Robert De Niro tévésorozatban szerepel, életrajzi film készül Bruce Lee-ről, elhunyt Jan Nowicki lengyel színész

Három filmes hír a nagyvilágból

robert-de-niro-bruce-lee-jan-nowicki

A Netflix Zero Day című új minisorozatában kaphat főszerepet Robert De Niro Oscar-díjas színész – írta a Variety.com című amerikai filmes szaklap, a 79 éves filmsztár egyik szóvivője meg is erősítette az értesülést.

Bár a politikai thriller részleteiről egyelőre nem sokat tudni, egyes források szerint Robert De Niro egy volt amerikai elnököt fog játszani. Valamint a színészi játék mellett executive produceri munkát is végez majd a produkcióban. Ha elkészül a sorozat, akkor ez lehet karrierjének első hagyományos televíziós szerepe.

Robert De Niro minden idők egyik legismertebb filmsztárja, aki A Keresztapa II. (1974) című filmben nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplőnek, míg a Martin Scorsese rendezte Dühöngő bika (1980) című filmben nyújtott alakításáért a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjat vihette haza. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia összesen hétszer jelölte a díjra, legutóbb Az ír című filmért.

Bruce Lee-ről, a harcművészet legendás mesteréről forgat életrajzi filmet az Oscar-díjas Ang Lee. A főszerepet a rendező fia, Mason Lee alakítja majd – számolt be róla a Variety.com. A produkció a Sony 3000 Pictures filmstúdiójában készül. A forgatókönyvet Dan Futterman írja. A történet korábbi változatain Jean Castelli, Alex Law, Mabel Cheung és Wells Tower dolgozott.

Bruce Lee, aki 1973-ban, 32 évesen halt meg, nagy hatással volt Hollywoodra színészként, rendezőként és harcművészeti szakértőként is. Emlékezetes munkái között szerepelt A nagyfőnök, a Tomboló ököl, A Sárkány útja és a Halálos játszma, valamint a The Green Hornet című sorozat. Filmjei a hatvanas és hetvenes években az egész világon népszerűvé tették a harcművészeteket.

„Bruce Lee, akit teljesen sem amerikaiként, sem kínaiként nem fogadtak el, híd volt Kelet és Nyugat között” ‒ mondta Ang Lee. Hozzátette: az ikonikus előadóművész forradalmasította a harcművészetet és az akciófilmeket. A film producere Lawrence Grey, Shannon Lee, Ang Lee, Ben Everard és Brian Bell lesz.

Ang Lee, aki a Tigris és Sárkány, a Pi élete és a Brokeback Mountain – Túl a barátságon című filmjével is Oscar-díjat nyert, jó ideje dédelgette a Bruce Lee-ről szóló film tervét. A 32 éves Mason Lee korábban a Billy Lynn hosszú, félidei sétája és a Másnaposok 2. című filmekben is szerepelt. Legutóbb a Stand By Me című tajvani, romantikus vígjátékban vagy a Limbo című hongkongi drámában láthatta a közönség.

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Jan Nowicki lengyel színész, aki Mészáros Márta több filmjének főszereplője és több évtizeden keresztül a magyar rendező élettársa volt. A Gazeta Wyborcza lengyel napilap szerint a művész a közép-lengyelországi Krzewent községben, otthonában hunyt el december 7-én.

Nowicki az egyik legismertebb lengyel színházi és filmszínésznek számított. 1958-1960-ban Lódzban, a filmművészeti akadémián tanult, majd a krakkói színművészeti főiskolán végzett 1964-ben. Ugyanabban az évben debütált a Teatr Stary híres krakkói színházban, ahol azután több mint harminc évig volt társulati tag, és számos alkalommal lépett színpadra Andrzej Wajda rendezéseiben. Együttműködött a Piwnica pod Baranami nevű, nagy hagyományú krakkói kabaréval is.

Élete során csaknem kétszáz színházi és filmes alkotásban szerepelt, köztük Wojciech Hassnak Szanatórium a homokóra alatt (1973) című filmjében, a Krzysztof Zanussi rendezte Spirálban (1978), valamint Sylwester Checinski rendezésében, A hamiskártyások fejedelme (1982) című filmben, amelynek főszerepe rendkívüli népszerűséget hozott Nowickinek.

Mészáros Márta több filmjének társforgatókönyvírója volt, és szerepelt például az Ők ketten (1977), az Örökség (1980), a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló apámnak, anyámnak (1990) és A temetetlen halott (2004) című filmjében. Játszott számos más magyar, illetve magyar részvétellel forgatott koprodukciós filmben is. Több lengyel állami és művészi díjban, elismerésben részesült, 2006-ban megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép, 3. kép.

2022.12.20