Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?

Filmajánló

Bálint-nap már ugyan elmúlt, de a romantikus vígjátékok egy évben nagyjából 365-ször lehetnek aktuálisak, ha 24 órás periódusokat tekintünk. A Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című, 2003-ban készült amerikai-német komédia rendhagyó módon mesél a férfi és nő közötti kapcsolatról.

Andie Anderson (Kate Hudson) egy női magazinnál dolgozik, ahol ő írja a közkedvelt „Hogyan”-rovatot. Legújabb témája: Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? Tanulmányozás céljából villámgyorsan fel kell szednie valakit, hogy aztán tíz nap alatt az őrületbe kergesse, és elüldözze... Az „áldozat” nem más, mint a megnyerő reklámügynök, Benjamin Barry (Matthew McConaughey).

A sors fintora, hogy Benjamin, aki épp egy sokat ígérő megbízást akar megkaparintani, ennek érdekében egy fogadást köt: tíz nap alatt magába bolondít egy nőt, akit kijelölnek neki. Ha bebizonyítja, hogy lehengerlő hatással van a gyengébbik nemre, ő tervezheti meg a reklámkampányát egy luxus ékszerkollekciónak. A kiválasztott pedig nem más, mint Andie Anderson. 

Mi sülhet ki abból, ha egy nő mindent elkövet, hogy elveszítse, egy férfi pedig hogy megtartsa a másikat? Humoros helyzetek sora, melyekben mindkét fél szerepet játszik. Meddig lehet a látszatot fenntartani? És mikor pillantják meg egymást, átlátva az álarcokon? A szerelmet hagyományosan vaknak nevezik. De azt is mondják, hogy segít igazán meglátni a másikat. Donald Petrie filmje derűsen és optimistán járja körül ezt az örökké aktuális témát.

Szabados Éva

2015.02.27