Petőfi Győrben – Fesztivál és konferencia 2023

A sajtótájékoztatóról jelentjük

petofi-gyorben-sajtotajekoztato

Csatlakozva a Petőfi Sándor-emlékév országos ünnepségsorozatához, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Petőfi Győrben címmel a kétszáz éve született költő emlékéhez méltó, három részből álló, színes programsorozattal készül. Ezt 2023. február 9-én sajtótájékoztató keretében jelentették be a szervezők.

Kevesen tudják, de Petőfi Sándort szoros szálak fűzték Győrhöz. Már az 1847. január 2-án útjára induló Hazánk című kereskedelmi és szépirodalmi folyóiratban is közöltek tőle verset, méghozzá a Csalogányok és pacsirták című költeményét. Petőfi egyébként a lap kiadójával, dr. Kovács Pállal személyes kapcsolatot is ápolt. 1841-ben találkoztak először, mikor a pápai református főiskola növendékei által írt balladák elbírálására kérték fel Kovács Pált és Czuczor Gergelyt. A munkák közül egyetlen emelkedett ki, mely írójának neve Petrovics Sándor volt. A költő később többször is megfordult a városban, a Hazánkban számos verse jelent meg első közlésként. Könyvtárunk nagyra értékeli Petőfi Sándor Győrhöz kötődő kapcsolatát, és fontosnak tartja e művelődéstörténeti és irodalmi értékek megőrzését és továbbadását” – hangsúlyozta dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri könyvtár igazgatója, aki az első magyar nyelvű győri lap, a Hazánk első lapszámának címoldaláról készült másolatot is bemutatta, a vendégek kezébe adta. Elmondta, hogy a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér jubileumi programsorozata az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatásával jöhetett létre.

petofi-gyorben-sajtotajekoztato

Az önkormányzat részéről dr. Pergel Elza alpolgármester asszony személyes élményein túl kiemelte, mennyire fontos lenne, ha nagyobb kíváncsisággal fordulnánk a költészet, az irodalom felé, hiszen óriási üzenete van minden korosztály számára. A győri könyvtár rendezvénysorozata lehetőséget teremt, hogy újra találkozzunk Petőfi szellemiségével, megértsük üzenetét, és kétszáz év távlatából is méltó emléket állítsunk neki.

A Petőfi Győrben három részből álló, jubileumi ünnepség részleteiről F. Sipos Bea rendezvényszervező beszélt. Elsőként Az élő Petőfi címmel tudományos konferenciára kerül sor a győri városháza dísztermében 2023. március 23-24-én. A konferencia egyrészt Petőfi alakjának, költészetének korszerűségét, a mai ifjúság általi megközelíthetőségét emeli középpontba, másrészt a költő helyi és megyei vonatkozásait mutatja be levéltári anyagokra, korabeli sajtómegjelenésekre és ezeket feldolgozó kutatásokra támaszkodva, tudományos igénnyel, de közérthetően. Az elhangzott írásokból kiadvány készül, ezek a tanulmányok Petőfi egy-egy arcát mutatják tudományos kutatások tükrében. A konferencia irodalmi szakértője és a kiadvány szerkesztője Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó vezetője lesz.

petofi-gyorben-sajtotajekoztato

Már februárban meghirdetik – a fiatal és a felnőtt korosztály körében egyaránt – a Hangzó Petőfi címmel azt a Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyt, amelynek gáláját 2023. május 19-20-án, a Kisfaludy Károly Könyvtárban tartják. A pályázóknak online kell beküldeniük a produkciójukról készült felvételeiket, amelyeket szakértő zsűri bírál el. Az előválogatóban a legjobbnak ítélt versenyzők országos döntő keretében mérettethetik meg magukat az említett napon és helyen. A versenyre egy kötelező Petőfi Sándor verssel (témakör megjelölése nélkül) és egy szabadon választott verssel vagy prózával lehet jelentkezni. Három korcsoportot hirdetnek: diák I. (6-9. osztály), diák II. (10-13. osztály) és felnőtt. A Hangzó Petőfi programelemből kiadvány is készül, amely bemutatja a résztvevőket, a verseny díjazottjait, a könyvhöz kapcsolódó CD-mellékleten pedig meghallgathatók lesznek a gálaműsoron elhangzott, professzionális eszközökkel rögzített produkciók is.

petofi-gyorben-b

Harmadikként a Zengő Petőfi címmel énekeltvers fesztivált terveznek. A rendkívül izgalmasnak ígérkező szakaszban Kárpát-medencei kortárs költőket kérnek fel olyan versek megírására, amelyeket verséneklő előadók fognak megzenésíteni. Fontos, hogy a költemények formai vagy tartalmi vonatkozásban Petőfi költészetéhez kapcsolódjanak. A kész műveket elkészítő Kárpát-medencei verséneklő együttesek, szólisták feladata egy dal megzenésítése a kortárs alkotók versei közül, és egy új dal írása Petőfi Sándor általuk választott versére. A kész dalokat azután egy kétnapos fesztivál keretében, Győrben mutatják be a meghívott előadók; a fesztiválon hangfelvétel készül, amely a programhoz kapcsolódó kiadvány CD-mellékleteként meghallgatható lesz.

A teljes Petőfi-program anyagából készülő, három részből álló, CD-mellékletekkel ellátott kiadványt terveink szerint a 2023-as Könyvszalonon mutathatjuk be” – hívta fel a figyelmet a szervező.

A részletekről, friss információkról a győri könyvtár honlapján, közösségi oldalain, valamint a rendezvény saját weboldalán tájékozódhatnak.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2023.02.09