Amikor Bud Spencert cső(d)be húzták a cápák


piedone-a-zsaru-film-bud-spencer

A kollégák arca gyakran belesápadt az aggodalomba, amikor a forgatás során élesben következtek a verekedős jelenetek. Tudták ugyanis, hogy Carlo Pedersoli – közismertebb nevén Bud Spencer – látása úszó múltja okán erősen megromlott, a felvételhez pedig le kell vennie a szemüvegét… Vajon pontosan fékez le a 35 cm átmérőjű ököl milliméternyire az arcuk előtt, ahogyan kell?

Szerencsére a 192 centis, 140 kilós óriás egyetlenegyszer sem tévedett. Fáradhatatlanul osztotta a kamupofonokat, hogy Piedone kalandjai valamennyi generációt a mozivászon és a képernyő elé szögezzenek, s gyermek és felnőtt egyaránt hihessen abban, hogy az igazság mindig győz, méghozzá vér nélkül. A filmbéli hős karaktere mögül pedig egy még emberközelibb személyiség bontakozott ki, ha interjúk során mesélni hallhattuk a színészt. Bár szerepeinek és forgatókönyvírói tehetségének köszönhetően a siker anyagilag is materializálódott az életében, egy pózok nélküli embert, családapát és férfit láthattunk, aki első helyre sorolta a családot és a humanitárius értékeket. 1995-ös magyarországi látogatása során páratlan humorral mesélte Friderikusz Sándornak, sztársága ellenére mennyire normális életet él. Munkája során ugyan kivételes bánásmódban részesül, „lesik a hangulatát”, kényeztetik, kezébe adják a vizet, a finomságokat… Ám amikor hazatérve leül a díványra, és véletlenül valamelyik családtag helyét foglalja el, felhangzik a döbbent számonkérés: „Te mit csinálsz ott? Hová ültél?!”. Kiderült, apaként arra is figyelt, hogy gyerekei ne vegyék maguktól értetődőnek a jólét áldásait. Gyakran bevitte őket a forgatásokra, hogy lássák, apjuk milyen keményen megdolgozik a család kényelméért – hiszen semmi sincs ingyen.

bud-spencer-mozimusor-1986

Afrikai kalandjai 1986-ban értek el hozzánk (Csorba Győző Könyvtár PDM)

Talán erőszakellenességének köszönhető, hogy filmjeivel egészen új műfajt hozott létre. „Az ördög jobb és bal keze című filmben Terence és én kaszkadőreinkkel együtt megteremtettük a koreografált és véletlen harc műfaját, amelyet egy kicsit a híres musical-vígjáték, az 1954-es Hét menyasszony hét fivérnek jelenetei ihlettek, és ami később nemzetközi márkajegyünkké vált” – nyilatkozta. Bár a forgatókönyv láttán több producer kereste a hullákat a történetben, a nézők nagyon is értékelték a komikumra épülő erőszak és sérülésmentesség egyvelegét. Kisfiúk, apák és nagypapák hasonló átéléssel kacaghattak a mozikban a rosszfiúk vereségén, azzal a kimondott vagy kimondatlan vággyal a szívükben: bárcsak az életben is létezne egy ilyen igazságosztó…

bud-spencer-1973

A 70-es évek végén (Wikipédia)

Kevesen tudják, hogy a széles körű érdeklődéssel bíró Spencer a színészet mellett üzletemberként is számtalanszor kipróbálta magát, csakhogy ezen a vonalon nem bizonyult túl szerencsésnek. 80 év alatt a Föld körül – Önéletrajzom második része című könyvében remek humorral és öniróniával ismerteti például a nagy gumicsónak bizniszt: „Amikor az USA-ban forgattam (…) feltűnt, hogy a kikötőkben álló hajók egyikének oldalán sincs gumicsónak. Floridában megint csak hódolni kívántam tenger iránti szenvedélyemnek, és ellátogattam néhány helyi hajósklubba. Megállapítottam, hogy az ott horgonyzó csónakokon és hajókon sem található mentőcsónakként gumicsónak. Ilyesmiről még csak nem is hallottak. Így aztán elhatároztam, hogy értékes ismereteimet felhasználva létrehozok egy vállalkozást, és Olaszországból szállítok majd gumicsónakokat Miamiba. (…) Beruháztam három óriási kikötői üzlethelyiségbe (…), felvettem egy csomó alkalmazottat és büszkélkedtem legszebb kincseimmel. A gumicsónakok fel voltak szerelve mindenféle extrákkal, jó minőségűek voltak, és egyből rabul ejtették azt, aki csak egy pillantást vetett rájuk.” Egy ideig nem értette, a minőségi áru és a hatalmas reklámkampány ellenére miért maradnak távol a vásárlók – míg ki nem derült, hogy a tengerben élő cápák miatt teljesen hasztalannak bizonyulna egy hajóhoz rögzített gumicsónak, ezért senki nem is használ ilyet. Vállalkozó kedve ezután sem tört meg, még feltalálóként is debütált: nevéhez fűződik a beépített fogkrémmel ellátott fogkefe, valamint a fűthető cipő, amely sarkában apró akkumulátor működik.

piedone-a-zsaru-plakat

Egy emlékezetes plakát (themoviedb.org)

Bár Bud Spencer az élet számos területén letette névjegyét, ha egyetlen szóval kellene életútját jellemezni, talán halálos ágyán kiejtett utolsó szava lenne erre a legmegfelelőbb: „Köszönöm.” Ebben minden benne van: a világ, az élet, az örömök, a család, az emberek szeretete. Saját hálája a létezésért – és az a hála, amelyet rajongói éreztek, s éreznek iránta a mai napig.

Címlapkép: Akcióban (automotor.hu)

Kecskés Nikoletta
Forrás: forumhungaricum.hu

2023.02.06