A magyar kultúra napja a Rómer Múzeumban

Tudásépítő tárlatvezetések díjtalanul

2023. január 22-én (vasárnap) délután a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum rendezvények sokaságával ünnepli A magyar kultúra napját. Délután kettőtől este hatig az intézmény kiállítótereit szakavatott vezetéssel járhatják be, egy-egy témára fókuszálva.

A programajánlat:

14.00
Az újrarendezett Kovács Margit állandó kiállítás
Pápai Emese művészettörténész kurátori tárlatvezetése.
Kovács Margitnak, a modern magyar kerámia neves úttörőjének és európai rangú egyéniségének újrarendezett kiállítása 2022 májusában nyitotta meg újra kapuit. A művész gazdag életművének egészét reprezentáló kiállítás új alkotásokkal és témákkal gazdagodva várja az érdeklődő közönséget!
A programon való részvétel meleg, réteges öltözetben ajánlott!
Helyszín: Kreszta-ház; Győr, Apáca u. 1.

14.30 és 16.00
A zsinagóga – művészet és építészet
Művészet… Ország Lili (1926–1978) remekművei
A festőművész alkotásai egyik fő részét képezik a Győrben 2004 óta őrzött és állandó kiállításon a Zsinagógában bemutatott Vasilescu-gyűjteménynek.
Pápai Fruzsina Menta muzeológus tárlatvezetése.

Építészet… – a kettős kupola, avagy a Város zimankós látképe
Közkívánatra, télen is lehetőség van a kupola látogatására! Szabadvári Attila grafikusművész vezetésével ismerhetik meg a Zsinagóga építéstörténetét és tekinthetik meg a kupolát.

A program két turnusban látogatható, melyre előzetes regisztráció szükséges 2023. 01. 20-ig a következő címen: regisztracio.romer.muzeum@gmail.com

Megjelenés meleg, réteges, sportos öltözetben ajánlott! A kupolalátogatáson mindenki saját felelősségére vesz részt, a programot 10 éves kor felettieknek ajánljuk. Kizárólag regisztrált vendégeket fogadunk, minden regisztrációt visszaigazolunk.
Helyszín: Zsinagóga; Győr, Kossuth L. u. 5.

17.00
Felvillanó történetek – lámpás tárlatvezetés a várkazamata-kőtárban
A nem mindennapi séta során Arrabona és Pannónia világát a kiállított kőemlékekhez kapcsolódó történetek segítségével Nagy János múzeumpedagógus, történelemtanár mutatja be. A különleges látogatás során a vendégek egyénileg is 'rávilágíthatnak’ a római kor jellegzetes részleteire!
Kérjük, elemlámpát vagy egyéb, világításra alkalmas eszközt (pl. mobiltelefon) hozzanak magukkal!
A programon való részvétel meleg, réteges öltözetben ajánlott.
Helyszín: Várkazamata-Kőtár; Győr, Bécsi kapu tér 5.
----------

A programokon való részvétel ingyenes!
------------

A jelenlévők részvételükkel elfogadják a Rómer Múzeum adatkezelési szabályzatát, mely megtekinthető a www.romer.hu oldalon.

A programon kép/videofelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a RFMTM a felvételeket közösségimédia-felületein és honlapján felhasználja.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

2023.01.13