Újabb Harlan Coben-krimiből készül tévésorozat


harlan-coben-nem-versz-at-netflix

A Netflix a múlt héten jelentette be Harlan Coben 2016-os Nem versz át című krimijének az adaptációját. Ez a nyolcadik olyan Coben-regény, amelynek filmre ültetése a streamingszolgáltató kínálatában lesz látható.

A nyolcrészes, epizódonként 60 perces miniszéria cselekménye a regénnyel ellentétben nem az Egyesült Államokban, hanem az Egyesült Királyságban játszódik. A Nem versz át főszereplője Maya Burkett repülőoktató, akinek a férjét brutálisan meggyilkolják, ráadásul ugyanazzal a fegyverrel, amely pár hónappal korábban nővére életét oltotta ki. Az asszony még fel sem ocsúdik a megrázkódtatásból, amikor a temetés után nem sokkal hátborzongató dologra figyel fel bébimonitorán. A felvétel tanúsága szerint a halott Joe tért vissza kislányukkal játszani.

Maya elszántan igyekszik felgöngyölíteni a rejtélyt, ám rövidesen rá kell döbbennie, hogy a nyomok tulajdon bűnökkel és csalásokkal terhelt múltjába vezetnek. Mi történt azon a végzetes afganisztáni bevetésen, ami miatt az egykori pilótát szüntelenül rémálmok gyötrik? Kinek áll érdekében sötét titkaival sakkban tartani a repülőoktatót, és miért? Mi köze Joe testvére, Andrew halálához a két gyilkosságnak?

A sorozat forgatása már elkezdődött, a stáb Manchesterben és Anglia északnyugati részén dolgozik. A forgatókönyvet Danny Brocklehurst jegyzi, de a csapatban íróként Harlan Coben lánya, Charlotte is jelen van; az epizódokat David Moore és Nimer Rashed rendezi. Apró változás még, hogy a tévésorozatban a főszereplőt Maya Sternnek hívják, őt Michelle Keegan fogja alakítani. A fontosabb szerepekben Adeel Akhtar (a nyomozó), Richard Armitage (Maya férje) és Joanna Lumley játszik. Közülük Armitage ismerős lehet azoknak, akik követik a Harlan Coben-adaptációkat: főszerepet játszott Az idegen és a Maradj mellettem című sorozatokban is.

A Nem versz át magyarul 2016-ban jelent meg Galamb Zoltán fordításában, Harlan Coben hazai kiadója, a Jaffa Kiadó gondozásában. Jó eséllyel filmes borítóval újra megjelenik a könyv, feltehetően a tévésorozat premierdátuma közelében.

Harlan Coben napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Eddig megjelent több mint harminc regényét, köztük a méltán népszerű Myron Bolitar-sorozatot a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon: könyveit eddig negyvenöt különböző nyelvre fordították le, és több mint nyolcvanmillió példányt adtak el belőlük világszerte. A Nem versz át a nyolcadik Coben-krimi lesz a Netflix kínálatában, de minden bizonnyal nem az utolsó. A tervek között további három regény adaptációja szerepel: egy Myron Bolitar-sorozat, valamint a 2019-es Szökevények és a 2013-as Hat év című regények.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2023.03.01