Ingyenesen hozzáférhető a Himnusz hangzó- és kottaanyaga


magyar-himnusz-oldala

Ingyenesen, bárki által hozzáférhetővé vált a Himnusz hangzó- és kottaanyaga annak alkalmából, hogy Kölcsey Ferenc költeménye, amelyet később Erkel Ferenc zenésített meg, 200 éve született.

Somogyvári Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Erkel Ferenc szépunokája, Tóth László, az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke és Batta András Széchenyi- és Erkel-díjas zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora az alkalomból felhívást tett közzé, amelynek lényege, hogy a Himnusz oldalán (magyarhimnusz.hu) elérhető hangzó- és kottaanyag segítségével mindazon szervezetek, intézmények, állami- és önkormányzati szervek, magyar külképviseletek, sportszövetségek, amelyeknek feladata az autentikus magyar Himnusz megszólaltatása, eredeti formájában tegyék elérhetővé platformjaikon Erkel művét – közölte Somogyvári Ákos, az aláírók egyike az MTI-vel.

Mint fogalmaztak, a magyar Himnusz története keletkezése óta folyamatosan íródik, viszont a hozzá fűződő érzelmi viszonyulás nem változik. „Az Alaptörvénybe 2011-ben került be; kezdő sora a 2012-es módosításkor lett Magyarország mottója: Isten, áldd meg a magyart! Mindez erősíti azt a jogos törekvést, hogy a Himnuszt Erkel eredeti szándékához híven tartsuk számon, ugyanis az a Himnusz, amit például minden újévkor hallunk, eltér az eredetitől” ‒ olvasható a felhívásban.

A dokumentum kitér arra, hogy a művet Dohnányi Ernő hangszerelte át, ezzel egyben meg is változtatta Erkel zenéjének karakterét, sőt eltávolodott Kölcsey Ferenc himnikus magányától is. „Az 1840-es évek nemzeti zenéjét átható verbunkos íz a Himnuszban is megfigyelhető. A kisebb, főként vonós-színeket felvonultató zenekar és az elő-, illetve utójáték távoli harangozása a vers bensőséges, imahangulatához közelebb állt.

A felhívás megfogalmazói felhívták a figyelmet arra, hogy ebben a szellemben hangzott el az utóbbi húsz évben többször hangversenyen és hangfelvételen Erkel Hymnusza. 2013-ban a Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére elkészült a nemzetközi versenysport időkeretében is helytálló, ugyanakkor autentikus zenekari változat a MÁV Szimfonikus Zenekarral, majd 2020-ban a mindenki számára énekelhető Himnusz felvétele a Budapesti Filharmóniai Társaság és a Magyar Állami Operaház Énekkarának előadásában.

A nemzetközi térben széles körben megismerhetik a magyar himnuszt eredeti formájában. Ideje tehát Erkel eredeti szándékához visszatérni nemzeti zeneszerzőnk akaratához híven, hazájában, törvényi oltalom alatt, az Alaptörvény betűje szerint: Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével” ‒ áll a szövegben.

A mű hangzó- és kottaanyaga most minőségi, jogtiszta formában érhető el és tölthető le a magyarhimnusz.hu oldalról.

Forrás: MTI

2023.01.27