Hogyan láthatjuk a világot más szemmel?

Csepregi Gábor előadása a győri MCC-ben

csepregi-gabor-gyori-mcc

Gyakorta szoktuk ismételgetni azt a mondatot, hogy a szokásaink rabjai vagyunk. E kijelentést elsősorban olyan napi rutinná vált szokásokra értjük, mint hogy mikor kelünk, melyik úton indulunk a munkába, melyik kezünkkel nyitjuk ki az autót.

Azonban, ha mélyebbre tekintünk e mondat tekintetében, felfedezhetjük, hogy a szokásaink nemcsak a napi rutinjainkat és cselekvéseinket határozzák meg, hanem a világról alkotott képünket, a világról való gondolkodásunkat is. A bevett szokásaink nehezen engedik lebontani azokat a falakat, melyeket magunk köré húztunk, és melyek sok esetben akadályoznak minket abban, hogy más szempontok szerint is értékeljük környezetünket, alakítsuk mindennapjainkat. Miképpen láthatjuk a világot más szemmel? Hogyan tudjuk megváltoztatni szokásainkat? Miért húzunk magunk köré „védőfalakat”? E kérdésekre kaphattak választ azok, akik február 16-án ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol Csepregi Gábor, az MCC vendégoktatója tartott előadást arról, Hogyan láthatjuk a világot más szemmel? Az előadáson közel hetven érdeklődő vett részt.

csepregi-gabor-gyori-mcc

Csepregi Gábor az angol nyelvű előadás során kiemelte, hogy felnőttként is meg kell próbálnunk gyermekként viselkedni, tehát újra rácsodálkozni a világ dolgaira, annak komplexitására. A világ felgyorsultsága, a közvetlen környezetünk megszokottá válása mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre kevésbé vegyük észre a maguk valóságában a minket körülvevő dolgokat, azok szépségeit. Érdekes feltevése volt az előadónak, hogy meg kell próbálnunk „vendégnek lenni” saját környezetünkben, hiszen egy vendég sokkal inkább észreveszi a részleteket, és ezek a részletek így új információként szolgálhatnak. Fontos továbbá, hogy minél többet olvasunk, annál többet fogunk látni saját világunkból is. Az emberek kapcsolata sokkal harmonikusabbá tud válni azáltal, ha meglátják egymásban a különlegességeket. Így mindannyian gazdagabbá tudjuk tenni életünket, mindennapjainkat.

csepregi-gabor-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő szakmai rendezvényünket 2023. február 22-én, 17.00 órakor tartjuk, amely során Hahner Péter, a Rubicon Intézet főigazgatója tart előadást Erőszak egy szebb jövő reményében? Diktátorok a történelem fejezeteiből címmel.

2023.03.01