Megalakult Győrben a Magyar Művészeti Akadémia első regionális munkacsoportja

A sajtótájékoztatón jártunk – SzaSzi tudósítása

mma_regionalis_mcs02

Győrben alakult meg elsőként 2022. december 15-én a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) regionális munkacsoportja. Az eseményről, célkitűzésekről a Múzeumházban tájékoztatták a sajtó képviselőit.

A sajtótájékoztatón Vashegyi György, az MMA elnöke elmondta, hogy a megelőző napon, december 14-én, szerdán történelmi pillanatnak lehettek résztvevői, hiszen stratégiai együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá Freund Tamással, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével. Az együttműködés legfőbb célja a magyar kulturális, művészeti és tudománytörténeti jelentőségű értékek megőrzése itthon és határainkon túl. Az MMA őszi közgyűlésén már döntöttek a regionális munkacsoportok létrehozásáról, amelyek faladata, hogy összefogással segítsék az egyéni és közösségi művészeti, művészetelméleti tevékenységet, a helyi alkotómunkát és a kulturális értékteremtést, szolgálva a regionális művészeti munka fejlesztését, színvonalának emelését. Győr mellett a közeljövőben Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben is megalakul egy-egy munkacsoport.

Az elnök azt is elmondta, hogy annak az alapító Makovecz Imre által megfogalmazott célnak is eleget kíván tenni az MMA, hogy különféle művészeti ágak képviselőit egy asztal köré ültesse le, segítve e művészeti területek közötti párbeszédet.

A győri munkacsoportban huszonöt akadémikus és tizenkét nem akadémikus köztestületi tag fejezte ki részvételi szándékát önkéntes alapon, akik térítésmentesen végzik ezt a munkát. A csoport élére Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművészt választották, aki 2021 óta rendes tagja az MMA-nak.

mma_regionalis_mcs03

A munkacsoportokban egyébként előírás, hogy az MMA mind a kilenc tagozata képviselve legyen, de egy ember akár két város munkacsoportjában is szerepet vállalhat. A feladatok ellátásához öt regionális csoport az MTA vidéki irodáira és eszközparkjára épít az MTA-val kötött megállapodás alapján. A fejlesztéssel hamarosan háromszázról háromszázhatvanöt főre bővül az akadémikusok száma az intézménycsaládban.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében utalt az elmúlt évek válságos időszakára, és arra a tényre, hogy ez legjobban a művészet és kultúra területére mért súlyos csapást. Hangsúlyozta, hogy ilyen helyzetekben összefogásra van szükség, ezért a munkacsoportok megalakulása időszerű, támogató erőt képvisel és ösztönző lendületet nyújt a régió kulturális életében, az értékközvetítésben, a tehetségtámogatásban.

Kiss János, az MMA alelnöke, a Győri Balett művészeti tanácsadója és korábbi igazgatója büszkeségének adott hangot, amiért annyi hadra fogható akadémikus állt be a sorba. Külön öröm és jelentős esemény számunkra, hogy Győrben alakult meg az első regionális munkacsoport, ami helyi fórumot teremt a felmerülő kérdések megvitatására, hogy személyes kapcsolat alakulhasson ki a művészek és a közönség között – hangoztatta az alelnök, majd rámutatott, hogy az elmúlt években is számos nívós film-, színház-, zene-, tánc- vagy népművészeti vonatkozású programot, tábort köszönthettünk a régióban az MMA támogatásának.

Richly Gábor, az MMA főtitkára azt hangsúlyozta, hogy együttműködő partnerekkel közösen tudják az erőiket igazán megsokszorozni, a hatókör kiszélesítésében számítanak az aktív partnerekre.

Végül Juhász Judit, az MMA szóvívője felhívta a figyelmet arra, hogy a győri munkacsoport alakuló ülésén felmerült az igény egy északnyugat-magyarországi régióról készülő, minél teljesebb kulturális intézményi térkép létrehozására, ebben az MMA művészei fontos szerepet játszhatnak.

SzaSzi
Fotó: Vas Balázs (1-7.) és MMA / Walter Péter (8-17.)

2022.12.16