A család a nyugati politikai gondolkodás történetében

Simon P. Kennedy előadása a győri MCC-ben

simon-p-kennedy-gyori-mcc

A család a társadalom alapegysége, ezen kívül az a biztonságos szeretetközösség, amely a gyermek egészséges fejlődéséhez minden alapot megad. A család mint a társadalom alapja, az állam meghatározó entitása is, ezért az egyes kormányok családpolitikája nagymértékben befolyásolja a családok lehetőségeit, mindennapjaik életminőségét.

A nyugati gondolkodást alapjaiban meghatározza a hellenisztikus filozófia és keresztény erkölcsi rendszer, így a családi közösségek és azok fejlődésének támogatása végigkíséri történelmünket. Hogy miként alakult ki a családpolitika, és milyen szerepet tölt be a nyugati gondolkodásban? A választ megtudhatták azok, akik ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol Simon P. Kennedy, az MCC vendégoktatója tartott előadást A család a nyugati politikai gondolkodás történetében címmel.

Simon P. Kennedy előadása során betekintést kaphattunk abba, hogy a nyugati politikai gondolkodók hogyan alakították ki a család és a politikai társadalom közötti kapcsolatokat az ókori Görögországtól a modern korig. Az előadáson szó esett a családpolitika filozófiájáról, mely a család és az állam kapcsolatát vizsgálja, és azon dolgozik, hogy a családok jobb életkörülmények között élhessenek és egészséges fejlődésben részesüljenek. A családpolitika célja a családi életre vonatkozó törvények és programok kidolgozása és végrehajtása, amelyek a családok jólétét és boldogulását elősegítik. A családpolitika filozófiájának alapelvei közé tartozik a család fontossága, az egyén szabadsága és autonómiája, valamint az állam szerepe a család támogatásában és védelmében.

simon-p-kennedy-gyori-mcc

Az államnak a családok támogatására és védelmére kell összpontosítania, különös tekintettel a gyermekekre és az idősekre. Ez magában foglalhatja az oktatási lehetőségek biztosítását, a szülői szabadság támogatását, a családi adókedvezményeket és a családi segélyeket. A családpolitika filozófiája nemcsak a családi életre vonatkozik, hanem az emberek életútjának összes szakaszára is. Az államnak fel kell ismernie, hogy az emberek életük során különböző családi helyzetekben lehetnek, és hogy a családok és az egyének támogatása minden életszakaszban kulcsfontosságú. A családpolitika filozófiájának kialakítása azonban nemcsak az állam felelőssége, hanem a társadalom egészének is támogatnia kell a családokat és abban az egyéneket.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2023. március 28-án, 17 órakor lesz, mely során Mernyei Ákos, az MCC Magánjogi Műhelyének kutatótanára és Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője beszélgetnek Patrióta gazdaságpolitika – Magyarország 2020-2023 címmel.

2023.03.27