Átadták a városi elismeréseket a március 15-i győri díszközgyűlésen

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri könyvtár igazgatója Pro Urbe Győr díjat kapott

marcius-15-diszkozgyules-gyor

2023. március 15-én a győri önkormányzat a Városházán díszközgyűlésen emlékezett meg az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, egyúttal átadták a díszpolgári, a Pro Urbe Győr és a sajtódíjat, valamint felavatták Kolozsváry Ernő egykori polgármester szobrát.

Győr városa immár 186 éve köszönti elismeréssel azokat a polgárait, akik a város szellemiségét gyarapítják. 1848 előtt Győr szabad királyi város polgárának lenni privilégiumnak számított. Ha valakit felvettek a polgárok közé, nevét bejegyezték a polgárok jegyzékébe, és díszes oklevelet kapott. A város díszpolgárságát mindig olyan személy érdemelte ki, aki valamilyen kiemelkedő tevékenységet vitt végbe a város, illetve az ország életében. Ma is a legrangosabb városi elismerés ez a cím, mellyel először gróf Széchenyi Istvánt tüntették ki 1837-ben. Az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-as fennállásáig Győrnek mindössze 18 díszpolgára volt, a teljesség igénye nélkül megkapta ezt a címet gróf Zichy Ottó, Kossuth Lajos, Baross Gábor, Vaszary Kolos, Darányi Ignác, Jókai Mór, Andrássy Gyula, Tisza István és Apponyi Albert.

A város legújabb kori történelmében 1971-től tért vissza a díszpolgári cím adományozása, elsőként Kovács Margit keramikusművész kapta meg. 2023-ban pedig a díszpolgári címet Szijjártó Péternek, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének szavazta meg a győri közgyűlés. A politikus országgyűlési képviselőként és miniszterként Győr gazdasági életének fejlődése érdekében végzett, maradandó értéket teremtő munkája, valamint az egyházi és egyetemi fejlesztésekben játszott meghatározó tevékenysége elismeréseként vehette át a díszpolgári címet.

Az ünnepi eseményen további díjakat adott át dr. Dézsi Csaba András polgármester. A magyar sajtó napja alkalmából a város idei Sajtódíját Havassy Anna Katalin, a Győr+ Média Zrt. újságírója vehette át, aki a napi tájékoztatás területén nyújtott magas színvonalú, lelkiismeretes szakmai munkájáért, Győr város mindennapjait évek óta hitelesen bemutató tevékenységéért, a kiegyensúlyozott tájékoztatásért érdemelte ki az elismerést. Sajtódíjat kapott Csapó Balázs is, a Kisalföld napilap munkatársa, fotóriportere, aki hosszú évek óta végzett lelkiismeretes, magas színvonalú, a város és a régió történéseit, eseményeit, szépségeit bemutató szakmai tevékenységéért, valamint a folyamatos minőségi, áldozatos munkájáért kapta a díjat.

marcius-15-diszkozgyules-gyor

Pro Urbe Győr díjat vehetett át Ábrahám Csaba a Győr város hírnevét öregbítő sporteredményei, színvonalas edzői és klubvezetői tevékenysége, valamint a Győri Vízisport Egyesület eredményes működtetése érdekében végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként. Farkasné dr. Lukácsy Zita Anna is Pro Urbe díjban részesült a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása terén kifejtett több évtizedes, önzetlen, Győr város határain is túlmutató példaértékű szakmai tevékenysége és vezetői munkája elismeréseként.

Pro Urbe díjas lett dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója, aki több évtizedes kiváló intézményvezetői munkája, valamint a város kulturális életét gazdagító, értékes szakmai és alkotói tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat.

Kocsis Róbert a vagyonvédelem és a biztonságtechnika területén végzett több évtizedes kimagasló munkája, valamint elkötelezett lokálpatriótaként végzett, jelentős mecénási tevékenysége elismeréseként kapott Pro Urbe Győr díjat. Szöllősi Zoltánné részére is Pro Urbe díjat adományozott a közgyűlés, több évtizedes kiváló pedagógusi és intézményvezetői munkája, valamint a Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola nevelési feladatainak fejlesztése terén elért eredményei elismeréseként.

Az ünnepséget követően a díszterem előtti folyosón Szijjártó Péter, valamint dr. Dézsi Csaba András leleplezte Kolozsváry Ernő mellszobrát: Győr első szabadon választott polgármestere most lenne 89 éves, aki a jelenlegi polgármester szerint „nagy szenvedéllyel dolgozott, polgármesteri négy éve alatt sokat tett a városért. Ekkor telepedett le az Audi Győrben, ami azóta is meghatározza életünket, munkájának köszönhetően több gyűjteményt is Győrben helyeztek el. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntették ki, a művészeti közéletben kifejtett tevékenységéért. Kolozsváry Ernő gyűjtési ars poeticáját úgy fogalmazta meg, hogy az ő szemszögéből azok az alkotók jelentősek, akik a sajátosan hazai mondanivalót, életérzést egyetemes színvonalon képesek megfogalmazni.

Fotók: Marcali Gábor
Forrás: gyorplusz.hu

2023.03.16