Radics Béla, Dévényi Ádám és a RABB legjobb dalai vinylen


radics-bela-devenyi-adam-torok-adam

Radics Bélától, Dévényi Ádámtól és a Rhythm and Blues Branch-től (RABB), a magyar könnyűzene történetének három fontos szereplőjétől adott ki válogatást vinylen a Moiras Records.

Radics Béla, minden idők egyik legnagyobb magyar gitárosa negyven éve hunyt el, az Aranyalbum aktualitása ez az évforduló. A 2016-ban távozott Dévényi Ádám a Bikini szövegírójaként ismert, holott dalszerzőként, önálló előadóként is kiemelkedő volt, rá most az Elmúlik – jelen című anyag emlékezik. A Rhythm and Blues Branch, Török Ádám 90-es évekbeli formációja legjobb felvételei most először jelennek meg bakeliten Rabbocska címmel.

A gitáros király 1968 és 1978 közötti, rockos időszakát idézi meg Radics Aranyalbuma, négy formációtól (Sakk-Matt, Tűzkerék, Taurus, Alligátor) összesen tíz felvétellel. A válogatás fő szempontja volt, hogy minél több legyen hallható Radics gitárjátékából, a lehető legjobb hangminőségben.

Egy pályafutás stílus- és időbeli ívét akartuk felvázolni. Két olyan felvétel hallható a lemezen, amely korábban nem jelent meg, mindkettő a rövid életű Taurus budapesti búcsúkoncertjén készült 1973 májusában. Ekkor Radics, a billentyűs Balázs Fecó és a dobos Brunner Győző mellett már Sztevanovity Zorán volt a negyedik tag, aki basszusgitározott és énekelt. Vele hallható a Lángszívű lány és a Válaszra várva” ‒ mondta Kovács László, a Moiras Records vezetője az MTI-nek.

A hat évvel ezelőtt, 59 évesen elhunyt Dévényi Ádám életmű-válogatása több évtizednyi alkotómunkát ölel fel. A dalszerző-énekes érzékeny, lírai világa körvonalazódik az Elmúlik – jelen című összeállítás tizennyolc dalán keresztül, amelyek először jelentek meg LP formátumban. A kiadvány ötletadója és szerkesztője Marton László Távolodó, az ismert zenei újságíró volt, aki a Dévényi Ádámot bemutató tanulmányt is írta.

Igazi dalköltő volt, aki egyéni hangvételű, intim világú számokat írt és adott elő, egy szál gitárral és különböző zenekarokban egyaránt. Nem karolta fel lemezkiadó, menedzser, emellett makacs természete volt, így végig a háttérben maradt. Szövegeit viszont előbb a Rolls, majd a Bikini együttes is használta, és számos sláger született ebből, például az Adj helyet, a Közeli helyeken vagy a Ne legyek áruló!” ‒ emelte ki Kovács László.

Dévényi Ádám szerzői lemeze három korábbi hivatalos kiadványából, az 1990-es Adj helyet című kazettából, két CD-ből, az 1994-es Mindennapi éjekből és a 2008-as Olyan jóból válogat, emellett magánterjesztésű, írott CD-i (Szabadság miatt zárva; Abszint) anyagából is felkerült öt digitálisan felújított dal.

Török Ádám, a kiváló dalszerző, fuvolás, énekes kilencvenes években működő zenekara, a Rhythm and Blues Branch (RABB) igazi supergroup volt, amelyben a korábban a Piramisban szereplő Závodi János (gitár) és Köves Miklós (dob), valamint Muck Ferenc (szaxofon, billentyűk), Zsoldos Tamás és Kerékgyártó István (basszusgitár) és Mohai Tamás (gitár) is megfordult. A Rabbocska című vinyl az együttes három stúdió CD-jéről válogat.

A RABB Török Ádám életigenlő személyiségén átszűrt dalokat hozott létre, köztük a Hívj fel, baby-t, a Blues délbent és a Hideg-meleg szendvics bluest.

Szintén a Moiras Kiadó gondozásában jelent meg decemberben két másik LP. Az egyik előadója az alternatív rock és a dark wave határán egyensúlyozó Agnus Dei, Mátyás Attila F.O. System utáni zenekara, amelynek Minden című, eredetileg 1998-ban kiadott CD-je volt az egyetlen anyaga. Ennek digitálisan felújított vinyl változata készült most el, amelynek előfutára 2021-ben egy kislemez volt. Elérhető vinylen a dzsessz, a világzene és a szabad zene metszetében található háromtagú (Kézdy Luca – hegedű; Szesztay Dávid – basszusgitár; Szegő Dávid – dob) Santa Diver válogatásanyaga is, amely az ez eddigi négy CD-ről tartalmaz egy-egy hosszabb lélegzetű felvételt.

Forrás: MTI

2023.01.02