Bazsó Ádám: Mikro, valamint Vitos Hajnal és Ruda Gábor tárlata

Kiállításmegnyitó és könyvbemutató a győri VOKE galériájában

voke-kiallitas

2023. február 3-án rendezték meg Győrben a VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában, a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület társszervezésében, Vitos Hajnal (Csíksomlyó) és Ruda Gábor (Pilisvörösvár) fotográfiai kiállításmegnyitójával egybekötve, Bazsó Ádám Mikro című vers- és prózakötetének bemutatóját a győri fotó- és irodalombarát közönség előtt.

Fülöp Péter, a VOKE igazgatója üdvözölte a megjelenteket, majd a tárlatot Ruda Gábor nyitotta meg (4-6. kép). Ruda Gábor nemzetiségkutató, tanulmányok szerzője, többnyelvű tanulmánykötetek és a Muravidék folyóirat szerkesztője, a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület elnöke. Kísérleti és dokumentumfilmeket, fényképeket készít.

Ezt követően egy interjúbeszélgetés keretében a közönség megismerkedhetett Bazsó Ádámmal, a Mikro című vers- és prózakötet szerzőjével (9. kép). Bazsó Ádám fiatalkorát Rajkán töltötte, mindig ez a vidék marad meg igazi otthonának. Az irodalom már gyermekkorától foglalkoztatta, ez később kibővült a filmmel és egyéb művészeti ágakkal. Verseket, prózai szövegeket meglehetősen régóta ír. Az utóbbi időben rövidfilmek, filmetűdök szerkesztésébe is belefogott.

A beszélgetés közben, egymást felváltva, több rövidebb, Bazsó Ádám alkotta filmetűdöt is vetítettek. A kötetből felolvasott a szerző és Szőcs Beáta, aki a beszélgetést is vezette (7. kép). Szőcs Beáta tanulmányait Székelyudvarhelyen és Mosonmagyaróváron folytatta, majd Győrben kiadványszerkesztőként végzett. Több könyvkiadóval működik együtt: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, Minerva Kiadó, Könyv Népe Kiadó, Nemzeti Értékek Könyvkiadó. Jelenleg szabadúszó, a grafikon-ON designvezető grafikusa.

A műsort követően a közönség tagjai is beszélgettek, koccintottak a szereplőkkel. A kötet online változata a kiadó honlapján, valamint a Magyar Elektronikus Könyvtárban is elérhető.

A kiállítás március 6-ig tekinthető meg, naponta 10-től 17 óráig a VOKE Arany János Művelődési Házban (9021 Győr, Révai u. 5-10.).

Molnár György 
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2023.02.14