Idén hunyt el Nicholas Evans, A suttogó írója

Bogár Erika írása

nicholas-evans-books

Év végén, amikor számba vesszük a történéseket, sajnos a veszteségek is előtérbe kerülnek. 2022. augusztus 9-én hunyt el Nicholas Evans brit író, újságíró, akit A suttogó című regényéből készült film után ismert meg a világ.

Nicholas Benbow Evans az angliai Worcestershire-ben született. Az Oxfordi Egyetemen jogot tanult, aztán három évig újságíróként dolgozott a Newcastle-upon-Tyne-i Evening Chronicle-nél. Majd a Weekend World című aktuálpolitikai tévéműsor számára készített tudósításokat, többek között a Közel-Keletről. Ez idő alatt sokat utazott, járt az Egyesült Államokban is.

1982-től producerként művészek életéről forgatott dokumentumfilmeket, és Nick Evans néven forgatókönyveket írt. A filmes kudarcok után fordult a dokumentarista munkáktól a regényírás felé. Gyermekkorában nagyon szerette a westernfilmeket, forgatókönyvíróként már korábban tervezte, hogy készít egy romantikus westernt. Robbie Richardson kovácsmestertől hallott először a „lósuttogókról”, és úgy érezte, rátalált a megfelelő regénytémára. A hatalmas távolságok és a környezet hangulata miatt döntött úgy, hogy a helyszínt az amerikai nyugatra helyezi át szülőhazája helyett.

Anyaggyűjtése során több amerikai lovassal is találkozott, köztük Tom Dorrance-szal, Ray Hunttal és Buck Brannamannel, aki később A suttogó forgatása során a lovakkal foglalkozott, és Robert Redford dublőre is volt. „Az, aki igazán inspirált engem, Buck Brannaman volt. Az ő képessége, megértése és szelíd, szerető szíve számtalan bajba jutott teremtmény számára szakította szét a felhőket. Buck a lovak világának zen mestere” – írta róla. Tom Dorrance-től is sok segítséget kapott. „Egyszerűen elfelejtette, hogyan kell lónak lenni. Én csak segítettem neki emlékezni” – mondta Dorrance, miután Evans látta, ahogyan rendbe hozott egy traumatizált lovat, melyet a gazdája elvitt a farmjára.

Mivel rosszul sikerült filmes próbálkozásai miatt komoly anyagi veszteségek érték, a félkész regénnyel felkeresett egy ügynököt, Caradoc Kinget, aki hamarosan több kiadót is talált, mely esélyt adott a könyvnek. Ám ugyanekkor Evanst súlyos, esetleges halálos kimenetelű betegséggel diagnosztizálták, és a műtétje után nagyon korán vállalta a személyes tárgyalást, titkolva az állapotát, nehogy emiatt essen el a szerződéstől, amellyel rendezhetné a családja helyzetét is.

A regény a nehézségek ellenére megjelent, Evans pedig túlélte a betegséget. A suttogó az Egyesült Államokban 1995-ben a legnépszerűbb regények listáján a 10. helyet foglalta el. Tizenötmillió eladott példányával minden idők legkelendőbb könyveinek listáján is szerepel, bár a kritikusok tetszését nem nyerte el. „..ez a könyv nem a lovakról szól. Hanem rólunk szól, és arról, hogy milyen könnyen elveszünk, és elszakadunk azoktól a dolgoktól az életben, amelyek igazán számítanak. És arról, hogyha szerencsénk van, a tiszta és önzetlen szeretet megmenthet minket” – írta Nicholas Evans saját regényéről.

A filmjogokat a Hollywood Pictures nyerte el, és 1997-ben Robert Redford stábja elkezdte a forgatást. Redfordnak ez volt az első filmje, amelyet úgy rendezett, hogy a főszerepet is maga alakította. Kristin Scott Thomas játszotta Annie-t, az anyát, aki felkereste Tom Bookert, hogy segítsen a lány lován, miután Grace (Scarlett Johansson) és Pilgrim együtt szenvedtek balesetet. Annie úgy érezte, hogy a lánya és a ló sorsa összefonódott, és kettejüket csak együtt lehet megmenteni.

