Civil sajtóreggeli – győri és győr környéki programok az adventi időszakra


civil-sajtoreggeli

2022. december 1-én tartotta a Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ hagyományos karácsonyi-adventi sajtóreggelijét, ahol megyei civil szervezetek mutatták be a decemberi időszakra tervezett rendezvényeiket, terveiket, tevékenységüket kötetlen, jó hangulatú beszélgetés közben.

Papák, Mamák, Csemeték Egyesülete

Szeretettel hívnak és várnak mindenkit karácsonyváró adventi jótékonysági koncertjükre a PAMACS egyesület tagjai. 2022. december 11-én, vasárnap 17 órától a győri Szentlélek Templomban csodálatos dallamok csendülnek fel Kozák Bence András és Tarján Karolina, valamint a Napsugár Művészeti Iskola tanulóinak előadásában. Ízelítő a műsorból: Diótörő részletek, Mozart: Kis éji zene, Rachmaninov olasz polkája. A részvétel ingyenes, azonban adományokat szívesen fogadnak az egyesület bankszámlájára (Dunatakarék Bank 58600283-11105477-00000000) vagy a helyszínen. A támogató jegyek (2000, 5000, 10000 Ft) megvásárlásával a PAMACS egyesület munkáját segítik, amely autista gyermekek fejlesztését tűzte ki célul, továbbá tehetséges fiatalokat karol fel. Az esemény Facebook-oldalán további részletek találhatók.

Adventi hétvégék Győrújbaráton – civil szervezetek összefogásával

December 4-én, 17 órakor Győrújbaráton a művelődési házban Mikulásváró mesedélutánt tartottak, december 10-én pedig ismét megrendezésre kerül a Mézes Adventi Sokadalom. A gyerekek kedvence bizonyára a mézeskalácskészítés lesz, a felnőtteket a művelődési ház előtti téren adventi vásár várja, melyet a helyi intézmények és civil szervezetek rendeznek. Az épületben kézművesek, amatőr alkotók várják, hogy a karácsonyi ajándékozáshoz egy kis segítséget adhassanak a vendégeknek, a gyerekeket pedig mézeskalácssütés is várja. A Baráti Bölcsőde dolgozói készítik az alapanyagot több mint 20 kg mézből, lisztből és a többi hozzávalóból, összesen 120-130 adagot. A mézeskalácssütés adományaival a győrújbaráti beteg gyermekeket ajándékozzák meg a szervezők. Az óvó nénik kézműves foglalkozást tartanak, az épület előtt pedig szigetközi betlehemest is láthatunk a Csobolyó Néptáncegyüttes előadásában. Az egyesületek tagjai hetek óta készülnek, hogy vendégül láthassák a rendezvényre látogatókat: lesz kisebbeknek forró csoki és tea, a felnőtteknek forralt bor és zsíros kenyér is. A szervező egyesületek: Pincekultúra Egyesület, Győrújbaráti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Csobolyó Néptáncegyüttes, Baráti Nyugdíjas klub, Keresztény Egyesület, Baráti Vadásztársaság és a Rotary Klub Győrújbarát.

Felpécért Egyesület

Az idei évtől már a Felpécért Alapítvány neve alatt került megrendezésre az évről évre egyre népszerűbb Élő Adventi Kalendárium Felpécen. A programsorozat minden évben a település ünnepi fényeinek felgyújtásán veszi kezdetét, és egészen a negyedik adventi vasárnapig mozgásban tartja a kicsiket és nagyokat. A regisztrált családok mindennap útnak indulnak a faluban, és keresik a betlehemi csillag által kijelölt állomást. Az önkéntesek elgondolkodtató, ügyességi vagy kreatív feladatokkal, valamint meleg itallal és némi finomsággal várnak mindenkit.

Csornai Bárdos Lajos Kórus

A Csornai Bárdos Lajos Kórus már hagyományként, az idén is készül karácsonyi műsorral. Az elmúlt időszakban a próbák során elhivatottan és kitartóan próbáltak, így elmondható, hogy sikerült egy színvonalas műsort létrehozni. Advent negyedik vasárnapján, decemeber 18-án a Csornai Jézus Szíve templomban hangzik fel a karácsonyi koncertjük. Az előadás a délelőtt 10 órai mise után, annak zárásaként kerül megrendezésre. Szeretettel várják a feltöltődésre vágyó, az ünnep szellemiségére szomjazó hallgatóságot a Csornai Bárdos Lajos Kórus tagjai.

Vörös Barátok Településeinek Hagyományőrző Szövetsége

A szövetség az alábbi programokra várja decemberben az érdeklődőket. Győrújbaráti Adventi Ablakok: második alkalommal szervezi meg a szövetség a győrújbaráti élő adventi kalendáriumot. December 1-én a Fenyves utcai játszótéren várta szeretetvendégséggel a készülődőket a szervezet. Kreatív Délután a Tűzoltószertárban: december 9-én délután nemcsak apró meglepetéseket, díszeket készítünk, hanem cipősdoboz adománygyűjtésbe is csatlakozhatnak a megjelentek. Az akcióban részt vesz a győrújbaráti Pitypang Óvoda, a Győrújbarát Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a győrújbaráti Család- és Gyermekjóléti Szolgálat. Az adományok szétosztásában is ez utóbbi szervezet fog segíteni, helyi rászorulókat támogatnak a gyűjtés keretében.

civil-sajtoreggeli

Sokorópátka Község Önkormányzata, Sokorópátkai Nőegylet és Sokorópátkai Szülői Közösség

