Beitou zöld könyvtára Taipeiben

Csodálatos könyvtárak 26. rész – tmoni írása

beitou-zold-konyvtara-taipei

Gyönyörűek és különlegesek, egyetlen olvasni szerető embert sem hagynak hidegen, s bár napjainkban egyre több a digitális olvasnivaló, mindig szükség lesz rájuk, a könyvtárakra. Világszerte rengeteg van belőlük: lehetnek nagy múltú, patinás létesítmények, vagy a legmodernebb, már-már futurisztikus építmények – a könyveket szerető emberek otthon érezhetik magukat a falaik között. Sorozatunkban néhány valóban csodálatos, szemet gyönyörködtető bibliotékát mutatunk be – most Beitou zöld könyvtárát Taipeiben.

A bibliotéka Kelet-Ázsia egyik legkörnyezetbarátabb épülete, gyémánt EEWH (a tajvani kormány 5 fokozatú – minősített, bronz, ezüst, arany, gyémánt minősítési rendszere a zöld épületekre) minősítésű. 2006-ban adták át, s azóta begyűjtött több innovációs és építészeti díjat (Taiwan Architecture Award, Green Building Design Excellence Award, Taipei Urban Landscape Award). Helyi cég, a BioArchitecture Formosan (1999-) tervei alapján készült, s aktív szerepet játszik a környezetének javításában a hatékony energia- és vízfelhasználásával. Az épület megálmodója az iroda egyik alapítója, Kuo Ying-Chao (1959) építész volt.

beitou-zold-konyvtara-taipei

A Beitou Branch Library hajóra emlékeztető, fából készült, többszintes épülete teljesen belesimul a környező parkba, és az olvasói élmény is ilyen: mintha egy zöldövezetben olvasgatna az ember. Helyi, megújuló természetes anyagokat használtak az építkezés során, melyek jól tűrik a szubtrópusi éghajlatot. Igyekeztek a napfényt minél jobban kihasználni – ezért hatalmas francia ablakai vannak, melyek lehetővé teszik a mesterséges belső világítás minimalizását.

A berendezésnél is a természetességre (és a kényelemre) törekedtek. A mindössze 110 cm magas polcok tágasságot és nyitottságot kölcsönöznek a belső térnek, a kilátás pedig egyenesen csodás. Fő jellemzők még a napelemek, az esővízgyűjtők és a természetes szellőzés. A kölcsönzőpultnál egy kijelző mutatja az energiatermelés és -felhasználás mértékét, a páratartalmat, a szén-dioxid szintjét és a könyvtár különböző tereinek hőmérsékletét. A csúcstechnika és a naturális környezet jól megférnek egymás mellett az intézményben. A tetőn egy 20 cm-es földréteg van (extenzív zöldtető), ami nyáron hűt, télen pedig megakadályozza a hőveszteséget.

beitou-zold-konyvtara-taipei

A taipei városi könyvtár e több mint 70.000 kötetes fiókjában felnőtt- és gyermekrészleg, „story-telling area”, kiállítóterem, audió-videószoba, folyóiratolvasó, számítógépes részleg, helytörténeti, valamint egy külön ökológiai gyűjtemény található, és az épület minden szintjén lehetőség van a szabadban történő olvasásra erkélyen vagy teraszon. Nem csoda, ha évente 600.000 látogató keresi fel. A tökéletes olvasókörnyezet biztosítása érdekében 2022. szeptember 12. és 2023. január 13. között az épületet felújították, melynek során – természetesen – most is csak környezetkímélő anyagokat használtak.

tmoni

Forrás: Pegán Anita: Fenntarthatóság és könyvtár 2. rész; Mihály Mirtill: Zöld könyvtárak; Brém Zsuzsanna – Dubniczky Zsolt: XXI. század: környezetbarát fenntarthatóság a könyvtárakban == TMT 61. évf. 2014. 11–12. szám; Wikipedia (angol, kínai); TravelKing; Taipei City Government; Taipei Times; Taiwan Today; Taipei Public Library

A képek a Wikimedia Commons és a flickr.com gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Biblioteca Palafoxiana
2. rész: A pármai Palatina Könyvtár
3. rész: Biblioteca Joanina
4. rész: Az admonti bencés apátság könyvtára
5. rész: Anna Amalia Hercegnő Könyvtár
6. rész: Az ottobeureni bencés apátság könyvtára
7. rész: Biblioteca Marucelliana
8. rész: Az oxfordi Codrington Library
9. rész: A nápolyi Girolamini Könyvtár
10. rész: A melki bencés apátság könyvtára
11. rész: A velencei Biblioteca Nazionale Marciana
12. rész: Az El Escorial kolostor királyi könyvtára
13. rész: A párizsi Sainte-Geneviève Könyvtár
14. rész: A prágai Strahov kolostor könyvtára
15. rész: A Mafra-palota könyvtára
16. rész: A wiblingeni kolostor könyvtára
17. rész: Az Osztrák Nemzeti Könyvtár
18. rész: A Sankt Gallen-i kolostor könyvtára
19. rész: Biblioteca Civica Romolo Spezioli
20. rész: A Klementinum könyvtára
21. rész: A Yale Egyetem Beinecke Könyvtára
22. rész: A Kínai Nemzeti Könyvtár
23. rész: A Trinity College könyvtára
24. rész: A Portugál Királyi Olvasóterem Rio de Janeiróban
25. rész: A baltimore-i George Peabody Könyvtár

2023.03.02