Ezer mese egy helyen kortárs magyar meseíróktól


meskete-pont-hu

A mesékben benne van annak a lehetősége, hogy mindaz, ami a világban rosszul működik, meg lehet változtatni – vallja Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta és író. A mesélés előnyei megkérdőjelezhetetlenek, a mesék erkölcsi tanulságokat mutatnak be, melyek aztán gyökeret eresztenek a gyerekek lelkében.

Az ezekben a fantáziavilágokban megismert történetek olyan morális igazságokkal bírnak, melyek megmaradnak a gyerekekben. A mesék fejlesztik a kreativitást, a gondolkodási képességeket. A gyerekek tanulnak, miközben mesét hallgatnak, és a szülő-gyermek kapcsolat is erősödik a közös meseolvasással.

Hinni a sikerben, önmagunkban

A mesélés fontos szerepet játszik a korai írástudás fejlesztésében, és a rendszeres mesemondó tevékenységek segíthetnek bővíteni a gyermekek szókincsét is. Emellett a gyerekek sokat tanulhatnak a történetekből, a szereplőkkel történt dolgokat össze tudják kapcsolni a saját életükkel. Ezek a történetek pedig azt mutatják meg, hogyan lehet pozitívan gondolkodni az életben felmerülő problémák közepette, és megtanítják azt is, hogy mi az a kritikai gondolkodás.

A mai világban, amikor már a gyerekek is stressznek vannak kitéve, és tisztában vannak az őket körülvevő rossz dolgokkal, a mesék segíthetnek az érzelmi ellenállóképesség kialakításában úgy, hogy a mesék valós problémákat dolgoznak fel, ahol a legtöbbször a hős győzedelmeskedik. Ezek a történetek pedig megmutatják a gyerekeknek, hogy a kihívások közepette felkészültnek kell lenni, és hinni kell a sikerben, önmagukban.

Meskete.hu – egy mesés hely az interneten

Ilyen meséket kínál a meskete.hu, ahol kétszáznál is több magyar meseíró alkotásai érhetők el. Ma már ezernél is többen regisztráltak ezen a felületen, és élvezik a közel ezer mese által nyújtott élményeket. Érdekesség, hogy 120-nál is több hangosmese is elérhető, ha valakinek nincs ideje mesét olvasni, akkor ez is egy jó opció lehet.

A meskete.hu sikerét mutatja, hogy pár hónap alatt 70 ezernél is több mesét olvastak el a felületen, és kilencezer az írói profilmegtekintések száma. A meskete.hu ráadásul egy pályázatot is hirdet az amatőr és profi meseíróknak, a pályázatra február 28-ig várják a meséket, a pályázók 3000, 5000 és 10.000 forint értékű könyvvásárlási utalványokkal, a legjobbak egy nyomtatott mesekönyvben való megjelenéssel gazdagodhatnak.

Érdemes regisztrálni is a felületen, ez Facebookkal csupán pár másodperc, a belépett tagok pedig pdf-formátumban is le tudják tölteni a meséket, és amennyiben regisztrálunk, a pályázatra nevezett mesékre is szavazhatunk, így segítve kedvencünket a nyomtatott mesekönyvben való megjelenéshez.

Az oldal megálmodója és készítője maga is mesekönyvíró, aki így is szeretne segíteni a hazai meseíróknak; ez voltaképp egy közösségépítő hobbi, ami mögött nincs nagy cég és milliós befektetés. Egy igazi szerelemprojekt, ami nagyszerű lehetőséget kínál a magyar nyelvű mesék és versek publikálására. Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, olyan diákok is vannak, akik még csak most bontogatják szárnyaikat, az ő meséiket pedig tanáraik töltik fel a felületre. Nemcsak meséket, hanem mesékkel kapcsolatos érdekességeket is olvashatunk a meskete.hu-n, hasznos tanácsokat arról, hogy mikortól és hogyan olvassunk mesét, és hogyan neveljük arra gyermekeinket, hogy szeressenek olvasni.

A meskete.hu sikerét mutatja, hogy már most több olyan író van, akit ezen a felületen ismertek meg az olvasóik. Hamarosan pedig prémium funkciók is elérhetők lesznek, és a webáruház is megkezdi a működését, mindezzel párhuzamosan tabletes és mobilapplikáció is fejlesztés alatt áll, a még jobb felhasználói élményért.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2023.01.25