Adományok, érzékenyítés, Afrika-hét a Krúdyban

A megnyitón jártunk – SzaSzi tudósítása

afrika-het-krudy

A Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum immár második alkalommal csatlakozott a „Mindannyian testvérek – Afrika” elnevezésű adománygyűjtő kezdeményezéshez. Az iskolában február 7-től 10-ig tartó Afrika-héten színes programokkal irányítják rá az ott élő nélkülözők helyzetére a figyelmet. Az ünnepélyes megnyitón jártunk.

A programot dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspöke 2021-ben indította el, amelyhez az iskola az elmúlt évben csatlakozott először. Gasparek Ildikó projektfelelős, az ünnepélyes megnyitó háziasszonya a népes hallgatóságnak elmondta, hogy immár másodszor szervezik a gyűjtést a kongói Kabinda városa számára. Tavaly ruhákat, cipőket, ágyakat, élelmet, emellett egy három tantermes iskola megépítését és egy forrás megtisztítását tudta a projekt finanszírozni. Az idén az összegyűlt összegből ugyanitt szeretnének egy új óvodát építeni, egy iskola tetejét megjavítani, és tíz motorkerékpárt vásárolni, amelyekkel az orvosok, papok, tanítók el tudnak jutni a távolabbi falvakba is. „Iskolánk több színes, tanulóink számára elgondolkodtató, figyelemfelkeltő programmal készül. Kiállítások, standok, előadások, zenei blokkok gazdagítják a projekthét kínálatát. Szeretnénk közelebb hozni Afrika különleges földrajzi adottságait, gazdag zenei világát, gasztronómiáját a turizmus-vendéglátás ágazatban tanuló diákjainkhoz, a projekthét alatt összegyűjtött adományt pedig eljuttatni a célországba. Az idei évben a hennafestő standon és a diákok által készített sütemények, marcipánfigurák vásárlásával lehet adományozni, valamint a hét során fellépő kedves vendégeink előadását a becsületkasszánál lehet jutalmazni adományként.

afrika-het-krudy

Az intézmény igazgatója, Baloghné Pálfi Edina köszöntőjében felidézte a korábbi évet, amikor a támogatóknak köszönhetően 275 db szemüveget sikerült eljuttatni dr. Hardi Richárd, Kongóban missziós tevékenységet folytató szemészorvos gyógyító munkájához, a jótékony felajánlásokból 140.800 forint gyűlt össze, a programokon naponta kb. 380 tanuló vett részt. A számokon túl azonban „rendkívül kiemelkedő eredménynek tartom azt a szemléletet, amit a program által közvetítünk diákjainknak, az empátiára való készséget, az „érteni akarom, mi zajlik másokban” képességét, hogy megmutathatjuk a tények mögött rejlő arcokat, sorsokat” – hangsúlyozta. A technikum diákjai rendszeresen állnak jótékony célok mellé, mert megértik, hogy a magyarországi léptékben kicsinek számító adomány a távoli országban esélyt adhat sok gyermeknek és fiatalnak.

afrika-het-krudy

Stipsits Ibolya, a rendezvény fővédnöke, aki a tavalyi év kiemelt előadója és kiállítója volt, megnyitóbeszédében felidézte a távoli földrészen szerzett élményeit. Humanitárius akciókhoz csatlakozva jutott el többször a messzi Kongóba, Kenyába, Tanzániába. Megtapasztalta a két kontinens közötti szociális különbségeket, ami arra ösztönözte, hogy lehetőségeihez mérten segítsen. Ünnepi beszédében felidézte azt a karitatív munkát, amelynek vezetője France Mutombo Tshimuanga, Kongó tiszteletbeli konzulja. Alapítványa iskolát és árvaházat működtet. „Az ott élő gyermekeknek a vágyaik ugyanazok, mint az európaiaké, de a lehetőségeik messze elmaradnak. Ha a gyermek lehetőséget kap a tanulásra, javulnak életkilátásai. Ha iskolai évei a minőségi oktatás, a testi-lelki jólét jegyében telnek, hatványozottan nő annak az esélye, hogy ezekből a diákokból sikeres, önfenntartó felnőttek lesznek. Havi 3500 forint egy afrikai gyereknek a tanulás lehetőségét, a jövőt, egy élhetőbb élet reményét jelenti.” A fotóművész képeiből már néhány megtekintése is meggyőzhet arról, hogy érzékenyen és nyitottan reagált egy másik világra, egy másik életre.

