A görkorcsolya szabadalmaztatása

Ezen a napon történt: 1863. január 4. ‒ Szilvási Krisztián írása

roller-skate

1863. január 4-én James L. Plimpton örökre megváltoztatta a korcsolyázás világát, amikor szabadalmaztatta a modern görkorcsolya elődjét: „billenő- vagy hintakorcsolyája” biztonságosabb és könnyebben használható volt, mint az addigi, merev deszkára erősített kerekes változatok, mivel lehetővé tette – egyszerűen jobbra vagy balra dőlve – a kormányzást.

A jégen futó korcsolyák szárazföldi változataira már a 18. század közepén történtek próbálkozások. Ezek eleinte teljesen hasonló, egysoros (inline) korcsolyák voltak, ahol a pengéket egyszerűen kerekek helyettesítették. Legkorábbi használatukról egy londoni színpadon számoltak be 1743-ban, az első szabadalmaztatott „görkorcsolyát” pedig 1760-ban mutatta be John Joseph Merlin belga száramzású szabadkőműves, órakészítő, hangszerkészítő és feltaláló. Azonban nehéz volt őket irányítani és nehéz volt velük megállni, mivel nem rendelkeztek semmiféle fékező mechanizmussal. Merlin egy Huy városában rendezett mulatságon mutatta be találmányát, amelynek során hegedülés közben korcsolyázott.

Az 1840-es években Giacomo Meyerbeer A próféta című operájában szerepelt egy jelenet, amelyben az előadók görkorcsolyával szimulálták a korcsolyázást a színpadra állított befagyott tavon. Ez a bemutató nagy hatással volt a közönségre, és a görkorcsolyázás új és népszerű tevékenységként való elterjedéséhez vezetett – főleg a továbbfejlesztett „quad skate” típusnak és James Leonard Plimptonnak köszönhetően.

Plimpton 1828-ban született a massachusettsi Medfieldben. Élete első 16 évét egy farmon töltötte, ott fedezte fel szerelői tehetségét. Megtakarításait szerszámokba, rajzkészletekbe és a mechanikáról szóló könyvekbe fektette. 18 évesen már gyárigazgató volt, 21 éves korában pedig bátyjával közösen céget alapított a New York állambeli Westfieldben, amelyben gépeket gyártottak. Mivel nem volt túlságosan sportos természet, orvosa azt javasolta neki, hogy sportoljon, kezdjen el korcsolyázni.

Plimpton meggyőződése volt, hogy a görkorcsolyázás ugyanolyan hatással lesz majd a testére, mint a klasszikus korcsolyázás, ezért – és gyenge bokája miatt – kezdte el kifejleszteni a négy kerékből álló quad-rendszert, amellyel jobban lehet kanyarodni. Ennek az elrendezésnek az ötletére egy kiváló jégkorcsolyás „lábbelije” inspirálta: „Ennek a furcsa korcsolyának négy pengéje van, kettő elöl és kettő hátul: egy kis szánkó.” 1863-ban építette meg első quadját, a „Wipp-Skates”-et, ahol a vasúti kocsikhoz hasonlóan szétválasztotta a kerekeket, valamint független tengelyeket alkalmazott, amelyek az oldalakra kifejtett nyomással elforogtak.

Az 1860-as években már korcsolyagyárat hozott létre, valamint megnyitotta Amerika első görkorcsolyapályáit New Yorkban és a Rhode Island-i Newportban, ahol korcsolyákat lehetett bérelni. A „rinkomániának” elnevezett görkorcsolyázás lassan hatalmas népszerűségre tett szert, amely aztán Európára és az egész világra átterjedt. Végül a görkorcsolyázás egyszerű időtöltésből versenysporttá fejlődött, a New York-i Görkorcsolya Egyesület (az első ebben a sportágban) és más klubok gyorsasági és távolsági versenyeket rendeztek az Egyesült Államok városaiban.

Az 1990-es évek közepén a korong helyett labdával játszott görhoki olyan népszerűvé vált, hogy 1992-ben, a barcelonai olimpián bemutató sportágként még szerepelt is, bár a hivatalos programba sosem került be. Illetve a további görkorcsolya sportágak közé tartozik példul a jam skating és a roller derby.

A görkorcsolya népszerűsége az 1970-es évek diszkó korszakában újra berobbant, de az 1980-as, 1990-es években lecsengett. A 2010-es évek végén és a 2020-as évek elején aztán megint újjáéledt, amit egyrészt a TikTok alkalmazáson közzétett számos vírusvideó ösztönzött, illetve a koronavírus-járvány idején megnőtt a görkorcsolyák eladása, mivel az emberek biztonságos szabadtéri tevékenységeket kerestek.

Nem mellesleg a görkorcsolyázás számos egészségügyi előnnyel jár, művelése egyenértékű a kocogással, ráadásul a futáshoz képest legalább 50%-kal kevsebb megterhelést okoz az ízületeknek. Teljes körű aerob sportnak számít, ami például az Amerikai Szív Szövetség kimondott ajánlását élvezi. Úgyhogy csak bátran, kerekekre fel!

Szilvási Krisztián

Forrás: vintag.es, en.wikipedia.org

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2023.01.04