Elkészült Corvus-Kora Róbert kilencedik panorámafestménye


corvus-kora-robert-attila-a-hun

Elkészült Corvus-Kora Róbert lőkösházi képzőművész új, kilencedik panorámafestménye Attila, a hun címmel.

A 4,5-szer 9 méteres történelmi témájú festmény több mint két év alatt készült el. Corvus-Kora Róbert elmondta, azért választotta Attilát, mert a késő ókor legendás alakjának számított, és szerinte az ősünknek tekinthetjük. „Attila nagy hadvezér, államférfi volt. Bár birodalma halála után szinte azonnal szétesett, mégis Európa történelmének legendás alakjává vált. Nyugaton Isten ostoraként emlegették, ugyanakkor a hagyomány művelt és nemes uralkodóként tartja számon. Ezt támasztja alá az egyetlen korabeli beszámoló szerzője, Priszkosz rétor is” – fogalmazott.

A mozgalmas és színes kompozíció középpontjában, egy szerteágazó gyökerű fatörzsön Attila látható, jobbján legkisebbik fiával, Ernákkal. Mögöttük egy ágaskodó ló, bőgő szarvasbika, leszálló turul és sólyom kapott helyet. Attila mellett a sámán és Flavius Orestes, Attila egyik főembere látható. Az ő fia volt az utolsó nyugat-római uralkodó, Romulus Augustulus, akit letaszított a trónjáról Odoaker, Edekonnak, Attila másik főemberének fia, a szkírek királya.

A festmény jobb szélén megfeszített íjjal Edekon, mellette balról, kivont karddal Odoaker szerepel. Az alkotáson díszes ruhájú bizánci, kelet-római császári behódolók is helyet kaptak. Feljebb izmos hunok cipelik a 300 kilós, arannyal teli ládát, aminek tetején Ellák, Attila idősebbik fia kivont karddal bizánci aranyat dobál felfelé. A kép bal oldalának előterében szüzek tánca látható, Attila négy felesége is rajta van az alkotáson. A díszes, nemesi jurták sem hiányozhatnak, és az előkelő hun leány, Emőke is megelevenedik a festményen, amelyet ünnepélyes keretek között, április 22-én avatnak fel a lőkösházi művelődési házban.

Corvus-Kora Róbert már hat nagyméretű panorámaképet festett. 1996-ban, a millecentenáriumra készült el a Honfoglaló magyarok, 2000-ben az István megkoronázása, 2008-ban a Királyválasztás, 2011-ben a Holokauszt, 2013-ban a Periklész kora, két évre rá pedig az Imperium Romanum. 2017-ben húsvétra készítette el a Jézus szenvedéstörténetét ábrázoló Golgotát. Utóbbi festmény jelenleg a békéscsabai katolikus székesegyházban látható, míg a Holokauszt Nagyváradon, a zsidó hitközség zsinagógájában tekinthető meg. Az István megkoronázása 15 évig volt kitéve az adóhivatal békéscsabai székházának aulájában.

Az alkotó tervei szerint a tizedik és egyben utolsó panorámafestménye a jövő generációnak szólna, az erőszak, a korrupció ellen emelné fel hangját; valószínűleg 2026-2027-ben készülhet el.

Fotó: Corvus-Kora Róbert Facebook-oldala
Forrás: MTI

2023.03.09