Songs of Surrender címmel érkezik márciusban a U2 újragondolt dalokat tartalmazó albuma


u2

2023. március 17-én, Szent Patrik napján érkezik a U2 új albuma, a Songs of Surrender. A lemez ugyanakkor nem friss szerzeményeket tartalmaz majd, hanem a zenekar 40 korábbi dalának újragondolt változatait.

Twitter-oldalukon, a gitáros The Edge kézzel írt üzenetében így mutatták be az albumot: „Tény, hogy életművünk nagy részét még nagyon fiatalon írtuk és rögzítettük. Ezek a dalok manapság egészen mást jelentenek számunkra. Néhányan velünk nőttek fel. Néhányat már kinőttünk. De nem tévesztettük szem elől, mi késztetett minket arra, hogy megírjuk ezeket a dalokat. Ezeknek a daloknak az esszenciája még mindig bennünk van, a kérdés, hogyan lehet újra kapcsolatba lépni azok lényegével, ha már továbbléptünk és érettebbek lettünk?

A zene által lehetséges az időutazás, ezért elkezdtünk gondolkodni azon, mi lenne, ha ezeket a dalokat elhoznánk magunkkal a jelenbe, és részesítenénk őket mindazon előnyökben, amiket egy 21. századi újragondolás jelent. Ami kísérletnek indult, gyorsan szenvedéllyé vált, mivel rengeteg korai U2-dal új értelmezést kapott. A poszt-punk türelmetlenségét felváltotta az intimitás. Új hangnemek, új akkordok, új tempók és új szövegek jelentek meg. Kiderült, hogy egy nagyszerű dal gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Miután félretettük az eredeti verzió iránti tiszteletünket, minden dal elkezdte befogadni a mostani idők hiteles hangját, azokat az embereket, akik ma vagyunk, és különösen az énekest, akivé Bono vált. Remélem, szeretni fogjátok ezt az új irányt.

Bono külön kitért a projektre tavaly megjelent Surrender: 40 dal, egy történet című könyvének utószavában: „A karantén időszakában 40 U2 számot gondoltunk újra a Songs of Surrender gyűjteményhez, ami lehetőséget adott arra, hogy ismét beleássam magam ezekbe a dalokba, miközben ezt a könyvet írtam. Ez azt is jelentette, hogy valami olyasmivel foglalkozhatok, ami egy ideje már bosszantott. Néhány dal szövegével, amelyekről mindig is úgy éreztem, nem lettek teljesen megírva. Most már igen. (Gondolom.)

Az előzetesben a Beautiful Day új verziójából hallható egy részlet.

Kovács Attila
Forrás: langolo.hu

2023.01.16