Grammy-díj, zenés Balaton, Lotfi Begi, Rock & Roll Hírességek Csarnoka

(Könnyű)zenei hírek a nagyvilágból

harry-styles-beyonce-george-michael-cyndi-lauper

Harry Styles (a bal oldali képen)kapta az év albuma elismerést a február 5-i Los Angeles-i 65. Grammy-gálán, amelyen Beyoncé (balról a második) rekordot döntött: megnyerte 32. díját. A rapper Bad Bunny nyitotta az idei díjátadót, amely a tavalyi Las Vegas-i ceremónia után tért vissza az angyalok városába, a házigazda idén is Trevor Noah volt.

Bár az év albuma most sem az övé lett, a gálán Beyoncé dominált: az énekesnő négy kategóriában győzött, ezzel Grammy-díjainak száma 32-re nőtt, ezzel a magyar származású karmester, Solti György több mint negyedszázados csúcsát döntötte meg. Az előadót férje, a rapper Jay-Z is köszöntötte a színpadon, Beyoncé kapta a legjobb R&B-dal (Cuff It), a legjobb dance- és elektronikus zenei felvétel (Break My Soul), a legjobb hagyományos R&B előadás (Plastic Off the Sofa), valamint negyedikként a legjobb dance-elektronikus album (Renaissance) kategória Grammy-jét.

Az év albumát megnyerő Harry Styles Harry’ House című lemezével a legjobb pop vokálalbumok és a legjobb hangmérnöki munkáért járó nem-klasszikus albumok között is győzött. Az év felvételéért járó elismerést Lizzo vihette haza az About Damn Time-ért; az előadó köszönőbeszédében Prince-nek ajánlotta díját. A dzsesszénekes Samara Joy lett a legjobb új előadó, aki a legjobb dzsessz vokál album kategóriát is behúzta.

A legjobb popduó előadásnak Sam Smith és Kim Petras párosát választották az Unholy című dalért, a legjobb rockalbum díját Ozzy Osbourne kapta a Patient Number 9 című lemezért, és övé lett a legjobb metál teljesítményért járó elismerés is. Michael Bublé a legjobb hagyományos vokális pop albumért kapott elismerést Higher című anyagával.

A veterán énekes-dalszerző, Bonnie Raitt nyerte az év dala elismerést a Just Like That című számért, dala a szervadományozásról szól. Raitt két másik Grammy-t is hazavihetett (legjobb amerikai előadás, legjobb amerikai gyökerű dal). A színész Viola Davis immár magának mondhatja az EGOT-ot, vagyis az Emmy-, az Oscar- és a Tony-díj után Grammy-t is nyert; utóbbit most Finding Me című hangoskönyvével.

A gálán egy negyedórás műsorral adóztak a hiphop 50. születésnapjának, a műfaj idei legfőbb díjazottja az immár hatszoros nyertes Kendrick Lamar volt, aki a legjobb rap előadás (The Heart Part 5) és a legjobb rap album (Mr. Morales & The Big Steppers) kategóriát is behúzta.

A gálán az új dal a társadalmi változásért elnevezésű különleges Grammy-díjat kapott Servin Hadzsipur 25 éves iráni énekes Baraje (magyarul: Valamiért) című daláért. Ezt az amerikai first lady, Jill Biden jelentette be. Mint fogalmazott, a dal, amely a Mahsza Amini nevéhez köthető tiltakozások himnuszává vált Iránban, erőteljes és költői felhívás a szabadságért és a nők jogaiért.

Könnyűzenei album jelenik meg a Balaton környezeti értékeiről

A Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet tizenkét zenész és zenekar dalai, amelyek a Balatorium ökológiai, kulturális eseménysorozat keretében egy tematikus albumon jelennek meg. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként egy tudományos, meglévő kutatásokat összegző edukációs programról van szó, amely kulturális-művészeti eszközökkel mutatja be a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit. A kezdeményezéshez csatlakozva a Banana Records összefogta a magyar zenei színtér képviselőit, hogy együtt tegyenek a Balaton jövőjéért. Az ismert előadók mellé fiatal tehetségek jelentkezését is várják. A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, a PAD Alapítvány és a szabadonbalaton szakmai mentorálásával jön létre.

