Korfu, a zöld sziget

Sulyok Attiláné írása

korfu

A napokban tartottam előadást a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárában: ezúttal Korfu gyönyörű zöld szigetére „vezettem el” a Bezerédj-kastély kedves közönségét.

A görög szigetek között Korfu rendkívül népszerű, a magyarok körében is. A smaragdsziget – Santorini és Kréta mellett – kedvelt úti cél. Sokan csak csodálatos tengerpartját ismerik, ugyanakkor nagyon változatos a sziget, érdemes jobban megismerni, bejárni, mivel természeti adottságai kitűnőek. Területe bár nagyjából csak akkora, mint a Balaton vagy éppen Budapest, mégis számos érdekes látnivalót rejt.

Korfu (görögül Kerkira) Görögországban, a Jón-tengerben található, az ország északnyugati határán fekszik, ahonnan közelről látni az albán partokat. A Jón-szigetek közül a második legnagyobb területű. Alakja hosszúkás, az északi és a déli part között 64 km, kelet-nyugat irányban pedig 4-32 km közötti a szélessége, ezért könnyen bejárható néhány nap alatt. Éghajlata mediterrán, ennek ellenére a legcsapadékosabb hely Görögországban, a legzöldebb sziget, amely már rögtön a repülőről is feltűnik. Itt nem érzékelhető a vízhiány, mint az Égei-tengeri szigeteken, októbertől márciusig rendszeresen esőzésekre lehet számítani.

korfu

Nevének eredete a görög mitológiából ismert: a monda szerint Poszeidón, a tenger istene beleszeretett egy Kerküra nevű lányba, akit megajándékozott a szigettel, majd elnevezte róla. A Korfu nevet a velenceiek adták a szigetnek. Több helyen érzékelhető is, hogy hosszú ideig (400 évig) Velencei Köztársaság uralma alá tartozott, ezenkívül a törökökkel vívott háborúk, valamint a francia és a brit fennhatóság nyomai is felfedezhetők. A sziget 1864 óta a Görög Királyság része. Történelme során számos csata színhelyéül szolgált, ezeknek az összecsapásoknak a bizonyítékai azok a várak, melyek stratégiai szempontból jelentős helyeken találhatók – ezt a területet soha nem tudták elfoglalni a törökök. A 20. század elejéig európai uralkodók és az arisztokrácia tagjai látogatták, II. Vilmos német császár vagy Erzsébet magyar királyné is gyakran itt töltötte szabadidejét. Napjainkban leginkább az Egyesült Királyságból, Skandináviából és Németországból keresik fel.

Korfu fővárosa, Korfu város a sziget közepén, a keleti oldalán fekszik. Ez a sziget legnagyobb települése, sokak szerint Görögország egyik legszebb városa. Kikötője hatalmas forgalmat bonyolít le a görög szárazfölddel és Albániával is. A várost a görögök kasztropolisznak, azaz a várak városának nevezik: két hatalmas erődítmény is övezi az óvárost. A kezdetektől stratégiai jelentőségű helyszín. Az egyik erőd a tenger által határolt Paleo Frourio: a város keleti részén helyezkedik el, csatorna választja el tőle, és egy hídon át közelíthető meg, mely régen fahíd volt, amit szükség esetén fel lehetett húzni. A 6. századból származó Régi Erőd egykor a Bizánci Birodalom támadásaitól védte az óvárost. Világítótornyából páratlan kilátás nyílik a szigetre. A gyönyörű Szent György templom is itt áll, amely úgy néz ki, mint egy dór templom, de valójában az angolok építették a 19. században. Nyaranta koncerteket tartanak itt. Úton-útfélen ágyúkkal találkozunk, ezekből több is található a Régi Erődben. A város másik jellegzetes védőbástyája az Új Erőd, amit nem a velenceik építettek, hanem a britek.

