Komédiás beszélgetések – Találkozás Veréb Tamás énekes-színművésszel

Bári Edit írása

vereb-tamas

A „Színházat mindenkinek” elnevezésű csoport szinte már hagyományt teremtett egy olyan programsorozattal, amelynek keretein belül fesztelen beszélgetésre invitál egy művészt, énekest vagy színházi szakembert.

Noha már évek óta folyamatosan szerveződnek ezek a találkozások, és kialakult egyfajta metodika, mégis minden egyes alkalom más, és nyújt valami plusz érzést, ami erősíti a színház iránti szeretetet. Ehhez természetesen maguk a meghívott vendégek járulnak hozzá, hiszen hozzák a saját egyediségüket, egyéniségüket.

2023. március 31-én délután, a Komédiás Étterem különtermében rendhagyó módon a csoport vendége ezúttal egy olyan művész volt, akit a győri közönség most először láthatott városunk színpadán, egy grandiózus produkció, a Puskás, a musical címszerepében. Ezen a napon a 2016-os Sztárban sztár (4. évad) győztesével, Veréb Tamással beszélgettünk színházról, szerepekről, az utóbbi időszak olyan történéseiről, amelyek érzékenyen érintették az előadóművészetet, valamint Kolbászról, a kiskutyusról, de legfőképpen Veréb Tamásról.

A miskolci születésű művész már 9 éves korában a Miskolci Nemzeti Színházban debütált az Isten Pénze című darabban. Ezt követően folyamatosan látható volt különböző teátrumok színpadain, számos főszerepben. 2016-ban klasszikus ének szakon diplomázott a Miskolci Egyetemen.

Természetesen szó esett ezekről az alakításokról, fantasztikus előadásokról, így megtudtuk, hogy kedvenc szerepei közé tartozott Baradlay Jenő (A kőszívű ember fiai) és Quasimodo (A Notre-Dame-i toronyőr) megformálása. Napjainkban Puskás Öcsi bőrébe bújva kápráztatja el a győri és budapesti közönséget. Fiatal kora ellenére a musical irodalom számos kiemelkedő alkotásában bűvölte már el a közönséget, többek között ez ideig Tamás az egyetlen, aki szinte tinédzserként, 19 évesen alakította Rómeót. Színpadi szerepei mellett dalokat is ír, gyakorta fellép musical rendezvényeken, gálákon, de látható volt a Barátok közt című televíziós sorozatban is.

Veréb Tamás azon művészek közé tartozik, akit megtalálnak a szerepek, ennek ellenére tud nemet mondani. Hitvallása szerint ha nem tud teljesen belehelyezkedni egy karakterbe, vagy zeneileg nem érzi közel magához a szerepet, inkább nem vállalja. A kérdésre, hogy a csillogó színpadon kívül milyen más területen tudná elképzelni magát, azt a választ kaptuk, hogy szívesen próbálkozna kreatív menedzserként színvonalas, mégis szórakoztató műsorok készítésével. Természetesen szó esett a színházi miliő árnyasabb oldalairól is, ami ilyenkor a hallgatóságot mindig megerősíti abban, hogy a siker és csillogás mögött bizony néha nagyon kemény, fárasztó munka van.

Kolbász, egy bichon havanese (havannai pincs) fajtájú kutyus szintén a csoport vendége volt „meglepetésfellépőként”, akit Tamás hozott magával, hogy egy színházi öltözőben debütálva türelmesen kivárja az esti előadás végét. Természetesen a szokásos, személyre szabott ajándék sem maradhatott el, hiszen ez egy kicsit nemcsak az ajándékozás öröméről szól, hanem arról is, hogy talán a találkozóról távozó művész úgy gondol majd vissza az együtt töltött időre, mint egy kellemes és távolról sem szokványos eszmecserére.

Ezeken a napokon a színházi világ két végpontja találkozik – művész és néző –, és egyik sem létezhet a másik nélkül. Március 31-én Veréb Tamás a Puskás, a musical előadása miatt érkezett Győrbe, ezért külön köszönjük, hogy az esti fellépés előtt időt szakított erre a találkozásra!

Tamás fiatal művész, értékrendek szerint élő ember, aki máris tartalmas szakmai életutat tudhat magáénak. Mit is lehetne mondani még, azonkívül, hogy őszintén kívánunk további sok sikert, ezernyi jó szerepet? Talán annyit, hogy Veréb Tamás maradjon az a Veréb Tamás, akit ma ezen az összejövetelen megismertünk.

Bári Edit
Fotók: Sopronyiné Kovács Anna, Nagy Viktória

2023.04.05