Nádas Péter, Póka Egon és Szappanos György celluloidon

Rendhagyó portréfilm és dokumentum emlékfilm

nadas-peter

Saját erdő címmel rendhagyó portré készült Nádas Péterről. A Kárpáti György Mór rendezte dokumentumfilmben a Kossuth-díjas író, a modern magyar irodalom meghatározó alakja az élet fontos kérdéseiről vall – olyan témákról beszél a mintegy egyórás alkotásban, mint az ökológiai katasztrófa, az öngyilkosság, a szerelem és a kultúra.

Az 1984 óta a Zala megyei Gombosszegen élő és dolgozó író monológját a gombosszegi táj asszociatív képei kísérik, otthonáról, kertjéről, a közeli erdőről és az élővilágról, Laurie Anderson világhírű New York-i avantgárd művész zenéjével aláfestve. A Saját erdő egyszerre természetfilm és irodalmi portré, amely egy különösen bizonytalan időszakban tárja elénk egy elmélyült gondolkodó kétségbeeséstől és agressziótól mentes, határozott üzenetét.

A film koncepcióját a koproducer Orsós László Jakab találta ki, a rendező Kárpáti György Mór, az operatőr Pálos Gergely volt. A stáb tavaly júniusban egy hetet töltött Nádas Péterrel Gombosszegen. „Egy időben zajlott a beszélgetés hangfelvétele és a környezetet feldolgozó képek forgatása. Miközben a dolgozószobában, három ülésben folytattunk beszélgetést Nádas Péterrel, a kamera körbejárta a házat, a kertet, a telek melletti erdőt. A beszélgetésre Kalmár Melinda történészt és Simonyi Balázs filmkészítőt és ultramaratonistát kértük fel, azt remélve, hogy radikálisan különböző megközelítésük inspirálni fogja Nádast” ‒ idézte Kárpáti György Mórt és Orsós László Jakabot a produkció sajtóanyaga.

A film a beszélgetésből szerkesztett monológ és egy természetfilm összefésülése: megjelenik a flóra és fauna, a vadkörtefa, a fenyves, a rovarok, a visszajáró madarak, majd az éjszakai kert. „Az én életemhez az irodalom csak és kizárólag hozzátett. A cselekvési képességemből és a tevékenységi lázamból majdnem mindent elvett, tehát azt tönkretette. De hogy ezt nekem miért kell csinálni, és miért vagyok erre ítélve? Tulajdonképpen egy hosszú börtönbüntetésre vagyok ítélve. Fogalmam sincs, hogy ki ítélt el, vagy miért ítélt el. Gyerekkorom óta el vagyok ítélve erre, de ezt nem bánom. Nincs olyan sejtem, ami ezt bánná” ‒ mondja Nádas Péter a filmben.

A producer Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor volt, a vágó Vághy Anna, a hangért Zányi Tamás, a rajzokért Haász Katalin felelt. A portréfilmet a Laokoon Filmgroup gyártotta, az alkotás magán- és szakmai támogatók összefogásával készült. A Saját erdő a Cirko Film forgalmazásában látható a mozikban.

*

Megpihennek szárnyaid címmel zenés dokumentumfilm készült két kiváló magyar basszusgitáros, Póka Egon és Szappanos György emlékére, akik mindketten 2021-ben hunyt el. Az egyórás alkotás Póka Egon korábbi zenészkollégája és barátja, Barán Attila, a Music Nation Budapest zenei projekt vezetője kezdeményezésére készült. A dokumentumfilm két dal, a Hobo Blues Band A látogató, illetve Mohai Tamás Mára nincs több kérdés című szerzeménye köré épül.

Barán Attila meghívta zenész és előadóművész barátait, játsszák el ezt a két dalt, amelyet tavaly novemberben rögzítettek képben és hangban a BMC épületében. A Megpihennek szárnyaid című film az ahhoz kapcsolódó pillanatokból, beszélgetésekből áll össze. A közreműködők között volt Léko Stefánia (ének), Tóth János Rudolf (ének, gitár), Naszvagyi Tamás (ének), Barán Attila (basszusgitár), Mohai Tamás (gitár), Kékkői Zalán (gitár), Szakadáti Mátyás (dob), Hirleman Bertalan (dob), Tar Gergely (ütőhangszerek), Gyöngyösi Gábor (billentyű), Makovics Dénes (szaxofon), Bánlaki Csaba (trombita), Magyar Péter (pozan), Gazda Bence (hegedű), Schrettner Kornél (hegedű), Markó János (brácsa), Szontagh Márton (cselló). A riporter, narrátor Garami Gábor.

A 2021 júniusában 55 évesen elhunyt Szappanos György olyan nagyszerű gitárosok mellett basszusozott, mint Babos Gyula, Tátrai Tibor vagy Mohai Tamás, együtt játszott a hazai rock- és dzsesszélet számos képviselőjével. Tagja volt a Boom Boomnak, a Tátrai Bandnek, a Háború együttessel eMeRTon-díjat kapott.

A 2021 szeptemberében 68 éves korában elhunyt Póka Egon Benedek a Hobo Blues Band, majd a P. Mobil meghatározó tagjaként vált korszakos zenésszé. Alapító igazgatója volt a Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskolának, 2012-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el munkásságát, halálát követően posztumusz Artisjus-díjban részesült.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2023.04.07