korfu

Korfu legfontosabb látnivalói közé tartozik az erődökön kívül az Esplanade-tér, a Liston és a Szent Szpiridon-templom, a sziget legjelentősebb temploma. 1580-ban épült, harangtornya a legmagasabb a szigeten. Konstantinápolyból a 15. században hozták ide Szent Szpiridon (a sziget védőszentje) hamvait, és itt helyezték el. Évente négyszer körmenetet tartanak a tiszteletére. Korfu város a két erőd között terül el, melyet sikátorok kötnek össze. A legtöbb épület halványsárga és narancsos árnyalatú. A macskaköves, keskeny középkori utcácskák a velencei és francia építészet jellemzőit ötvözik. Velence hangulatát idézik, csak itt a gondolák hiányoznak. Egymást érik a gyönyörű villák, múzeumok, templomok – nem csoda, hogy óvárosát 2007-ben felvették az UNESCO Világörökségi listájára mint kulturális értéket. A város központja a hatalmas, zöldterülettel ellátott Esplande tér kávézókkal, éttermekkel. Az óváros és a régi erőd között terül el rengeteg zöld növénnyel, virágokkal. Ez a legnagyobb tér a Balkánon, és az egyik legnagyobb Európában. A francia megszállás alatt sok fát ültettek ide, míg az angol uralom alatt krikettpályát létesítettek. A tér egyik oldalán áll a volt kormányzósági palota, ahol hihetetlen gazdag ázsiai gyűjteményt lehet megtekinteni. A Liston az Esplanade tér egyik oldalát határoló árkád, mely a franciák idejéből származik, és a párizsi Rivoli stílusában épült. Neve onnan ered, hogy régen csak azok sétálhattak itt, akik szerepeltek a korfui előkelőket tartalmazó listán.

Korfu fontos látványosságait találjuk Kanoni környékén. Kanoni Korfu várostól délre egy félsziget, népszerű hely ez is. Érdemes felmenni a domboldal egyik kávézójába, ahonnan remek kilátás nyílik a szigetekre és a repülőkre. A töltés felett szállnak le és fel a repülők, ráadásul nagyon alacsonyan, mert az itt található a kifutópálya a második legrövidebb Európában. A Vlacherna-kolostor itt található egy kis szigeten. A fehér kolostor Korfu egyik jelképe, gyakran láthatjuk a képeslapokon. Pontikonisi kicsit távolabb emelkedik ki a tengerből. A bizánci kolostor a fenyőkkel és ciprusfákkal körülvett apró szigeten áll, mely mérete miatt kapta az Egér-sziget elnevezést. A legenda szerint Poszeidón kővé változtatta Odüsszeusz hajóját, ebből lett ez az aprócska sziget.

korfu

Korfu várostól 10 km-re találjuk Ferenc József felesége, Erzsébet osztrák-magyar császárné, királyné egykori nyári rezidenciáját, egy fehér, neoklasszikus stílusban épült káprázatos villát, ahol betekintést kaphatunk az életébe. Maga Sisi építtette a nyaralót – kedvenc szigetén – 1889 és 1891 között, amit az ókori görög hős után Achilleonnak nevezett el. Még a bútorok kiválasztásáról is ő maga gondoskodott. Már 1861-ben rabul ejtette Görögország szépsége, mitológiája és a helyiek temperamentuma, amikor először járt itt. Miután elveszítette egyetlen fiát, gyakran menekült ide szomorúságában. Egy olasz építész, Raffaele Caritto tervei alapján készült a palota. A palota ma múzeum, ahol Erzsébet, Ferenc József és II. Vilmos emléktárgyait nézhetjük meg. Régebben egy részét kaszinónak rendezték be, de óvoda és iskola is volt benne. Érdemes a palota festményeit is szemügyre venni, megtekinthető Erzsébet királyné több festett portréja. A legnagyobb méretű, a leghíresebb festmény (a lépcsőház tetején) Akhilleuszt, a görög hőst ábrázolja.

