A Portugál Királyi Olvasóterem Rio de Janeiróban

Csodálatos könyvtárak 24. rész – tmoni írása

portugal-kiralyi-olvasoterem

Gyönyörűek és különlegesek, egyetlen olvasni szerető embert sem hagynak hidegen, s bár napjainkban egyre több a digitális olvasnivaló, mindig szükség lesz rájuk, a könyvtárakra. Világszerte rengeteg van belőlük: lehetnek nagy múltú, patinás létesítmények, vagy a legmodernebb, már-már futurisztikus építmények – a könyveket szerető emberek otthon érezhetik magukat a falaik között. Sorozatunkban néhány valóban csodálatos, szemet gyönyörködtető bibliotékát mutatunk be – most a Brazília második legnagyobb városában található Portugál Királyi Olvasótermet.

Rio de Janeiro belvárosának közepén, a Luis de Camões utca 30. szám alatt látható a Real Gabinete Português de Leitura (Royal Portuguese Cabinet of Reading), a világ egyik legszebb történelmi könyvtára, amely egyben az olvasás, a tanulás és a kutatás fellegvára is. Az 1880 és 1887 között épült neománuel (a neoreneszánsz és a neogótika egy sajátos portugál változata) csoda lenyűgöző látványt nyújt több mint 350.000 kötetével, pazar díszítésével, szemet gyönyörködtető berendezésével és csodás csillárjával.

portugal-kiralyi-olvasoterem

Az intézményt 1837-ben – mindössze 15 évvel az ország függetlenségének elnyerése után – alapította egy negyvenhárom portugál bevándorlóból álló csoport, hogy népszerűsítse a kultúrát az emigránsok körében a Brazil Birodalom akkori fővárosában. Ahogyan nőtt a jelentősége és az állománya, egyre nagyobb helyekre költözött, míg végül elfoglalhatta jelenlegi otthonát. A könyvtárat úgy építették, hogy ellenálljon a riói forró és párás éghajlatnak, valamint a fokozott tűzveszélynek. Rafael da Silva e Castro portugál építész tervezte, az alapkövét II. (Nagylelkű) Péter (1831-1889) rakta le 1880. június 10-én, és lánya, a Rabszolga-felszabadítónak is nevezett Isabel hercegnő (1846-1921) avatta fel 1887. szeptember 10-én. 1900 óta nyitott a nagyközönség számára, a „királyi” címet pedig 1906-ban kapta az akkori uralkodótól, I. Károlytól (1863-1908). 1935-től kezdve részesül a portugál kötelespéldány szolgáltatásból, a negyvenes évektől pedig részt vett a brazil-portugál kulturális csereprogramban az Instituto de Alta Cultura-n keresztül.

portugal-kiralyi-olvasoterem

A Real Gabinete Português de Leitura Rio de Janeiro város egyik legszebb és legikonikusabb épülete. A 22 méter széles és 26 méter magas homlokzatot a lisszaboni Szent Jeromos-kolostor inspirálta, és Európában is készült Germano José Salles (1827-1902) keze által lioz kőből, éppúgy mint a főváros egyik legnagyobb turistalátványossága, a Belém-torony. Három részét magas, függőleges nyolcszögletű oszlopok határolják, amelyeket tornyos és csipkés előtetők szakítanak meg. A bejáratnál látható szobrok – Simões Lopes alkotásai – portugál felfedezőket és gondolkodókat ábrázolnak (Vasco da Gama, Pedro Álvares Cabral, Tengerész Henrik, Luís de Camões), a homlokzaton pedig domborműves író-portrék (Fernão Lopes, Gil Vicente, Alexandre Herculano és Almeida Garrett) láthatók.