afrika-het-krudy

Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő Kongó drámai történelmére hívta fel a figyelmet. A rendkívüli természeti adottságokkal bíró, a „Föld tüdejének” is nevezett ország évszázados politikai és gazdasági kizsákmányolás áldozata, amelynek lakói nem részesülnek megfelelően a saját hatalmas erőforrásaikból. Még mindig nagy kincs egy szemüveg, egy fúrt kút, néhány szem cukorka, holott gyémántbányái hatalmas gazdagság forrásai. A politikus örömmel üdvözölte a projektet, mert úgy véli, hogy a változást az iskolákban kell elkezdeni.

A köszöntők után a megjelent vendégek kézjegyüket hagyták az iskola díszes Vendégkönyvében, Karácsony Balázs és zenésztársai lüktető afrikai dallamaira.

afrika-het-krudy

Mi sem lehetne meggyőzőbb, mint egy személyes sors. Ezért is hívták meg a rendezvényre Kafiya Said Mahdi szomáliai származású magyar modellt, művésznevén Rea Millát. A ma már közismert és sikeresnek mondható Kafiya tíz évvel ezelőtt kényszerházasság elől menekült el szülőhazájából. Tizennégy éves volt akkor. Tavaly elnyerte az Év modellje 2022 díjat. Az idáig vezető út azonban bővelkedett buktatókban, amikor feladhatta volna. Ezekről nyíltan és őszintén mesélt a diákoknak, akik emberségből, bátorságból, kitartásból példát vehettek a törékeny afrikai lány történetén keresztül. „Szomáliában az is nagy dolog, ha egy nap kétszer eszel, de a szegénység nem azt jelenti, hogy nem boldogok ott az emberek. Én nagy családból származom, heten vagyunk testvérek, és nem volt meg mindenünk, de a család mindig összetartott” – meséli. Miközben nem is olyan távoli múltjáról hallgatjuk, kérdések, érzések özöne rohanja meg az embert. Édesanyja támogatásával több mint egy éven át utazott egyedül, különböző menekültcsoportokkal, és 2014 nyarán érkezett Magyarországra. Beszélt angolul, és az első mondat, amit a határnál a rendőrtől hallott, az volt, hogy biztonságban van, és ha akar, itt maradhat az országban. Rea pedig maradt, a Fóti Gyermekotthonba került, ahonnan budapesti iskolába járt. Mára hibátlanul beszél magyarul, megkapta az állampolgárságot, és hazánk egyik legnépszerűbb modellje lett. Tudatosan építi a jövőjét, divat- és textiltervezés szakon tanul a Metropolitan Egyetemen.

afrika-het-krudy

A teljesség igénye nélkül az Afrika-hét programkínálatát színesíti Karácsony Balázs és zenésztársainak hangszerbemutatója, Papp Norbert homokanimációja, Tóth Zoltán fotós, operatőr előadása a fajmentő programról, Antonio Charomarral, a Széchenyi Egyetem oktatójával és afrikai diákokkal való találkozás, élménybeszámolók, gasztronómiai előadás, a diákok standjai különböző témákkal. Idén is nagyon sok osztály és kolléga csatlakozott a kezdeményezéshez.

A programok és az adománygyűjtés az iskola zárt kapui mögött zajlanak, de az esemény híre átlépte az intézmény falait, bizonyítva, hogy az összefogás és a tenni akarás mennyire fontos.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2023.02.08