Ránk talál

Bári Edit interjúja Molnár Ágnes és Mészáros Tamás énekes-színészekkel

molnar-agnes-meszaros-tamas

Ritka alkalom, mikor egy alkotóval, előadóval nem egy előadásról vagy albumról, hanem elsősorban egyetlen dalról beszélgetünk: én ezt tettem a Ránk talál című szerzeménnyel kapcsolatban Molnár Ágnessel, a Győri Nemzeti Színház kedvelt színésznőjével és Mészáros Tamással, a Magyarock Dalszínház színészével, zeneszerző és szövegíróval.

Tamás, te 2014-ben megjelentettél egy karácsonyi dalt, majd ezt követte három nagylemez is saját szerzeményekkel. Mi ihletett most arra, hogy újra egy karácsonyi témájú, ünnepi dallal lépj a közönség elé?

Mészáros Tamás: Tulajdonképpen már régebb óta terveztük Ágnessel, hogy alkotunk valami közöset, olyat, ami igazán egyedi. Valahogy annyira könnyen adta magát, hogy ez egy karácsonyi dal legyen. Még november elején jött az ötlet és a kérdés, hogy mi lenne, ha…!? Nem sokáig gondolkodott, mert az utána következő napokban rögtön el is kezdtünk beszélgetni a legszebb ünnepünkről. Tudtuk, hogy ez biztosan ilyen hangvételű dal lesz.

A Ránk talál című dalt – melynek zeneszerzésében és szövegében is közreműködtél – duettben énekled Molnár Ágival, akivel több előadásban szerepeltetek már együtt, és egy nyilatkozatban az olvasható, hogy már régóta szerettetek volna egy közös, saját duettet. Kérlek, mesélj erről egy kicsit! Egyáltalán hogyan született meg ez a gondolat?

Mészáros Tamás: Valójában számomra ez sohasem volt kérdés. Tudtam, hogy szeretnék vele együtt dolgozni, mert kiemelkedő és egyedi hangi adottsággal rendelkezik. Nagyon tetszett a hangszíne a kezdetektől fogva. Mindezek mellett remek színésznő, és ami nagyon fontos, hogy kiváló előadó, aki nemcsak elénekel valamit, hanem elő is adja. Ebből sajnos manapság egyre kevesebb van. Nagyon gyorsan kiderült számunkra, hogy szinte ugyanúgy gondolkodunk a karácsonyról, az adventi időszakról, és persze az emberi értékrendünk is rendkívül hasonló. Így igazából adta magát a történet.

molnar-agnes-meszaros-tamas

Ági, te a győri teátrum számos nagy sikerű darabjában voltál/vagy látható és hallható, számos főszerepet eljátszottál, de élvezheti játékodat a Magyarock Dalszínház közönsége is. Számodra mit jelent ez a dal, ez a duett, hiszen mégiscsak az első saját dalod, ahol alkotóként is részt vettél?

Molnár Ágnes: Nagyon különleges helyet foglal el a szívemben. Ilyennek álmodtam meg ezt a dalt mind stílusában, mind hangszerelésben. Olyan zenét szerettem volna, ami friss, üde, ropogós, a mai populárisabb vonalat képviseli. A szöveget tekintve – ami valóban az én nevemet is jegyzi – pedig teljes egyetértésben született a maga letisztultságával, éreztetve a szeretet ünnepének hangulatát, a karácsonyi készülődés és várakozás meghittségét. Amikor valami igazán a sajátod, igazán a tiéd, azt picit más lelkülettel is adod át a közönségnek. A Ránk talál ilyen… mosolyt csal az arcomra, és ezáltal az emberek arcára is. És ez jó érzés, nagyon jó érzés.

Régi és örök értékek a dalszövegben, modernebb hangzásvilág a zenében. Mennyire tartottátok fontosnak, hogy minden korosztályhoz szóljon a szerzeményetek által küldött üzenet?

Molnár Ágnes: Fontosnak tartom! Amikor – legyen fiatalabb vagy idősebb generáció – hallgatja ezt a dalt, és átéli a szenteste napjának örömét, lélekben ott van az ünnepi asztalnál, vagy hallja az orgonaszót a templomban, akkor a dal elérte a célját.

A dalt Tihanyi Dániel hangszerelte, aki zeneszerzőként közreműködött, valamint Hargas Gábor a dobok, Pecze Balázs a trombita segítségével járul hozzá a „hangulatba ringató” melódiához. Mennyire ment könnyen vagy nehezen a csapatmunka?

Molnár Ágnes: Teljesen flottul és gördülékenyen ment az alkotófolyamat. Három alkalom kellett, hogy megszülessen a dal, az utolsó találkozásnál pedig már a stúdióban énekeltünk Daninál. Akik egyet gondolnak a világról, egy a zenei ízlésük, és ráadásul még barátok is, ott nem lehet probléma. Volt, hogy hajnalig ötleteltünk, finomítgattunk, de azt gondolom, maximálisan megért minden „fáradozást.”

molnar-agnes-meszaros-tamas

Nyilván hasonlót gondoltok az egyik legszebb ünnepről, annak értékéről, hiszen ezt jól tükrözi a dal is, mégis mit jelent számotokra a karácsony? Szeretet, ajándékozás vagy elcsendesülés…?

Molnár Ágnes, Mészáros Tamás: Béke, csend, megnyugvás, család, meghittség, befelé fordulás.

Ha jól emlékszem, a Ránk talál december elején került fel a YouTube-ra, áruljuk el, ezen kívül hol, melyik albumon és mikor lesz hallható a dal?

Molnár Ágnes: A dalt azóta bemutathattuk a Győr+ Rádióban, a Christmas FM-en, a Forrás Rádióban, a Kisalföld.hu és a Szia Komárom oldalán. És készült egy podcast is a Kisalföld.hu jóvoltából. December 15-én pedig megjelent az összes digitális zenei megosztó felületen (Apple music, Spotify, Deezer, Amazon stb.). Szívünk legmélyebb szeretetével ajánljuk a dalt mindenkinek!

Nagyon köszönöm a beszélgetést! A dalhoz és a további közös munkához sok sikert kívánva szívből ajánlom a dalt mindenkinek, amely itt megtekinhtető.

Bári Edit
Fotók: Dorna István

2022.12.21