előtt tartva, hogy nem színészpalántákról, hanem ügyes, talpraesett pincér-, szakács- és cukrásztanulókról, vendéglátós és turisztikai pályára készülőkről van szó, végül a helyezések megosztása mellett döntöttek, ezzel is bátorítva a vállalkozó kedvű diákokat. A végeredmény a következő lett:

Versmondás kategóriában:

I. helyezett: Vasics Bertalan (9. H osztály, felkészítő tanár Verbók Boglárka)

II. helyezett: Nagy Denissza (9. C osztály, felkészítő tanár Ivádyné Vezse Anikó) és Reinitz Szilárd (10. I osztály, felkészítő tanár Baloghné Biczó Edina)

III. helyezett: Csonka Karolina (9. H osztály, felkészítő tanár Verbók Boglárka) és Szabó Ákos (Nagymegyer, Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, felkészítő tanára Cserman József)

Illusztráció kategóriában:

I. helyezett: Boros Dóra (10. E osztály)

II. helyezett: László Hanna (11. T osztály)

III. helyezett: Schwarcz Regina (11. C osztály)

Slam poetry kategóriában a különdíjat Nagy Martin (9. G osztály) nyerte el.

Sok tanulsággal zárult az esemény. Többek között például volt, aki most tanulta meg, hogy nem csak az a győztes, aki díjat nyer, hiszen senki sem tudja, mire képes, míg meg nem próbálja. Volt, aki most jött rá, mennyi munka és bátorság kell, hogy kiálljon mások elé. Egy biztos, a Petőfi költészetének szentelt délelőtt nem múlt egy nyomtalanul.

szavaloverseny-krudy

A zsűri

A döntnökök tagjai maguk is az irodalom, a költészet és Petőfi poétikájának rajongói. Név szerint:
Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok igazgatója,
Nagy Mária könyvtáros (Széchenyi István Egyetem),
Szabó Szilvia könyvtáros, szerkesztő (Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér).

Ráadás

Juhász Anna több mint egy évtizede élesztette fel az irodalmi szalonok hagyományát (Hadik Irodalmi Szalon), neve azóta védjegye lett az ilyen fajta telt házas, de mégis családias hangulatú rendezvényeknek. „Én az irodalomban és a közösségépítésben érzem otthonosan magam” – vallja, és az édesapjától, Juhász Ferenctől örökölt értékek mentén minél több emberhez igyekszik közel hozni az irodalmat. Jelenleg is több programmal és nagy sikerrel járja a Kárpát-medence magyar szóra figyelő közösségeit. A Krúdy diákjainak tartott rendhagyó irodalomóráján elgondolkodtató kérdéseket „dobott fel”: Mit mond nekünk 2023-ban Petőfi? Milyen a Te Petőfid? Hogyan lehet az ő teljesítményét értékelni mai szemmel? Miben rendkívüli? Értjük-e, hogy mit áldozott fel kétszáz évvel ezelőtt? Meghalljuk-e üzenetét? A motiváló előadás zárásaként Juhász Anna azt javasolta: Hagyjuk, hogy megérintsen az irodalom! Fedezzük fel a benne rejlő élményszerűséget!

szavaloverseny-krudy

Üzenete nemcsak a diákoknak szólt, hanem mindazoknak, akik megértik, hogy mit jelent: „az irodalom világnézet”!

SzaSzi
Fotók: Konyeczky Kíra (4., 9-19., 21. kép), Horváth Patrik (1-3., 5-8., 20. kép)

2023.04.05