Esszencia XXIII. a Győr Plázában

A Győri Fotóklub Egyesület kiállítása

esszencia-gyak

2023. február 20-án nyílt meg a Győr Plázában a Győri Fotóklub Egyesület hagyományosan és rendszeresen megrendezett Esszencia XXIII. című kiállítása az egyesület tagjainak legjobb fotóiból a fotóművészet győri szerelmeseinek jelenlétében.

A kiállítók név szerint: Baksa-Kányai Angéla, Csapó Balázs, v. Bognár Imre Tivadar, Csoma Blanka, Gergó András, Hegedűs Erika, Hegedűs Miklós, Hegedűs Péter, Kopcsándi Zsuzsa, Dr. Kiss Tímea, Kránitz Roland, Liziczai Miklós, Molnár Anikó, Molnár László, Németh Gyula, Németh Mihály, Papp Tamás, Pintér Andrea, Roll Péter, Szabó Csaba, Szabó Zoltán, Tálos Kincső,  Tálos László, Tálos Péter, Tavaszi Levente, Vehofsics Erzsébet.

A tárlatot Roll Péter, a Győri Fotóklub Egyesület elnöke nyitotta meg a következő szavakkal:

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Kiállítók, Tisztelt Plázázók! Ünnepnap ez az alkotóknak, de ami idáig vezetett, az gyakran a hétköznapokban történt. Mit is jelent, miről is szól a művészet a mindennapokban? A művészet egyfajta minőség. Nem elvont fogalom, nem egy érthetetlen zagyvaság szinonimája, hanem nagyon is érzékelhető megnyilvánulás, ami a szépségből, harmóniából, esztétikából, az alkotás öröméből ered. A művészetet sokan félreértelmezik, elérhetetlen misztikumnak tekintik, amit csak a kiváltságosok, hírességek, neves művészek képesek létrehozni. Művészetnek nevezett zűrzavaros, mindenféle harmóniát nélkülöző valamit szemlélőnek, idegennek érzik a látottakat vagy hallottakat, és a művészetet mint fogalmat azzal azonosítják. A valóság azonban teljesen más.

A művészet a szépségről, a harmóniáról, az esztétikáról szól. Művészinek nevezhető egy alkotás, ha az képes összhangot sugározni, kellemes érzést árasztani és egyértelműen átadni az üzenetet. A zeneművészet, a képzőművészet bármely ágazata, az előadó művészet is a minőségi kommunikációról szól. Az életművész az életvitelével tükrözi az erőfeszítés-mentességet, nagyszerű dolgok létrehozását, az élet művészi szinten való megélését. Ez az esszenciája a művészetnek. Akkor lesz alkotásunk esztétikus, akkor fog harmóniát sugározni, és akkor tekinthetjük művészinek, amikor megfelelő módon álltunk hozzá annak elkészítéséhez. A művészet mint megnyilvánult esszencia nem tőlünk független, önálló entitás, sokkal inkább tekinthetjük tudatállapotnak. Ennek forrása kizárólag magunkban, az alkotóban keresendő. Kifejezetten bölcs döntés, ha elhatározzuk, hogy a művészetet mint minőséget fokozatosan életünk szerves részévé tesszük.

A fotográfia is formálja a személyiséget, és növeli az életminőséget. Amikor szívből hozunk létre, vagy teszünk meg valamit, legyen szó bármilyen hétköznapi cselekedetről, és azt nem csak annak létrejötte miatt végezzük, hanem a folyamat minden egyes momentumának megéléséért, akkor nagyszerű dolgok születnek. Fontos, hogyan éljük meg az adott pillanatot, mennyire vagyunk képesek jelen lenni benne. Arra az érzésre gondolok, amikor szinte megáll az idő, elillannak a problémák, nincsenek felesleges gondolatok, csak a tevékenységből, illetve a tökéletes jelenlétből származó belső örömöt érezzük. Biztos vagyok benne, hogy minden alkotónak volt már ilyen érzése.

Az alkotásnak könnyednek kell lennie. Még akkor is, ha éppen csak elkezdtél ismerkedni a fotográfiával és a fényképezőgépeddel. Érezd jól magad abban a fázisban, ahol vagy, és akkor se görcsölj, ha még nem sikerült kiexponálni egy rendes képet sem. Tanulj örömmel, gyakorolj, amikor csak kedved tartja, járj utána a dolgoknak, és kísérletezz bátran! Ez mind része a folyamatnak. A fényképezés mint alkotó tevékenység nagyon is igényli ezt a fajta hozzáállást.

A művészet megnyilvánulhat magában a technikai minőségben is. Ámulatba ejtő az a fénykép, amely gazdag tónusokban, színekben, és ami a legapróbb részleteket is látványosan feltárja előttünk. Csodálatos ránézni az éles rajzolatra, a technikai perfekcionizmusra. Azonban nem jöhetne létre mindez az alkotó nélkül. Kell valaki, aki a technikai eszközökkel létrehozza az alkotást. A technikát is meg kellett valakinek álmodnia. Függetlenül attól, hogy nem a képzőművészet területe egy fényképezőgép vagy bármilyen más műszaki termék létrehozása, a művészet mint minőség ugyanúgy jelen lehet, és szerencsés esetben jelen is van. Ez az a tényező, ami miatt egyik vagy másik termék kiemelkedik a többi közül. Kiemeli az alkotó szelleme. Láttunk és látunk is erre példákat körülöttünk a világban.

A művészetet nem lehet kisajátítani. Mindenhol jelen van, ahol életre keltik. Ha azt csinálod, amit igazán szeretsz, és ezt nem kizárólag a produktum létrejöttéért, hanem magának az alkotásnak mint folyamatnak minden egyes pillanatáért teszed, akkor az nemcsak munkáidon fog tükröződni, hanem rajtad, környezeteden is. A szeretettel és örömmel végzett tevékenység áthatja a produktumot, és aki annak szemlélőjévé válik, részesül belőle. Ha felvételeiddel ráadásul pozitív, az életet támogató üzenetet közvetítesz, azzal nagyon jó szolgálatot teszel mindenki javára. Művészettel emeled az élet minőségét.”

Ezután Roll Péter, további örömteli alkotó munkát kívánva a kiállítóknak, Vehofsics Erzsébet asszisztenciája mellett kiváló munkájuk elismeréséül okleveleket nyújtott át. Természetesen nem maradhatott el a közös fotó sem.

A tárlat március 21-ig tekinthető meg a Győr Plázában (Győr, Vasvári Pál út 1/A). 

Monár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2023.02.25