Michael Jackson biopic készül, érkezik a mozikba a Hadik, folytatódik a Toy Story és a Jégvarázs

Három filmes hír a nagyvilágból

moonwalker-hadik-toy-story-frozen

Michael Jackson (1958-2009) legendás amerikai popénekes unokaöccse, Jaafar Jackson játssza a Michael című életrajzi film címszerepét – számolt be róla a Variety.com. A Lionsgate stúdió filmje, melyet Antoine Fuqua rendez, a pop királyának bonyolult örökségéről szól majd.

A film a stúdió szerint a több mint egy évtizede elhunyt sztár életének minden szeletét be akarja mutatni, köztük azokat a legendás előadásokat, amelyek minden idők egyik legnagyobb szórakoztatójává tették. Az alkotás Michael Jackson hagyatékának kezelőivel együttműködve készül, ami hatással lehet arra, hogyan mutatja be az énekes ellen élete során, majd halála után felhozott gyermekmolesztálási vádakat. 2003-ban Jackson az egyik ügyben bíróság elé állt, a vádakat tagadta, nem találták bűnösnek. Egészen haláláig ragaszkodott ártatlanságához, de a vádak azóta is árnyékot vetnek megítélésére.

Jaafar Jackson, aki első nagyobb filmszerepét játssza a Michaelben, a legendás énekes testvére, a Jackson 5 egykori tagja, Jermaine fia. „Jaafar megtestesíti a fiamat. Csodálatos látni, ahogy tovább viszi a Jacksonok szórakoztató és előadóművészeti örökségét” ‒ mondta Michael édesanyja, Katherine Jackson. Graham King producer – akinek a nevéhez fűződik többek között a Bohém rapszódia – elmondta, hogy az egész világon keresték a szereplőket, mielőtt megtalálták a Michael Jacksont megformáló színészt. A film forgatókönyvét John Logan, a Gladiátor, a 007 – Skyfall és a 007 Spectre – A Fantom visszatér szerzője írja.

Március 9-től vetítik a mozik Szikora János Hadik című kalandfilmjét. A neves 18. századi hadvezér, a Berlint is elfoglaló Hadik András haditetteit feldolgozó film főszerepeiben Trill Zsolt, Molnár Áron, Szabó Győző, Szalma Tamás, László Zsolt, Horváth Lili és Julia Jakubowska látható. „A Hadik nem fikció, és ettől még izgalmasabb, átélhetőbb a története” ‒ hangsúlyozza a Nemzeti Filmintézet (NFI) közleménye. Mint felidézik, 1757 őszén a Habsburg Birodalom huszár tábornoka, Hadik András végrehajtotta a történelem egyik legbátrabb hadicselét: seregével elfoglalta, megsarcolta Berlint, és mielőtt a porosz király csapatai rajtuk üthettek volna, távoztak a meglepett fővárosból.

A Hadik úgy idézi meg ezt a dicső tettet, ahogyan azt a legendáriumok feljegyezték – emeli ki az NFI közleménye, amely szerint a film ütközetekkel, fogolyszöktetéssel, ostrommal, kard- és pisztolypárbajokkal mutatja be azt, miért is voltak akkoriban párját ritkító katonák a magyar huszárok. A film hosszú előzetese felvillantja Hadikék lehetetlen küldetésének izgalmas pillanatait, szembenálló főhőseit, akikre rengeteg kaland, kihívás, ármány és árulás vár a látványos történetben.

A Hadik előkészítése több évig tartott a 2021 őszén induló forgatásig. Ezt az időt maximálisan igyekeztünk kihasználni többek közt arra, hogy a szereplőket felkészítsük a rájuk váró, cseppet sem könnyű feladatokra. A huszárok lovagolnak, csatába mennek, közelharcot vívnak, amiket az őket játszó színészeknek is készség szinten el kellett sajátítaniuk” ‒ elevenítette fel a forgatást Szikora János. A rendező felidézte: a tréningeknek köszönhetően a felvételek során sokkal több olyan jelenetbe lehetett a színészeket bevonni, amelyek esetén más filmekben már dublőröket alkalmaznának helyettük. „Fantasztikus munkát fektettek a filmbe, ami a vászonról is vissza fog köszönni. Abban bízom, hogy a nézőknek folyamatosan jóleső meglepetésekben lesz része a szereplők játékát, bátorságát látva.