A kastélyhoz tartozó parkban számos görög mitológiai alakkal találkozhatunk, a híres német szobrászművész, Ernst Herter alkotta őket. Egyik legszebb szobra a sebesült Akhilleuszt ábrázolja. Vilmos császár azonban ezt méltatlannak tartotta a híres görög hőshöz, ezért készíttetett egy 11 és fél méteres bronzszobrot a győztes Akhilleuszról, mely a legnagyobb látványosság a parkban. Egykor a lándzsa csúcsa és a sisakja is aranyozott volt, így már messziről lehetett látni. Körbejárhatjuk az oszlopsorokkal, szökőkutakkal, pálmafákkal és ciprusokkal díszített csodálatos kertet is, amely szinte a földi paradicsom.

korfu

Paleokasztríca csodálatos partszakasszal rendelkezik, két félsziget és öt öböl alkotja, vadregényes, különleges formájú sziklás part, barlangok jellemzik. A hegy tetején kolostor áll, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az öbölre. A közeli Angyalvár (Angelokastro) a történelem során Korfu legjelentősebb erődítménye volt, amit a gyakori kalóztámadások és török ostromok ellenére se sikerült elfoglalni. A vár egy sziklára épült, egy kis ékszerdoboz, ami arról vált híressé, hogy Odüsszeusz itt szállt partra, mielőtt hazaindult.

Sidari tipikus üdülőhely, melynek természeti szépsége kiemelkedő. Korfu egyik legkülönlegesebb strandja található itt, ami a legtöbb korfui képeslapon szerepel, és ahol a legtöbb fotó is készül. A partot gyönyörű homokkő sziklaalakzatok veszik körül. A sziklák egy hosszú, de keskeny csatornát alkotnak. Több legenda is kering a Canal d’ Amourral, azaz a Szerelmesek csatornájával kapcsolatban. Az egyik szerint ha egy szerelmespár együtt átússza a homokkőfalak közötti természetes átjárót, örökké együtt maradnak. A másik legenda szerint a csatorna végén vár ránk az igaz szerelem.

korfu

A Drastis-fok, Korfu északnyugati csücske a sziget egyik leglátványosabb helye. Hatalmas sziklái már messziről is fantasztikus látványt nyújtanak, de a legszebb kilátás a tetejéről nyílik. Itt több öböl alakult ki, melyeket meredek sziklák határolnak. A vízből apró szigetecskék emelkednek ki. Mintha Rügen magas, hófehér krétaszikláit látnánk mediterrán környezetben. Kassiopi Korfu északkeleti részén a sziget egyik legszebb települése. Népszerűsége ellenére megtartotta eredeti hangulatát, hagyományait. Már a rómaiak idején jelentős kikötő volt, ahol napjainkban halászhajók sorakoznak.

Korfu legmagasabb csúcsa a 906 m-es Pantokrátor hegy. Kanyargós útjain autóval is feljuthatunk a csúcsához, de kétórás gyalogtúrával is elérhetik a vállalkozó kedvűek, ahonnan csodálatos panorámában lehet részük. Albánia partjait, sőt akár még a 130 km-re fekvő olasz csizma sarkát is láthatjuk. Barbati strandja szintén a sziget legszebbjei közé tartozik, kiváló helyszín a vízisportok számára. A part kavicsos, a víz kristálytiszta, ez az egyik kékzászlós strand a szigeten. A partvidék itt csipkézettebb, vadregényesebb. Kalami városában is érdemes megállni, ahol egykor Lawrence és Gerald Durrell élt. A Durell család évekig itt tartózkodott az 1930-as években, úgyhogy Gerald gyermekkora jelentős részét a szigeten töltötte. Itt kezdődött a természet és az állatok iránti nagy vonzódása, élményeit később regényeiben is megörökítette.

korfu

Korfu régóta tartó népszerűségének alig akad párja. A mediterrán görög sziget tele van felfedezésre váró természeti kincsekkel, barlangokkal, történelmi emlékekkel és csodás tengerpartokkal. Az örökzöld mediterrán növények, az olajfákkal és citrusokkal borított domboldalak, a változatos tengerpart, a meredek sziklák és a mélykék tenger vonzza a látogatókat. Kicsit görögös, kicsit olaszos, átmenet Görögország és Olaszország között.

Sulyok Attiláné

Forrás: Görögország: Athén és a Peloponnészosz, Kréta, Korfu, Rodosz (ford. Zöldi Mihály); Zsarkó Zoltán: Korfu; Enczi Klára: Korfu; Klaus Bötig: Korfu; Paul Murphy: Korfu; vilagutazo.net; utazomajom.hu; utazaskatalogus.hu; blog.maiutazas.hu

2022.12.07