Véletlenül írtam egy könyvet

Díjnyertes holland regényből készül magyar ifjúsági film

veletlenul-irtam-egy-konyvet-film

Lakos Nóra Véletlenül írtam egy könyvet címmel forgat családi filmet az írás csodájáról egy többszörös díjnyertes holland sikerkönyvet feldolgozva: a családi, ifjúsági mozi az írás csodáját jeleníti majd meg egyedi vizuális elemekkel, egy 12 éves kislány személyén keresztül.

A történet rávilágít arra, hogyan tud átsegíteni az írás a legnehezebb időszakokon is. A forgatókönyv alapjául szolgáló Annet Huizing-regény nemzetközi sikerkönyv, mely több mint tíz országban jelent meg és számos irodalmi díjat nyert.

A filmterv megvalósulását producerként Sümeghy Claudia, Topolánszky Tamás Yvan rendezővel közös gyártócégük, a JUNO11 Pictures égisze alatt segíti már a fejlesztési szakasztól kezdve. A Véletlenül írtam egy könyvet címmel készülő filmet producerként jegyzi még Lakos Nóra, koproducere a BIND, mely a holland filmszakma egyik kiemelkedő produkciós vállalkozása, vezetője Joram Willink Emmy-díjas producer. A film forgatása 2023 első felében kezdődik, a Nemzeti Filmintézet 800 millió forint támogatást szavazott meg a magyar-holland koprodukcióban készülő családi alkotás gyártására.

A film főszereplője még csak 12 éves, de már tudja, hogy író szeretne lenni, méghozzá híres író. Ebben a szomszédjában élő, épp alkotói válságban szenvedő írónő segít neki, némi kertészkedésért cserébe. Miközben a főhős írni tanul, felfedezi családja történetét, jobban megismeri önmagát, és feldolgozza anyukája elvesztésének traumáját, míg azon veszi észre magát, hogy az életéből egy kalandokkal teli, izgalmas könyv született.

A forgatókönyv első magyar alkotásként kapott meghívást a világ egyik legnevesebb ifjúsági filmes workshopjára, a holland Cinekid Script LAB-be, majd koprodukciós eseményére is, ahol megnyerte a legjobb filmtervnek járó projektfejlesztési fődíjat az Eurimages-től.

Lakos Nóra, a film forgatókönyvírója és rendezője a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, majd a londoni és brüsszeli filmegyetemen is tanult rendezést. Rövidfilmjei (Edina, Egy napra visszamennék, Otthon), dokumentumfilmje (Magyar bajusz) és első nagyjátékfilmje (HAB) számos nemzetközi fesztiválon versenyzett és nyert díjakat. Lakos Nóra évek óta foglalkozik a fiatal generációnak szóló filmekkel. 2018-ban megalapította a Cinemira – Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált, ahol a világ legkiemelkedőbb, fiatal közönségnek szóló alkotásait mutatják be. 2014-ben megalapította a Gyerekfilm Akadémiát, amelynek keretein belül a legfiatalabb generációnak (8-18 évesek) tart filmes workshopokat, gyárt rövid- és animációs filmeket, online sorozatokat.

Fotó: JUNO11 Pictures
Nemzeti Filmintézet

2022.12.16