Francia dokumentumfilm nyerte az Arany Medvét a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon

Elismerő oklevelet kapott egy magyar animációs rövidfilm

nicolas-philibert-berlinale-2023

Nicolas Philibert francia dokumentumfilmes Sur l’Adamant című munkáját tüntették ki a legjobb filmnek járó Arany Medve díjjal a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale). Erhardt Domonkos diplomamunkája, a Szemem sarka című animációs rövidfilm pedig az ifjúsági zsűri külön méltatásában részesült, és elismerő oklevelet kapott.

Nicolas Philibert filmje, a Párizsban, a Szajnán, egy állóhajón működő pszichiátriai járóbeteg-gondozó, az Adamant világát bemutató alkotás „mesterien megformált”, és az egész zsűrit magával ragadta – emelte ki a gálán Kristen Stewart, a testület elnöke. A rendező az elismerést megköszönő beszédében hangsúlyozta, hogy mindenkiben, még a látszólag beteg emberekben is meg kell találni a mindenkit összekötő „közös humánumot”. A legjobb rendezésért járó díjat, egy Ezüst Medvét is francia művész kapta, Philippe Garrel, aki a Le grand chariot (A nagy szekér) című alkotásával szerepelt a világ legrangosabb filmfesztiváljai között számon tartott Berlinalén.

Kristen Stewart a nemzetközi zsűri legfiatalabb elnöke volt. A világhírű amerikai színész-rendező vezette zsűri egy másik rekordot is felállított: a legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medvét egy nyolcéves kislánynak, Sofía Oterónak ítélte oda, aki a fesztivál történetének legfiatalabb díjazottja. A spanyol gyerekszínész egy elsőfilmes rendező, Estibaliz Urresola Solaguren 20.000 especies de abejas (Húszezer méhfaj) című drámájában nyújtott alakításáért kapta az elismerést. A zsűri különdíját is filmdráma nyerte el, a Mal viver (Rossz élet) című portugál-francia koprodukció, amelyet Joao Canijo rendezett.

A 73. Berlinale az európai filmművészet sikerét hozta, a legrangosabb díjak mindegyikét a kontinensről származó alkotások nyerték el. A zsűri nagydíjával a leghíresebb német művészfilmesek közé tartozó Christian Petzoldot tüntették ki Roter Himmel (Vöröslő égbolt) című rendezéséért. A legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét is egy német művész, Thea Ehre vehette át, aki Christoph Hochhäusler Bis ans Ende der Nacht (Az éjszaka végéig) című filmjében szerepelt. Ugyancsak német a legjobb forgatókönyvért járó díj kitüntetettje, Angela Schanelec, aki rendezőként, forgatókönyvíróként és színészként is dolgozik, és ezúttal Music (Zene) című német-francia-szerb koprodukciójával indult a fesztiválon. A valamely alkotói területen (zene, díszlet, vágás, kameramunka) mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét a francia Hélene Louvart, a Giacomo Abbruzzese rendezte Disco Boy operatőre kapta.

Az idei szemlén a legnagyobb magyar siker Erhardt Domonkos diplomamunkája, a Szemem sarka című animációs rövidfilm volt, amely az ifjúsági zsűri külön méltatásában részesült, és elismerő oklevelet kapott. Erhardt Domonkos a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán készítette a Nemzeti Filmintézet támogatásával a rövidfilmet, amelyet a Berlinale Generation 14+ programjában mutattak be. A Szemem sarka zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.

A Generation 14+ versenyben öt fiatal vett részt, akik a nemzetközi zsűritől függetlenül ítélték oda a legjobb rövid- és egész estés filmeknek járó Kristálymedvéket és a további elismeréseket. A Berlinalén bemutatkozott Szemem sarka című animáció, amelyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a különleges pillanatot mutatja be, amikor a budapesti éjszakában két idegen fiatal élete egy egymásra nézés erejéig összefonódik. „A film harmonikus stílusa egyszerre volt inspiráló és elgondolkodtató. Végül a részletekre való odafigyelés és a megható találkozás győzött meg minket. Bepillantás egy lehetséges álomvilágba a szemünk sarkából” ‒ így vélekedett az ifjúsági zsűri az alkotásról.

Az elismerést videóüzenetben köszönte meg Erhardt Domonkos a díjátadón, aki diplomamunkájáról azt mondta, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt belőle. „A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be”‒ tette hozzá az alkotó.

Továbbá kiemelkedő kritikai fogadtatásban részesült a szintén a fesztiválon debütáló Műanyag égbolt című egész estés animációs film is, amelynek alkotói Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta. A várva várt, rotoszkóp technikával készülő öko-fantasyt nemsokára a magyar közönség is láthatja a hazai mozikban. A két filmben amúgy nem csak a budapesti helyszín a közös vonás: az alkotók a MOME animáció szakán tanultak.

A filmszemlén – valamennyi szekciót együttvéve – 67 országból 283 alkotást mutattak be. A Berlinale a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával, 2021-ben pedig Nagy Dénes a Természetes fény című munkájával elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat.

Fotó: © Richard Hübner / Berlinale 2023
Forrás: MTI

2023.02.27