December 2-án Kreatív délutánra vártak kicsiket és nagyokat a sokorópátkai Művelődési Otthonban. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér jóvoltából a quilling technikával és az origamival ismerkedhettünk meg, majd dióhéj babát készíthettünk, ezzel is hangolódva az adventre. December 3-án Mikulás Buli volt a felső tagozatosoknak: idén első ízben került megrendezésre az önkormányzat és a Sokorópátkai Nőegylet szervezésében a Mikulás Buli. A főkrampusz DJ Sili László volt, aki video discóval várta a fiatalokat. December 11-én Falukarácsony – Fénytraktor felvonulás és Adventi vásár lesz az iskola javára. Minden évben a harmadik gyertyaláng gyújtásával feldíszítik a sokorópátkai karácsonyfát. Mindezt felvonulással, kivilágított munkagépekkel kísérik a helyi gazdák, mely igazán látványos színfoltja a településnek. Forralt bor, forró tea, lángos, zsíros kenyér, házi sütemények és csodás, kézzel készített ajándékok kaphatók az iskola asztalánál. December 24-én Mendikálásra várják az érdeklődőket. A mendikálás újraélesztése régi álom volt Sokorópátkán. Tavaly indult útjára az első (újrakezdő) csapat. Sokan közülük gyermekkorukban élték már át ezt a fantasztikus élményt. Idén is 8-10 családhoz jut el ez a szép hagyomány.

Bezi település egyesületei

Decemberben a karácsonyváráshoz kapcsolódóan Bezi községben több esemény is előkészületben van, amelynek szervezői és résztvevői nemcsak helyi egyesületek, de az iskolai és óvodai szülői munkaközösség, a megyei könyvtár bezi tagkönyvtára, valamint az önkormányzat is bekapcsolódik. Ez utóbbi rendezvényeként került sor december 3-án, szombaton délután 16 órai kezdettel a karácsonyi bütykölde a Kultúrházban. December 11-én vasárnap pedig az iskolai és óvodai pedagógusok és szülők készülnek egy adventi délutánnal, amelyhez a technikai segítséget az önkormányzat biztosítja. A helyszín idén rendhagyó módon a falu közepén található régi tejcsarnok melletti tér lesz (Szabadság u. 68.). A program Molnár Orsi koncertjével kezdődik 14.30-kor, majd a gyerekek műsora után várnak mindenkit forró teára, forralt borra, virslire és süteményekre, valamint lehetőség lesz a szülők által készített tárgyakból vásárolni, és ezzel a gyermekek éves programjait támogatni. Az esemény kiemelt újdonsága, hogy a tejcsarnok idén Mikulás-házként funkcionál, hiszen a szülők az épületben egy karácsonyi szobát alakítottak ki kandallóval, képekkel, karácsonyfákkal és gyermekrajzokkal, a bejárat mellett pedig Grincs, szarvasok és mézeskalács-fotófal várja a látogatókat. A megtekintésre ezen kívül meghatározott időpontokban lesz még lehetőség az adventi időszakban.

StartITup Győr Egyesület

Egy fergeteges StartITup Quiz Night eseménnyel készülünk december 7-én, a Bar of Legends esport bárban Győrben! Az est témája: funfactek, érdekességek, nem csak startup témában! Célunk, hogy a közösségépítő, játszva és szórakozva fejlesztő, értékorientált kvíz műfaját ismertté tegyük, és megmutassuk a benne rejlő közösségépítő program lehetőségét, amely garantáltan maradandó élményt nyújt minden résztvevőnek. Jelentkezz akár egyedül, akár többiekkel, a csapatokat véletlenszerűen osztjuk fel; a játékosok száma korlátozott. Az est végén ajándékkal is jutalmazzuk a nyertes csapatot!

Adventi műsor Tényőn

Helyi civil szervezetek és az önkormányzat szervezésében, december 18-án, 17 órakor kerül megrendezésre a hagyományos tényői adventi műsor. A bevezetőben a Lipóti Színjátszók csoportja ad elő egy színes műsort 17-től 17.30-ig, majd a Tényői Dalkör előadásában csendülnek fel ünnepi dallamok, amit egy Betlehemi előadás követ 18.30-ig. A műsort az ünnepi várakozás és az emberi barátság jegyében történő beszélgetés követi, forraltbor, sütemény és forró tea kíséretében. Várnak minden érdeklődőt Tényőn!

Méhecske Közhasznú Alapítvány

Az alapítvány már hagyományként őrzi tevékenységét, hogy minden év larácsonyán támogat rászoruló családokat, mely által szeretnék szebbé tenni a nehéz sorsú családok ünnepét is. Az idei évben is gyűjtenek tartós élelmiszert, mosószert, tisztítószereket és édességet. Az adományokat az alapítvány székhelyén gyűjtik december 1. és december 18 között: Győrszentiván, Lehár Ferenc út 101., kérik az adományozókat, hogy előzetesen egyeztessenek időpontot a 06/30/411-7527-es telefonon.

Karácsonyi adománygyűjtés a Hétköznapok Angyalai Alapítványnál

A Hétköznapok Angyalai Alapítvány alapítói több mint 20 éve támogatnak rászoruló családokat. Az alapítvány önkéntesei, támogatói mind hétköznapi emberek hatalmas szívvel, akik minden hozzájuk forduló rászoruló embernek igyekeznek segíteni. Idén karácsonykor is szeretnének minden hozzájuk érkező segítségkérőnek adományt vinni, és ehhez kérik a támogatást tartós élelmiszer, tisztító és tisztasági szerek formájában. A felajánlásokat és a kéréseket is a hetkoznapokangyalai@gmail.com e-mail-címre várják, átvenni elsősorban Győrszentivánon és Győrben tudják egyeztetés után. December 17-18-án pedig a Királyszék úti Tesco áruházban gyűjtenek az alapítvány önkéntesei, itt is átadhatjuk adományunkat. Segítsünk minél többen!

2022.12.05