Puttómustra

Angyalok innen-onnan – SzaSzi írása

putto_1

Kik a festmények, oltárok, szoborcsoportok meztelen, pufók, szárnyas gyermekalakjai? Ők a puttók, repkedő, nyilazó angyalgyermekek, akik nemcsak a reneszánsz, a barokk és a klasszicizmus képzőművészetének kedvelt szereplői, hanem manapság már szinte kabalaként tisztelt dísztárgyai lakásainknak.

Az evangéliumok szerint Krisztus életét is angyalok kísérik, égi követek, az égiek és földiek között mozgó különleges köztes lények, ők terelgetik a halandókat a helyes irányba. Jóságuknak akad ellenpéldája is, Lucifer, a bukott angyal, aki szembeszegülve az isteni paranccsal, kiűzetett a mennyből.

putto_2

Botticelli: Angyali üdvözlet (kb. 1489-1490)

A művészettörténet első angyalábrázolásai a korai kereszténység idejéből származnak, a kis puttók viszont már korábban, az antik mitológiában is felbukkantak. Az ókori római gyermekszarkofágokon is szerepeltek repkedő és nyilazó istengyerekekként, amelyeket a 15. század elején a reneszánsz művészet felkapott és előszeretettel elterjesztett. A keresztény, egyházi művészetnek a legkorábbi időktől törekvése volt, hogy a híveknek segítsen elképzelni a mennyei oltalmazókat, erősíteni a hitet. Kezdetben a puttók főleg vallási témájú szobrok mellékalakjai. Donatello vagy Jacopo della Quercia művein például rendszeresen visszatérő figurák, de a síremlékeknek is gyorsan kedvelt díszévé vált.

putto_3

Donatello és Jacopo della Quercia angyalkái

Talán a világ legismertebb angyalkái a Raffaello mester által 1512-ben festett Sixtusi Madonna című képen láthatók. A festmény középpontjában bodros, vattapamacsféle felhőn állva Madonna a kis Jézussal a karján. Ha jobban megnézzük a képet, az alsó részén ott könyököl két kis pufók, pucér puttó. Érdekes őket megfigyelni, különösen az arckifejezésüket! Nem ünnepi hírnöknek tűnnek, inkább amolyan kis unatkozó bajkeverőknek.

putto_4

Raffaello: Sixtusi Madonna (kb. 1513-1514)

Ez egyáltalán nem téves gondolat! Nyilvánvaló, hogy a kis égi statiszták emberi vonásokat tükröznek. A csíntalanság már az ókori puttókat is jellemezte, gyakran ábrázolták őket a mitológiai tárgyú képeken nyilazva, röpködve a szárnyas szerelemisten, Amor (Cupido) kíséretében. Innen jön további nevük: ámorka, amorett, kupidó.

Az elképzeléseinket az angyalokról nagy részben a keresztény művészet alakította, főleg azért, mert a zsidó és iszlám vallás tiltja az emberábrázolást. Ez persze nem jelenti azt, hogy az évszázadok során ez nem változott. Sőt, sokszor teljesen különböző tulajdonságokkal ruházták fel őket: kedves, méltóságteljes, védelmező, biztonságot sugárzó, harmóniát hozó mellett vannak üzenethozó, harcoló és fenyegető angyalok is. A védőangyalok mellett megjelennek a bosszú, a gyász angyalai is.

putto_5

Rubens: Madonna virágkoszorúval (1619 körül)

Az angyalok csak a 4. századtól kaptak szárnyakat, és főleg kezdetben férfiként ábrázolták őket. Később nőiesedtek, és láthatjuk őket például Mária udvarhölgyeiként. A reneszánsszal egyértelműen pufók istengyermekként lopták be magukat a vallásos közönség szívébe.

Ezek a kis rózsás arcú puttók olyan népszerűvé váltak, hogy később önálló díszítőelemként is megjelentek. Sőt egyre világiasabb szerepekben tűntek fel, mint például korlátdísz, lámpa- vagy gyertyatartó. A „funkcióbővüléssel” egyre újabb „feladatok” is tapadtak az égi küldöttekhez, például ők hozzák az ajándékot karácsonykor, sőt gyakran azonosítják a gyermek Jézussal. Ma már mindenféle használati tárgyon feltűnhetnek, s ha nincs ajándékötletünk, egy angyalkás bögre vagy bármi más mindig kedves meglepetés lehet.

putto_6

Gyertyatartók , zsebóra, urna angyalokkal (Hallwyl Museum, Stockholm)

Miért ragaszkodunk annyira hozzájuk? Talán mert egész lényük tisztaságot, hitet, reményt sugároz, és ez az, ami az évszázadok alatt nem változott.

SzaSzi

Forrás: wikipedia, dka.oszk.hu, she.life.hu, harmonet.hu, kreativliget.hu

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép, 5. kép, 6. kép, 7. kép, 8. kép, 9. kép, 10. kép.

2022.12.21