Mától hivatalosan is újranyíltak a Központi Könyvtár kapui!

A megnyitóról jelentjük – SzaSzi tudósítása

kozpont-megnyito01

Több mint fél éves projekt zárását ünnepelték 2023. március 21-én délelőtt a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Herman Ottó utcai épületének szabadpolcos kölcsönzőterében, ahol délután 13 órától már az olvasóké a terep.

Népes vendégsereg gyűlt össze a panelházak között található könyvtárépület megnyitójára. Az ünnepségen részt vett dr. Dézsi Csaba András polgármester, Pergel Elza és Szeles Szabolcs alpolgármesterek, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Borsi Róbert, a körzet önkormányzati képviselője, Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Az agorán a Dressing Room zenés összeállítással köszöntötte a megjelenteket.

Az ide érkezők hiába keresik az ikonikus vörös téglaburkolatot, hiszen a ház új, hőszigetelő külsőt kapott. Az épületszigetelésen túl a korszerű nyílászáróknak és a tetőre telepített napelemrendszernek köszönhetően a Központi Könyvtár a legminimálisabb energiafelhasználással üzemel majd a jövőben a közel 300 millió forintból megvalósult energetikai és esztétikai felújításnak köszönhetően.

Dr. Dézsi Csaba András köszöntőjében örömét fejezte ki a projekt megvalósulásával kapcsolatban. Kiemelte, hogy Győr nem csupán anyagiakban, hanem szellemi tőkében is gazdag város. Ennek és az összefogásnak köszönhetően jutott el oda, ahol ma van, és folytatódik a fejlődése. A megújult épület abból a szempontból is modern, hogy a könyvtár mellett közösségi térként is funkcionál, programok és kollektív események találnak itt otthonra.

Simon Róbert Balázs a jelen kihívásaira adott, de a jövőbe mutató válaszként értékelte a fejlesztés megvalósulását, hiszen ma és a következő időszakban is fontos feladat az energia megtakarítása. Szerencsés, hogy az intézmény vezetése időben felismerte a továbblépés lehetőségeit. A képviselő a plénum előtt gratulált az intézmény vezetőjének, dr. Horváth Sándor Domonkosnak, aki többek között az intézményhálózat magas szintű működtetéséért a Pro Urbe Győr kitüntetést vehette át a múlt héten.

A modernizálást követően az épület impozánsabb lett, a környék összképe is jelentősen átalakult, de igazi hasznát, az energiahatékonyságot a jövőben fogjuk csak érezni – fogalmazott Borsi Róbert képviselő. A beruházásnak hála biztosított a folyamatos nyitvatartás, működés. A győriek 10 százaléka rendelkezik olvasójeggyel, de a könyvtár közösségi térként a város számos pontján, egész évben kínálja a programjait. A kapuk újra nyitva állnak, minden korosztályt szeretettel várnak.

kozpont-megnyito

A házigazda részéről dr. Horváth Sándor Domonkos a hála és köszönet hangján szólt a megjelentekhez. A korszerűsítéstől azt reméli, hogy 80%-kal csökken az épület energiafelhasználása. Elmondta, hogy eddig 5-ös, 6-os fokozaton üzemeltek a radiátorok, de most már 1-esen is kellemes hőmérséklet biztosítható. A belső terek egy éve újultak meg, a külső modernizálásával azonban már egy igazán naprakész, 21. századi intézmény jött létre, amely megjelenésében is tükrözi a győri könyvtár régóta jellemző előremutató és színvonalas munkáját. A beruházás fő szempontja volt a környezettudatosság és a fenntarthatóság biztosítása. Az igazgató elmondta, hamarosan egy újabb jó hírt jelenthet be, hiszen az épület alsó szintjén található Gyermekkönyvtár felújítása egy másik projekt keretében jelenleg is folyik. A tervek szerint májusra fejeződnek be a munkálatok, és ami igazán nagyszerű, hogy a korábbihoz képest kétszer akkora területen tudják majd fogadni az ifjúságot.

A munkálatok miatti bezárás egyébként számos olvasóbarát kezdeményezést is hozott, mint a Könyvfutár szolgáltatás vagy a hamarosan üzembe kerülő könyvkölcsönző automata.

Az elmúlt héten dr. Horváth Sándor Domonkos több évtizedes kiváló intézményvezetői munkája, valamint a város kulturális életét gazdagító, értékes szakmai és alkotói tevékenysége elismeréseként „PRO URBE GYŐR” díjat vehetett át. A kávészünetben arról kérdeztem, hogyan érintette az elismerés?

„2021-ben a szakmám legmagasabb elismerését, a Szinnyei-díjat vehettem át a miniszter úrtól, most ezt a díjat a helyi közösségtől, az intézmény fenntartójától kaptam. Úgy érzem, hogy mind a szakmai, mind a közösségi elismerést elnyertem. Szent meggyőződésem, hogy semmilyen eredmény nem születhet meg mások közreműködése, összefogás nélkül, ezért feltétlenül fontos megemlítenem, hogy nagyon kiváló munkatársaim és kiváló együttműködő partnereink vannak, akikre számíthatunk, és folyamatosan együtt dolgozunk. Erre a díjra úgy gondolok, hogy a kollégáim is a részesei, képletesen szólva én az egyik csücskét fogom az oklevélnek, a három másikat pedig az együttműködő partnereink és a kollégák."

kozpont-megnyito

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér munkatársai megújult szolgáltatótérrel és a régi figyelmességgel várják az érdeklődőket. A nyitvatartásról és további hírekről a könyvtár honlapján olvashatnak.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2023.03.21