Fikció 2.: Az örvény

Gerlóczy Márton a Győri Könyvszalonon – tmoni írása

gerloczy-marton-konyvszalon

A mai kortárs irodalom egyik legegyedibb, legeredetibb alakjával, a Váczi Márton (1981) néven született, Gerlóczy Mártonként ismertté vált, de ma már egy harmadik nevet viselő íróval találkozhatott az irodalomértő és -szerető közönség a XXI. Győri Könyvszalon második napján a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében.

Milanovich Domi újságíró beszélgetett telt ház előtt a szerzővel négykötetesre tervezett identitás-thrillere, a Fikció második részéről, Az örvényről. Gerlóczy Márton már-már hazajár a győri könyvfesztiválra, sokszor vett részt a nagyrendezvényen, s mindig sok érdeklődőt vonzott. Sikerének titka ugyanis, hogy minden könyve merőben különbözik az előzőktől, s mindig olyan kérdésekkel foglalkozik írásaiban – ráadásul nagyon is élvezetes stílusban –, amelyek aktuálisak és általános érdeklődésre tartanak számot. Mindez megdőlni látszik legújabb alkotásában, Az örvényben, hiszen itt szó sincs arról, hogy megint egy új Gerlóczyt ismerjünk meg, sőt még új témáról sem beszélhetünk. Ez ugyanis A katlan folytatása, az alkotó identitáskeresése újratöltve.

gerloczy-marton-konyvszalon

Úgy tűnik, a művész életében a fikciós regényeknek – legalábbis egy időre – leáldozott, s visszatért a gyökerekhez szó szerint és képletesen egyaránt, hiszen első könyve, az Igazolt hiányzás (2003) is önéletrajzi ihletésű, és a Fikció előtti utolsó műve, a Mikecs Anna: Altató pedig családregény, melyben ismert családja anyai ágának történetét írta meg. Most pedig készül az apai ág, csakhogy az nem olyan egyszerű… Négy generáció hazugságaival szembesülni – biztosan nem az. Az egyszer már igaznak hitt identitásunkat másodszor is újra cserélni – biztosan nem az. Harmadszor is újrakezdeni – biztosan nem az. Nem csoda, hogy terápiás célokat is szolgál a Fikció, hiszen a szerző saját bevallása szerint amíg ír, stabilnak érzi magát, de amikor nem, akkor a megbolondulás szélén egyensúlyoz. (Érdekes, hogy felesége, Czakó Zsófia is hasonló céllal írta meg a nagy sikerű Szívhangot.)

Már a cím (Fikció) jelzi, hogy milyen paranoid helyzetben van az elbeszélő: az egész élete hazugság volt, két apát ismert igaziként, de egyik sem volt az, s most nyomoznia kell, DNS-vizsgálatokat végeztetni és családfát kutatni, ha meg akarja tudni az igazat – pedig aki tudja a válaszokat – él. Mindenkinek ez az első reakciója: „és anyád mit mond?” Irracionális dolgokat, ahogy a család se segít, így magának kell feltárnia az igazságot, felülvizsgálni az egész életét, átrendezni magában a dolgokat, eldönteni, hogy személyiségéből mi a valós és mi a felvett Gerlóczy-identitás része, mit csinált jól és mit rosszul, s mit szeretne továbbörökíteni gyermekében. Nem könnyű identitást váltani, s főleg nem megy egyik napról a másikra. 12 évesen sem volt könnyű, és most sem az. Gerlóczy Márton elpusztításán dolgozik gőzerővel, azén a Gerlóczyén, akinek 25 évig hitte magát. Most új kezdet jön, új élet, új néven, mely majd a következő részben fog kiderülni. Megírhatja családja apai ágának történetét, megszabadulhat a hazug családi narratíváktól, felépíthet egy új, valódi és igazi identitást, melyet nyugodt szívvel örökíthet tovább. Sok sikert hozzá!

tmoni
Fotók: Óbert Klára

2022.11.21