Amikor Redford felkérte, Evans nem vállalta a forgatókönyv megírását, úgy érezte, nem tud megfelelő távolságot tartani az általa írt könyvtől ahhoz, hogy jó munkát végezhessen. A családjával azonban ellátogatott a felvételekre, és elégedett volt. A film összességében tetszett neki, amikor először látta, ám a vége csalódást okozott a számára, ugyanis nem úgy fejeződik be, ahogyan a könyv. Évekkel később azonban már azt írta, hogy Robert Redford „remek munkát végzett”.

Nicholas Evans mindösszesen öt regényt ír, melyekben a karakterábrázolásra, illetve a karakterek között fennálló viszonyrendszerre fektette a hangsúlyt. Történetei családi, érzelmi traumákról és elhivatott emberekről szólnak, akik ha hibáznak és kudarcot vallanak is, a jóra törekszenek.

A csapda (The Loop, 1998) ötlete A suttogó anyaggyűjtése idején született meg. Az író ekkor hallott a farkasok Montanába való visszatéréséről és a Yellowstone-ba való visszatelepítésük tervéről. Ez kiváltotta a farkasellenes farmerek haragját, és komoly ellentétet okozott köztük, valamint a környezetvédők között. A történet mindkét oldalról több szereplőt vonultat fel Hope városka lakói közül. Az egyik oldal vezéralakja Bika Calder, a jómódú gazda, aki óvja az állatait, a birtokát. Vele kerül szembe Helen Ross biológus, aki védi a farkasokat, melyeket az emberszereplőkhöz hasonlóan megismerhet az olvasó, és így közel kerülhetnek a szívéhez.

A füstlovag (The Smoke Jumper, 2001) egy tragikus szerelmi háromszög története, ahol a szereplők a szerelem és a barátság között őrlődnek. Két ejtőernyős tűzoltó, Ed és Connor ugyanazt a nőt, Juliát szereti, és ő is szereti mindkettőjüket. A döntés nehéz, és végül egy hármójukon kívül álló esemény nem is enged valódi vagy helyes választást…

A Viharhegy (The Divide, 2005) az író legszemélyesebb regénye. A krimi és a családi dráma elemei is jelen vannak a történetben, melynek kezdetén megtalálják egy lány jégbe fagyott holttestét. Megismerjük halálának előzményeit, a múltat; képet kapunk a szülei megromlott kapcsolatáról; a családja széthullásáról, miközben a jelen eseményei is zajlanak. A döbbenetes tragédia ellenére ebben a könyvben is felcsillan a remény, mint Nicholas Evans többi regényében.

Utolsó könyve, a Semper fortis (The Brave, 2010) írása előtt is komoly kutatómunkát végzett, ezúttal a katonák életéről. Ez a történet a bátorság természetéről, a hősiesség kérdéses megítéléséről szól, ám a családi okok, az ember személyiségét alakító fontos tényezők itt sem hiányoznak.

2020-ban, megjelenésének 25. évfordulója alkalmából újra kiadták A suttogót az Egyesült Királyságban. Ő közben Harry Long színész, író, producer társaságában a regény musical változatát tervezte színpadra vinni a Shanty Theatre előadásában. Honlapján arról is beszámolt, hogy hosszabb kihagyás után ismét új regényen dolgozik.

Tervei azonban nem valósulhattak meg, mivel sajnálatos módon, 2022. augusztus 9-én otthonában, szívroham következtében elhunyt. Halálának körülményeit ügynöke, Caradoc King hozta nyilvánosságra, akivel az első regény kalandos megjelenése óta együttműködtek.

Bogár Erika

Forrás: nicholasevans.com, wikipedia.org, nytimes.com, deadline.com

2022.12.23