A Balatorium kutatók és művészek összefogása a Balatonért, amely kulturális programokon keresztül igyekszik láthatóvá tenni a tó összetett ökoszisztémáját, és hozzájárulni a jövőjét érintő kérdésekben folytatott párbeszédhez. A cél rábírni a tó használóit arra, hogy új szempontok mentén gondolkodjanak Közép-Európa legnagyobb tavának fontosságáról. A Balaton nemcsak lakóövezetként, turisztikai desztinációként, fesztivál- vagy gasztrocélpontként funkcionál, hanem számos élőlény komplex élőhelye is. A hazai zeneipar kiválóságai vállalták, hogy egy-egy új dal megalkotásával közvetítik a Balaton védelmének fontosságát.

A tervek szerint még idén, a Banana Records gondozásában jelenik meg egy tematikus album olyan közreműködőkkel, mint Deva, Hegedűs Józsi, Iamyank, a Jazzbois, Mmamt, a Mordái, Onakom, a SunMa, a Wave of Sound, a Wavy és Zalai Richárd. Pályázatot is hirdetnek, amelynek révén egy előadó vagy zenekar egy dallal csatlakozhat az előbb említett zenészek sorához, és lehetőséget kap arra, hogy saját szerzeménye is szerepeljen a lemezen. Az Analog Balaton tagjai által a Balatonnál rögzített természeti hangokat a résztvevők bármelyike szabadon felhasználhatja. A beérkező pályázatokat március 15. éjfélig várják.

Amerikai énekesnővel készített közös dalt Lotfi Begi

A sikeres magyar dj-producer és Cecilia Gault Heartbreak című száma és klipje február 3-án debütált. A nemzetközi piacra kerülő dal különlegessége, hogy magyar népzenei motívumra, a moldvai-csángó hagyományokból eredő Tavaszi szél dallamára épül – közölte a Warner Music Group. A zenét Lotfi Begi és Nagy Dávid, a szöveget Mikaela Mohlin szerezte. Számos hazai és külföldi pop-rock alkotót ihlettek már meg magyar népdalok. A Tavaszi szélből énekelt részletet 1986-os népstadionbeli koncertjén a Queen frontembere, Freddie Mercury, de a Guns n’ Roses-ból Axl Rose is előadta már a dalt, akárcsak a Cribs énekese, Gary Jarman a Sziget fesztiválon 2013-ban.

Mindig fontos kérdés, miként lehet Magyarországról nemzetközi színtérre kerülni. Úgy gondolom, kizárólag az a zene érvényesülhet, ami ránk, magyarokra leginkább jellemző, mi pedig szeretjük a melankolikusabb hangzást. A Heartbreak szerzésekor egy kifejezetten a magyar zenére jellemző, egyetemes motívumot kerestem, gyönyörű népdalunkra, a Tavaszi szélre pedig tökéletesen illik ez a leírás” ‒ idézte Lotfi Begit a közlemény. A zenész korábban Oláh Gergővel, Tóth Gabival, Zsayával (Holdviola) és a Margaret Islanddel is készített népdalátdolgozást. „A Heartbreak énekdallamának írása során olyan topszerzővel volt lehetőségem együttműködni, aki az európai zeneipar egyik bölcsőjéből, Svédországból származik, és dolgozott már együtt Martin Garrix-szel és Ferry Corstennel. Az énekesnő, Cecilia Gault többmilliós streaminget elért dalaival hatalmas népszerűségre tett szert, ráadásul ír és japán felmenőkkel rendelkezik, ez a multikulturalizmus megmutatkozik a zeneiségében is, így valóban globálisnak mondható ez a kollaboráció” ‒ fejtette ki Lotfi Begi.

