Esőcsinálás

Burns Katalin a Győri Könyvszalonon – Berente Erika írása

burns-katalin-konyvszalon

Burns Katalin színes egyéniség. Filmrendezőnek készült, de végül másfele indult el. Egymással párhuzamosan két eltérő művészeti ágban építkezik: egyrészt énekes, talán a világzenéhez lehetne sorolni a műfajt, amiben jelen van. A Könyvszalonon pedig mint prózaírót köszönthettük.

Az Esőcsinálás című második kötetét Bíró Gergellyel, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettesével együtt mutatták be. Burns Katalin íróként a Magyar Napló Kiadó és az Írott Szó Alapítvány 2006-2007-ben bonyolított közös regénypályázatán debütált. Műve, a Szőttesek regénye kapta az egyik különdíjat, ami aztán 2009-ben meg is jelent.

Bíró Gergely szerint rögtön látható volt, hogy valami egyedi van születőben, valaki saját írói hanggal jelentkezik, és írásait különleges atmoszféra lengi körül. Innen következett rögtön két kérdés: Volt-e valamilyen írói előképe, illetve volt-e segítője, mentora, „előolvasója”? Rövid válaszokat kaptunk: a rockzene, dalszövegek biztosan hatottak rá, valamint a filmek iránti érdeklődése minden bizonnyal meghatározta a látásmódját. Sokat adott volna egy mentorért, aki terelgeti, felhívja a figyelmét erre-arra, javaslatokat tesz. Jobb híján egyszerűen beküldte a kéziratokat számtalan helyre. Ezek körül sokat visszaküldtek. Az szerencsés dolog volt, ha megmagyarázták, hogy miért. Így tett például a Jelenkor, amiért nagyon hálás, hiszen az ilyen szakavatott visszajelzések által fejlődik.

A beszélgetés tárgyát képező kötet, az Esőcsinálás az elmúlt 10 esztendő anyagából összeállított válogatás. Ennek megfelelően hű lenyomatát adja Burns Katalin írói fejlődésének, témái megváltozásának. Az utóbbi évek írásaiban megjelenik a szerző legbensőbb indíttatásának, a művész-lét vonzásának és a civil élet követelményeinek ütközése. Ma Magyarországon művészként még akkor sem könnyű megélni, ha az ember „két lábon áll”, mint ő. Az írások között úti élmények is visszaköszönnek, hiszen Burns Katalin mint énekes több alkalommal eljutott távoli tájakra. Ezek az elbeszélések sem egyszerű, leíró történetek, hanem filozofikusak, lelki tartalmakat hordoznak. De hiszen ez egy írásmű lényege! Ezért is tartja Thomas Mann József és testvérei című regényének minden sorát varázslatosnak, s ezért is olvassa Ljudmila Ulickaja köteteit szertartásszerűen.

Burns Katalinnal legközelebb 2022. november 24-én, csütörtökön 20 órakor a Napnak a húgánál lemezbemutató koncertjén találkozhatnak a Fonó Budai Zeneházban.

Berente Erika
Fotó: Óbert Klára

2022.11.23