Virágot a Holnapnak

A GYAK új kiadványainak közös bemutatatója a Győri Könyvszalonon

gyak-konyvszalon

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) a XXI. Győri Könyvszalonon november 19-én, szombaton 11 és 13 óra között, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében tartotta új kiadványainak közös bemutatóját Virágot a Holnapnak címmel.

A szép számú közönség három új könyv bemutatójában gyönyörködhetett. A rendezvény háziasszonya Csáky Anna költő, az antológiaközösség vezetője volt. A bemutatókat Szigeti Endre nagyszerű gitármuzsikája vezette be és zárta.

Virágot a Holnapnak – Győri antológia 2022

Elsőnek a Virágot a Holnapnak című Győri antológia 2022 bemutatóját láthatták a megjelentek. A GYAK 23. könyvének 27 szerzője rendkívül fontos, időszerű mondanivalót, üzenetet küld olvasóinak: a járványok, a klímaváltozás, a háború okozta pusztuló világ szebb jövőjének a szolgálatát a művészet, a szépség erejével. A borítón a romokból kinövő gyönyörű piros rózsa ezt jelképezi.

Bevezetésképpen Szigeti Endre előadta az általa megzenésített József Attila Kedvesem betegen című költeményét. Ezt követően Csáky Anna felolvasta Virágot a Holnapnak című versét, majd köszöntötte a megjelenteket, és bemutatta az antológia szerzőit. Közben Molnár György a falra vetítette a könyv borítójának, valamint színes képanyagának fotóit a művek címeivel, az alkotók portréival, neveikkel.

A műsorban a könyvből válogatott versek és kispróza-részletek hangzottak el a szerzők tolmácsolásában. Az antológiához csatolt fejezetben kortárs költők, írók művei is olvashatóak. Közülük Baranyi Ferenc és Fülöp Péter egy-egy verse hangzott el.

A Győri antológia igényes megjelentetése minden évben a Palatia Nyomda és Kiadó Kft. vezetőjének, Radek Józsefnek, valamint a korrekciókat végző Mesics Róbertnek és a nyomdai dolgozóknak köszönhető.

Győri Andor: Magasföldszint

Győri Andor Magasföldszint című novelláskötetének bemutatójára Szigeti Endre Slim Harpo King Bee című dalának előadásával vezette át a közönséget. A szerzővel Csáky Anna beszélgetett.

A novelláskötet az író harmadik, talán legizgalmasabb könyve. A 18 hosszabb-rövidebb írás magában foglalja alkotója művészetének legjellemzőbb vonásait: a korszerű mondanivalót, a világos, szabatos stílust, a sorok közé rejtett személyességet, az igényes témaválasztást, a művekben felvetett alapproblémák morális megközelítését és a belőlük kicsengő pozitív üzeneteket. Figyelemre méltó a szerzőnek a legkülönfélébb jellemekkel való azonosulási képessége. Az írások legtöbbjének témáját a képzelet szülte, de szinte mindegyikben fellelhetőek a világot járt író élményeiből, tapasztalataiból adódó tanulságok is.

Bevezetésképpen arról volt szó, hogyan lett Szigeti Endre több idegen nyelvet tudó gépészmérnökből Győri Andor író. A két személy ugyanis azonos. A szerző egy fiatalkori nagy traumára utalt, melynek feldolgozására írta első, Cloé című regényét. A sikernek köszönhetően újabb művei születtek, többnyire elbeszélések, novellák.

A Magasföldszint címét a kötet az egyik elbeszélésétől kapta, mely a Magyar Napló és a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér által Győr várossá nyilvánításának 750. évfordulójára meghirdetett irodalmi pályázat díjazottja lett. A beszélgetés során szó esett a cím értelmezéséről, az olvasót a jövőbe vezető, de a jelenkorhoz szóló történetről, a benne foglalt szerzői üzenetről. A sokféle karaktert felvonultató, a jelenkorban, a múltban és a jövőben játszódó történetek felidézése során megtudhattuk, mi az író véleménye a hatalomról, az emberi kapcsolatokról, a férfi-nő viszonyról, a szerelemről, a klímaváltozásról, a menekültkérdésről stb. A fantázia szülte karakterek megformálásában és a történetekbe ágyazott párbeszédekben finoman elrejtve ott van az író személyes érintettsége is.

A könyvet a Hungarovox Kiadó jelentette meg, a borítót Kis Rita Adél festménye felhasználásával Pereszlényi Olga tervezte.

gyak-konyvszalon

Gősi Vali: Emlékkönyv

Gősi Vali Emlékkönyv című kötetének bemutatóját Kerecsényi Éva Új hazában című verse vezette be Szigeti Endre megzenésítésében és előadásában.

A kiadvány életregény egy asszony igaz történetéről, amelyben a szerző közel hét évtized emlékeiről, érzéseiről és álmairól vall. A tündérmesék világához hasonló gyermekkorból drámák során át vezet életútja. Fia hősi halálának tragédiája (a tengerből életeket mentett, miközben maga odaveszett.) örökre meghatározta sorsát. A szerző soha el nem múló fájdalma ellenére keresi az élet szépségeit. Lelki felépüléséhez a versírás segítette. Alkotásaiban szinte kitárulkozik: belülről feltörő gazdag érzelemvilága a valódi szépség üzenetét küldi olvasóinak. Vallja: a belső fény, tragédiákon is túlnőve, írásokon, alkotásokon keresztül láthatóvá válik. Gősi Vali azt üzeni az olvasóknak: nincs olyan helyzet, amiből ne lenne kiút.

A szép, kemény kötésű könyv a BlueCyg. Publishing kiadásában jelent meg. A borítón az aranybetűkkel nyomtatott cím alatt Zsolnai Tímea Erdei kisvirág című alkotása látható.

A bemutatón Hessling Hegyi Erika beszélgetett a szerzővel. Bevezetésképpen felolvasta a könyv ajánlását, majd a szerzővel közösen felidézte az író életútjának gyönyörű és fájdalmas momentumait. A műből Gősi Ferenc, valamint a szerző mutatott be egy-egy részletet.

A beszélgetést és egyúttal az egész könyvbemutatót Szigeti Endre műsora zárta, melyben előadta Gősi Vali Csak a tenger című, általa megzenésített versét.

Molnár György
a Győri Antológiaközösség tagja

2022.11.28