Az NFI közleménye szerint a csata- és küzdő jeleneteket a magyar kaszkadőrszakma egyik legkiválóbb képviselője, Gulyás Kiss Zoltán koreografálta és tanította be a színészeknek az egyebek közt Babatpusztán, illetve a komáromi Monostori-erődben zajló forgatáson. Az őket segítő stáb tagja volt a Marvel-képregényfilmek kaszkadőr koordinátora, Steve Dent is, aki az Indiana Jones és a sors tárcsája forgatásával párhuzamosan dolgozott a Hadik akciójelenetein. A több száz résztvevőt mozgató ütközetek felvételekor pedig személyesen felügyelte a minél látványosabb pillanatok megörökítését.

A film 64, szöveges szerepet játszó színészt vonultat fel. A főszereplők mellett látható lesz Sághy Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, Lábodi Ádám, Hirtling István, Mucsi Zoltán, valamint olyan rég látott művészek is, mint Tordy Géza, Körtvélyessy Zsolt, Kovács Lajos és Derzsi János. A Hadik az NFI támogatásával a B&L Line gyártásában készült, producere Nagy Endre. A film rendezője Szikora János színházi és filmrendező, technikai rendezője Dyga Zsombor, operatőre pedig Győri Márk volt.

Folytatás készül a Walt Disney vállalat legnépszerűbb animációs filmjeihez, többek között érkezik a Jégvarázs (Frozen) harmadik, a Toy Story – Játékháború ötödik része és az Állati nagy balhé (Zootopia) is folytatást kap, valamint egy új Avatar élménypark is nyílik Disneylandben – írta meg a Variety.com. Bob Iger, a Disney vezérigazgatója a cég negyedéves eredménybeszámolóját követően a rajongóknak jelentette be a közelgő újdonságokat.

A Toy Story – Játékháború animációs filmsorozatnak eddig már négy részét, és legutóbb egy különkiadását is bemutatták a mozik. A végtelenen túl: Buzz Lightyear útja című film jegyeladásai azonban elmaradtak a harmadik és negyedik rész bevételeitől, melyek több mint egymilliárd dollárt (385 milliárd forint) termeltek a mozipénztáraknál. Ezzel szemben a 2013-ban bemutatott Jégvarázs első része hatalmas sikert aratott a mozikban, és a 2019-ben debütált második rész is 1,4 milliárd dolláros (539 milliárd forint) bevételt termelt. A két mozifilmen túl készült még Jégvarázs témájú Brodaway-musical, jégrevü, számos rövidfilm, televíziós különkiadás és könyv is.

Iger azt is bejelentette, hogy a kaliforniai Anaheimben található Disneylandben egy új Avatar élménypark nyílik hamarosan, mely az orlandói produkcióhoz hasonlóan James Cameron alkotásának a világára épül. Az Avatar sci-fi 2009-ben minden idők legnagyobb bevételét érte el 2,9 milliárd dolláros jegyeladásával. A tavaly év végén bemutatott Avatar: A víz útja tíz évvel később folytatta a film hőseinek életét, és két hónap alatt már 2,178 milliárd dolláros (838 milliárd forintos) bevételt termelt. Magyarországon az Avatar volt az első film, amelynek jegybevétele átlépte az egymilliárd forintot, a második rész pedig újabb mérföldkövet ért el, a hazai jegyeladások már meghaladták a kétmilliárd forintot. James Cameron rendező elmondása szerint az Avatar harmadik része 2024 decemberében kerül a mozikba, a negyedik epizód 2026 decemberében, az ötödik pedig 2028 decemberében várható.

A Walt Disney vállalat a negyedéves beszámoló szerint nehéz időszakon van túl, a Disney+ streamingszolgáltató 2,4 millió előfizetőt veszített 2022 utolsó három hónapjában, és a cég átszervezésének részeként 7000 munkahelyet szüntetnek meg.

Forrás: MTI

2023.02.15