Csak néhány fok! ‒ Ferdén lógó tájképekkel hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra a bécsi Leopold Museum


leopold-museum-few-degrees-more

Néhány fok is kellemetlen hellyé tudja változtatni a világot. A tudósok évek óta figyelmeztetnek a világ éghajlatának több mint 1,5 °C-os emelkedésére. A Few Degrees More (Néhány fokkal több) elnevezésű akciójával a bécsi Leopold Museum éppen erre akarja felhívni a figyelmet.

Gustav Klimt, Egon Schiele vagy Koloman Moser festményeit éppen annyi fokkal ferdítették el, ahány fokos felmelegedés a képen ábrázolt helyen várható. A képek melletti táblákon pedig arra ösztönzik az embereket, hogy tegyenek a klímaváltozás ellen.

Ha az emberiség nem veszi nagyon hamar nagyon komolyan a klímaváltozást, örökre eltűnhetnek mai formájukban azok a helyek – az Attersee környéke, az Atlanti-óceán európai partvidéke vagy az Alpok lábánál található festői tájak ‒, Schiele, Klimt, Moser, Gustave Courbet vagy Tina Blau bő száz évvel ezelőtt megörökítettek festményeiken – hangsúlyozza közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Mint közölték, a művészi intervencióban Ausztria egyik legjelentősebb klímakutató hálózata, a Climate Change Centre Austria volt a kiállítóhely segítségére. Egy tizenkét különböző szakterületet képviselő tudósokból álló csapat lemodellezte, hogy a felmelegedés miatt várhatóan milyen változásokkal kell szembenéznie az elkövetkező évtizedekben a világhírű festményeken ábrázolt területeknek.

leopold-museum-few-degrees-more

A múzeumok olyan helyek, ahol a látogatók a művészek szűrőjén át láthatják a világot, és olyan témákkal, világfelfogással és életszemlélettel konfrontálódhatnak, amelyek esetleg kellemetlenek vagy provokálóak a számukra, esetleg kihívást jelentenek. A múzeumok éppen ezért magukban hordozzák a lehetőséget, hogy a tudatosítással pozitívan befolyásolják az emberek jövőbeli cselekedetét, a társadalmi jelenségeket. Ebben az értelemben szolidárisak vagyunk a klímaaktivistákkal” ‒ idézi a közlemény Hans-Peter Wipplingert, a Leopold Museum igazgatóját.

A rendhagyó intervenció június 26-ig látható a Wien 1900. Aufbruch in die Moderne (Bécs 1900. Indulás a modernitásba) című állandó kiállítás keretében. A múzeum vasárnaponként 14 órakor ingyenes tárlatvezetést is kínál az intervenció tizenöt alkotásához.

Fotók: Leopold Museum Facebook-oldal
Forrás: MTI

2023.03.30