A dj készített már remixet George Ezrának és Rebeka Fergusonnak is, ám ez az első saját, nemzetközi terjesztésű kiadványa. A Heartbreakhez egy moziszerű videóklip készült LeHo Legacy rendezésében. A kisfilm párhuzamosan forgott New York és Budapest helyszínein. A 23 éves Cecilia Gault New Yorkban nőtt fel. Hangját és dalszerzői képességeit számos sikeres progresszív house dalhoz kölcsönözte. Társszerző és közös előadó volt Audien Higher című dalának, a Love Me Like You Used To című slágert 2019-ben Kaskade-del adta elő.

Új jelöltek a Rock & Roll Hírességek Csarnokába

George Michael (jobbról a második), Missy Elliott, a Joy Division / New Order, Kate Bush, a White Stripes, Cyndi Lauper (a jobb szélen) és az Iron Maiden is jelölt idén a Rock & Roll Hírességek Csarnokába. A további nevezettek között szerepel Willie Nelson, a Rage Against the Machine, Sheryl Crow, a Soundgarden, a Spinners, az A Tribe Called Quest és Warren Zevon. A legtöbb szavazatot elnyerő előadók nevét májusban jelentik be, majd ősszel iktatják be a kiválasztott zenészeket – írta a rollingstone.com. Azokat a művészeket lehet jelölni a csarnokba, akik első hivatalos felvételüket legalább 25 évvel ezelőtt készítették.

Nyolcan (Sheryl Crow, Missy Elliott, a Joy Division / New Order, Cyndi Lauper, George Michael, Willie Nelson, a White Stripes és Warren Zevon) először kerültek a jelöltek közé. Missy Elliott és a White Stripes a jelöltséghez szükséges feltételek teljesülésével azonnal jelölt lett. Ötödször került közel a hírességek csarnokához a Rage Against the Machine, negyedszer Kate Bush és a Spinners, másodszor az A Tribe Called Quest és az Iron Maiden. A Joy Division és a New Order egy előadóként való jelölése furcsának tűnhet, hiszen két zenekarról van szó. A New Order azonban a Joy Division három tagjából alakult, miután annak frontembere, Ian Curtis 1980 májusában öngyilkos lett. Korábban, 2012-ben a Small Facest és a Facest is egy csapatként iktatták be, holott a két zenekarnak két különböző énekese és még különbözőbb hangzása volt.

A rollingstone.com felhívja a figyelmet arra, hogy a Rock & Roll Hírességek Csarnoka olyan hely, amely lehetőséget teremtett számos, korábban nem remélt összeállásra, olyan zenekari tagok közös zenélésére, akik régen nem találkoztak. Példa erre a Cream, a Led Zeppelin, a Talking Heads, a Police és a Doors (persze Jim Morrison nélkül). Most lehetőség lenne például arra, hogy a New Order a korábbi basszusgitárosával, Peter Hookkal lépjen fel 2006 óta először, vagy hogy Jack és Meg White, azaz a White Stripes újra együtt játsszon, ami 2009 óta nem fordult elő. Arra is esély mutatkozhat, hogy A Tribe Called Quest és a Soundgarden még élő tagjai összeálljanak. A szintén a jelöltek között szereplő Rage Against the Machine is érdekes helyzetben van, miután a frontember Zack de la Rocha éppen az együttes tavalyi újra összeálló turnéján szenvedett Achilles-ín sérülést.

Idén egy mintegy ezerfős, művészekből, történészekből és a zeneipar szereplőiből álló csapat szavaz a végső kiválasztottakról. Tavaly hét jelöltet iktattak be, a másik hét más díjban részesült. A legutóbbi beiktatási ceremónia 2022 novemberében volt a Los Angeles-i Microsoft Theaterben. Egyelőre nem tudni, hol rendezik az idei show-t.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép.

2023.02.09