Volt egyszer egy kert

A Vaskakas Bábszínház új bemutatója – Bári Edit írása

volt-egyszer-egy-kert-vaskakas-babszinhaz

2022. december 18-tól látható a Vaskakas Bábszínház új bemutatója, a Volt egyszer egy kert: Máté Angi erdélyi magyar író azonos című kötetének három meséjét álmodták színpadra az alkotók.

Három tüneményes történet egymásra épülve, versekkel és különleges hangzásvilággal (versek Szabó Attila, zeneszerző Rab Viki). A mesék szereplőit Varjas Zsófia látványtervező csoda-kofferekbe varázsolta bele, az előadást Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas) rendező állította színpadra 4 év feletti gyermekek számára.

Volt egyszer egy… almafa. Teljesen szokványos, vagy mégsem? Hiszen itt az almák „gömbölyeket énekelnek”. Persze van közöttük büszke, nagy és kicsi, elbújós és pirospozsgás; jajgatnak, ha leszáll az éjszaka, örülnek a napfénynek, és rettenetesen félnek a kukactól. Pedig ő a fa legszebb, legékesebb, legpirosabb, legnagyobb gyümölcsére feni a fogát. Vajon végül sikerül a kukacnak megkaparintania a legékesebb almát?

Volt egyszer egy… sün. A sün nemzetség oszlopos tagja, aki nappal megpihen, nagyokat horkant, és nem szeretné, ha szúrós tüskék tarkítanák a hátát. Éjjel, mikor útra kel, „muszogásáról” már megismerik a virágok, fűszálak, és kétségbeesve hajolnak félre a szúrós tüskék elől, pedig szegény süni nagyon boldog lenne, ha érezhetné az illatukat, az érintésüket. Az ugyancsak szúrós ribizlibokor siet a segítségére, aki ribizliszemeket tűz minden egyes tüskéje végére.

Volt egyszer egy… kertész. Csoda egy leleményes kertész volt ám ő. Olyan alacsony, hogy a magas ágakat nem tudta lenyesni, ezért leleményesen kitalálta, hogyan lehet minden ágat, minden bokor tetejét elérni. Fémkannácskák, permetező, gereblyenyelek segítségével aztán végül minden kerti munkát elvégzett. De a legfontosabb dologról elfeledkezett. A kert születésnapjáról. Pedig szegény másra sem vágyott, miután ünneplőbe öltözött, hogy valaki azt mondja neki, „de jó, hogy születtél, te Kert…”, és megölelje. Hogy többé soha ne fordulhasson elő, hogy elfeledkezünk a kert születésnapjáról, a kertész bizony a gereblye nyelébe véste ezt a fontos dátumot. Ezután pedig a mi kis kertünk immár boldogan tért nyugovóra. „Esti csendek gyertek, gyertek, hadd aludjanak a kertek…

Az élő szereplős és bábokkal előadott mesét Bánky Sára és Ragán Edit játsszák, akik a nézőket a mesék világába varázsolják. A lendületes, vidám játék, látvány és hangzás közel egy órára felhőtlen kikapcsolódás mindenki számára. A színpadra álmodott és előadott mese hűen tükrözi Lackfi János gondolatát: „Máté Angiból ősi regemondók hangja szól, világa mégis friss és új nekünk. Nem csoda, hogy így csillog-villog, varázslat hívta létre!

Az alkotóknak köszönhetően ismét egy varázslatos élmény vár a Vaskakas Bábszínház apró látogatóira a Volt egyszer egy kert című előadás közben.

Bári Edit
Fotók: Szepesvári Csaba (Vaskakas Bábszínház)

2022.12.20