portugal-kiralyi-olvasoterem

A belső térre is a neománuel stílus a jellemző. A vasszerkezetű tetőablak, a csillár, az emlékmű, a jacaranda fából kézzel faragott polcok, sőt még az ajtók is ezeket a stílusjegyeket viselik. A mennyezeti nyílászáró az első ilyen típusú építészeti megoldás Brazíliában. Az 1,7 méter magas, ezüst, elefántcsont és márvány emlékmű (a Haza Oltára) pedig a felfedezések korát ünnepli. Ez a mű a portói António Maria Ribeiro (1889-1962) alkotása, amit 1923-ban vásároltak meg a könyvtár számára. A nagyteremben portugál városok 36, az épület építése idejéből származó címere díszíti a falakat a mennyezettől elválasztó részt, ezért címerteremnek is hívják.

portugal-kiralyi-olvasoterem
A könyvtár a portugál irodalom anyaországon kívüli legnagyobb gyűjteményével rendelkezik. Egyrészt állományában olyan ritkaságok is akadnak, melyeket még a 16. században készítettek, másrészt az egész bibliotéka számítógépesített. Olyan kincseket őriznek itt, mint például a legnagyobb portugál költő, Luís de Camões Os Lusíadas (A lusiadák) c. művének első, 1572-es kiadása; az Ordenações de D. Manuel (Manuel-rendeletek) 1521-ből; a Francisco Álvares atya (1465-1541) tollából származó, Etiópia középkori népének és szokásainak részletes leírását tartalmazó, 1540-es Verdadeira Informação das Terras do Preste João das Índias; vagy Machado de Assis (1839-1908) színművének, a Tu só, tu, puro amor-nak; illetve Camilo Castelo Branco (1825-1890) 1861-ben írt regényének, az Amor de Perdição-nak (Elveszett szerelem) az eredeti kézirata. Az állomány ma is gyarapodik, rendszeresen érkeznek a szállítmányok Portugáliából (több mint 6000 dokumentum/év). A bibliotéka egy numizmatikai kollekcióval, valamint egy festménygyűjteménnyel is rendelkezik, mely portugál festők (José Malhoa, Carlos Reis, Oswaldo Teixeira, Eduardo Malta, Henrique Medina) alkotásait őrzi.

A Portugál Királyi Olvasóterem naponta kb. 150 látogatót fogad, kiadja a Convergência Lusíada magazint, valamint irodalom, portugál nyelv, történelem, antropológia és művészet témakörben kurzusokat tart egyetemistáknak. A Time magazin a világ 4. legszebb könyvtárának minősítette. Értelmiségi körökben elfoglalt tekintélye, székházának építészeti szépsége, gyűjteményének fontossága és szolgáltatásai miatt minden tekintetben figyelemre méltó intézmény.

tmoni

Forrás: Érdekesség.hu, Wikipédia (angol, portugál), Free Walker Tours, El País, World Top Top, a könyvtár honlapja, Citaliarestauro.com, e-Cultura.pt, globo.com, Caixa de Socorros, Medium, Quanto Custa Viajar, Vou na Janela

A képek a flickr.com és a Wikimedia Commons gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép; 16. kép; 17. kép; 18. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Biblioteca Palafoxiana
2. rész: A pármai Palatina Könyvtár
3. rész: Biblioteca Joanina
4. rész: Az admonti bencés apátság könyvtára
5. rész: Anna Amalia Hercegnő Könyvtár
6. rész: Az ottobeureni bencés apátság könyvtára
7. rész: Biblioteca Marucelliana
8. rész: Az oxfordi Codrington Library
9. rész: A nápolyi Girolamini Könyvtár
10. rész: A melki bencés apátság könyvtára
11. rész: A velencei Biblioteca Nazionale Marciana
12. rész: Az El Escorial kolostor királyi könyvtára
13. rész: A párizsi Sainte-Geneviève Könyvtár
14. rész: A prágai Strahov kolostor könyvtára
15. rész: A Mafra-palota könyvtára
16. rész: A wiblingeni kolostor könyvtára
17. rész: Az Osztrák Nemzeti Könyvtár
18. rész: A Sankt Gallen-i kolostor könyvtára
19. rész: Biblioteca Civica Romolo Spezioli
20. rész: A Klementinum könyvtára
21. rész: A Yale Egyetem Beinecke Könyvtára
22. rész: A Kínai Nemzeti Könyvtár
23. rész: A Trinity College könyvtára

2023.02.01